Muntura Canon EF

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula càmeraMuntura Canon EF
Modifica el valor a Wikidata
FabricantCanon Modifica el valor a Wikidata
Tipusmuntura de baioneta Modifica el valor a Wikidata
Característica
Mida54 (diàmetre) × 44 (longitud) mm
Es caracteritza perEnfocament automàtic Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
Data de comercialització1987 Modifica el valor a Wikidata

Sèrie Canon EOS

Modifica el valor a Wikidata

La muntura EF és la muntura d'objectiu estàndard a la família de càmeres fotogràfiques rèflex Canon EOS des de la seva introducció, el 1987, any en el qual va substituir a la muntura FD[1] Les inicials EF provenen d'Electro-Focus (focus electrònic): l'autofocus en els objectius EF és manejat per un motor elèctric incorporat a l'objectiu.[2] Mecànicament, es tracta d'una muntura de baioneta, i tota la comunicació entre la càmera i l'objectiu es realitza a través de contactes elèctrics, sense haver-hi palanques mecàniques o pistons.

El 2003, Canon va introduir la muntura EF-S, un derivat de la muntura EF estrictament desenvolupada per les càmeres digitals EOS amb sensors APS-C llançades després de 2003.[3] Els objectius EF es poden muntar en cossos EF-S, però no a la inversa.

El 2012, Canon va presentar la muntura EF-M, un derivat dissenyat per a les càmeres sense mirall d'objectius intercanviables amb sensors APS-C. Objectius EF i EF-S poden ser muntats en cossos EF-M a través d'un adaptador opcional.[4]

Història[modifica]

La muntura EF va reemplaçar la seva predecessora, la muntura Canon FD. La tecnologia de muntura d'objectiu amb autofocus fins aleshores utilitzava un motor en el cos de la càmera per manejar els mecanismes de focus helicoidal.

La innovació clau de la sèrie EF consistia a utilitzar un motor dins del mateix objectiu per enfocar. Aquest va permetre objectius amb autofocus que no requerien palanques mecàniques en el mecanisme de muntatge, només els contactes elèctrics per subministrar energia i les instruccions pel motor d'aquest. Els motors van ser dissenyats per a cada objectiu particular en què es troben instal·lats.

Quan la muntura EF va ser introduïda el 1987, va tenir el diàmetre més gran de muntatge (54 mm interior) entre les càmeres SRL de 35 mm.

La sèrie EF inclou una selecció de més de seixanta objectius. La sèrie EF ha abastat distàncies focals des de 8 fins a 1200 mm (i des de 10 mm fins a 250 mm per objectius EF-S). La muntura EF-M es va presentar amb dos objectius, un fix de 22 mm i un zoom de 18–55 mm. Molts objectius EF inclouen característiques com motor ultrasònic (USM), sistema d'estabilització d'imatge (IS), òptica difractiva (DO) i, en particular pels objectius de la sèrie L, fluorita i elements de lents asfèriques.

Compatibilitat[modifica]

Totes les càmeres DSLR de Canon, amb sensor d'imatge Full Frame i APS-C (amb un factor de retall d'1,5x), son compatibles amb els objectius EF. Tots els models es poden veure a:

Article principal: Canon EOS § Esquema de noms de les càmeres DSLR amb muntura EF/EF-S

Versatilitat[modifica]

Electrònica d'un objectiu EF-S.

El seu gran diàmetre i la seva relativament curta distància focal de brida de 44.0 mm permeten a la muntura EF treballar amb adaptadors.[5] És possible muntar objectius que utilitzen la muntura Nikon F, Olympus OM, Leica R, Pentax K, Rollei QBM i la rosca M42 (d'entre altres) utilitzant adaptadors mecànics.

Els objectius de l'antiga muntura Canon FD no poden utilitzar-se per fotografia general en una càmera amb muntura EF, llevat que s'utilitzi un adaptador que inclogui elements òptics, ja que els mateixos van ser dissenyats amb una distància focal de brida de només 42.0 mm.[6] L'enfocament a l'infinit es perdria amb un adaptador que no disposi d'elements òptics. Els adaptadors FD-EOS són estranys i només són utilitzables amb certs teleobjectius. Amb una connexió manual, els controls d'obertura i enfocament no podrien ser llegits i manejats des de la càmera: l'objectiu ha de ser enfocat de forma manual.

Tecnologies relacionades[modifica]

Motor ultrasònic[modifica]

Objectiu Canon EF 35-80 mm USM lluint l'anell daurat i la inscripció "Ultrasonic".

El motor ultrasònic o USM (de l'anglès Ultrasonic motor) va aparèixer amb la introducció de l'objectiu EF 300 mm f/2.8L USM en 1987. Canon va ser el primer fabricant de càmeres en comercialitzar reeixidament la tecnologia USM. Els objectius EF equipats amb unitat de motor ultrasònic són més ràpids, silenciosos i precisos en operacions d'autofocus, i consumeixen menys energia que els motors convencionals.[7]

Existeixen dos tipus de motors ultrasònics: els de tipus anell i els de micromotor.

Els de tipus anell són més valorats a causa del seu rendiment i una major eficiència, i perquè permeten l'enfocament manual continu sense sortir del mode autofocus. Els de micromotor s'utilitzen en objectius econòmics per mantenir el seu baix cost. És possible implementar l'enfocament manual continu en objectius amb micromotor USM, encara que es requereixen components mecànics addicionals, per la qual cosa es realitza en rares ocasions.

La majoria dels objectius amb USM s'identifiquen amb un anell daurat i l'etiqueta "Ultrasonic" del mateix color impresa en el canó. No obstant això, els objectius de la sèrie L inclouen USM no posseeixen dit anell, ja que inclouen l'anell vermell que els identifica. En canvi, posseeixen l'etiqueta "Ultrasonic" impresa en vermell en el canó de l'objectiu.

Estabilitzador d'imatge[modifica]

L'estabilitzador d'imatge o IS (de l'anglès Image stabilizer) detecta el moviment de la mà i el recull òpticament. Únicament corregeix el moviment de la mà, si el subjecte de la fotografia està en moviment, l'IS no l'estabilitzarà. També només pot estabilitzar el moviment en una escala que va des de dos a cinc passos, depenent del tipus d'IS incorporat a l'objectiu. Canon ha llançat diverses versions del sistema, incloent-hi les següents:

  • La primera versió, usada per primer cop en l'objectiu 75–300 mm f/4.0-5.6 (1995), pren aproximadament un segon en estabilitzar, i proporciona aproximadament dos passos d'estabilitat.[8] No és adequat pel seu ús en un trípode o per la tècnica d'escombratge.
  • L'objectiu 300 mm f/4 L IS USM, llançat el 1997, incorpora IS Mode 2, el qual detecta si s'està realitzant escombratge horitzontal o vertical, i només compensa les vibracions en el pla perpendicular al pla de l'escombratge.
  • El 1999, amb la sortida dels superteleobjectius IS (des de 300 mm f/2.8 L fins a 600 mm f/4 L), es va afegir la detecció de trípode, per la qual cosa l'objectiu pot ser utilitzat en un trípode amb l'IS encès.
  • El 2001, una nova versió de l'estabilitzador d'imatge va ser creada amb el 70–200 mm f/2.8 L. Aquesta versió tarda aproximadament 0,5 segons i pot estabilitzar fins a tres passos.
  • El 2006, el 70–200 mm f/4 L IS USM va ser llançat amb un estabilitzador d'imatge que pernet fins quatre passos d'estabilització.
  • El 2008, el 200 mm f/2 L IS USM va ser llançat amb una nova versió de l'IS que permet fins a cinc passos d'estabilització.
  • El 2009, el 100 mm f/2.8 L Macro IS USM es va convertir en el primer objectiu Canon amb estabilitzador d'imatge Hybrid. A més de corregir el moviment angular, l'IS Hybrid també corregeix el desplaçament.
  • Alguns objectius més recents inclouen un estabilitzador d'imatge capaç de detectar automàticament si l'usuari està realitzant un escombratge i contestar en conseqüència, i per tant aquests objectius no tenen un interruptor de mode IS.

Tots els objectius EF que suporten IS tenen les paraules "Image Stabilizer" escrita al canó. En alguns dels teleobjectius de Canon més grans, les paraules "Image Stabilizer" estan gravades en una placa de metall col·locada en el canó.

Òptica difractiva[modifica]

L'òptica difractiva o DO (de l'anglès Diffractive optics) és una tecnologia de lents utilitzada en alguns objectius. Els objectius amb elements òptics difractius solen ser més petits, lleugers i millors en el maneig de l'aberració cromàtica que els seus equivalents convencionals de similar distància focal i valora d'obertura. Són més cars de fabricar que les lents comunes, per la qual cosa s'apliquen a un número molt limitat d'objectius. Només els objectius EF 400 mm f/4 DO IS USM i EF 70-300 mm f/4.5-5.6 DO IS USM posseeixen elements òptics difractius. Els objectius amb aquesta tecnologia s'identifiquen per lluir un anell verd a la part davantera del canó.[9]

Sigles[modifica]

Igual que tots els altres fabricants d'objectius, Canon també usa un conjunt de sigles per a designar aspectes bàsics de cada objectiu:[10]

  • DO (Diffractive Optics): Objectiu especial que usa elements òptics difractius (a més dels habituals refractius)
  • Fisheye: Objectiu ull de peix
  • IS (Image Stabilizer): Sistema d'estabilitzador d'imatge incorporat a l'objectiu
  • L (Luxury): Objectiu de qualitat professional, amb millor construcció i lents millorades
  • Macro: Objectiu macro
  • MP-E: Objectiu macro d'enfocament manual
  • PZ (Power Zoom): Zoom motoritzat
  • SF (Soft Focus): Objectiu especial amb control de l'efecte de desenfocament
  • STM (Silent Stepping Motor): Motor d'enfocament pas a pas, silenciós (optimitzat per vídeo)
  • USM (Ultra Sonic Motor): Motor d'enfocament ultrasònic (més ràpid i silenciós)
  • TS-E (Tilt-Shift): Objectiu que permet moviments especials de desplaçament lateral i basculament

Llista d'objectius EF[modifica]

La següent és una llista d'objectius EF fabricats per Canon. Els números romans col·locats després de la distància focal de l'objectiu corresponen al número de generació. Si bé el número és utilitzat en la taula posterior, no és utilitzat oficialment per Canon, que només incorpora dita numeració a partir de la segona generació i subsegüents.

Els objectius EF estan agrupats d'acord amb la seva distància focal:

  • Zoom: objectius zoom (o de distància focal variable).
  • Fixos: objectius de distància focal fixa.

Zoom[modifica]

Objectiu Canon EF 35-70 mm f/3.5-4.5
Distàncies focals Obertura Motor ultrasònic (USM) Estabilitzador d'imatge (IS) Sèrie L Òptica difractiva (DO)
8-15 mm[11] f/4 No No No No
11-24 mm[12] f/4 No No No No
16-35 mm[13] f/4 No No
16-35 mm I[14] f/2.8 No No No No
16-35mm II[15] f/2.8 No No No No
16-35mm III[16] f/2.8 No No No No
17-35 mm[17] f/2.8 No No No No
17-40 mm[18] f/4 No No No No
20-35 mm[19] f/3.5-4.5 No No No No No No
20-35 mm[20] f/2.8 No No No No No No
22-55 mm[21] f/4-5.6 No No No No No No
24-70 mm[22] f/4 No No
24-70 mm I[23] f/2.8 No No No No
24-70 mm II[24] f/2.8 No No No No
24-85 mm[25] f/3.5-4.5 No No No No No No
24-105 mm I[26] f/4 No No
24-105 mm II[27] f/4 No No
24-105 mm[28] f/3.5-5.6 No No No No No No
28-70 mm I[29] f/3.5-4.5 No No No No No No No No
28-70 mm II[30] f/3.5-4.5 No No No No No No No No
28-70 mm[31] f/2.8 No No No No
28-80 mm I[32] f/3.5-5.6 No No No No No No
28-80 mm II[33] f/3.5-5.6 No No No No No No
28-80 mm III[34] f/3.5-5.6 No No No No No No
28-80 mm IV[35] f/3.5-5.6 No No No No No No
28-80 mm V[36] f/3.5-5.6 No No No No No No
28-80 mm I[37] f/3.5-5.6 No No No No No No No No
28-80 mm II[38] f/3.5-5.6 No No No No No No No No
28-80 mm[39] f/2.8-4 No No No No
28-90 mm I[40] f/4-5.6 No No No No No No
28-90 mm II[41] f/4-5.6 No No No No No No
28-90 mm I[42] f/4-5.6 No No No No No No No No
28-90 mm II[43] f/4-5.6 No No No No No No No No
28-90 mm III[44] f/4-5.6 No No No No No No No No
28-105 mm[45] f/4-5.6 No No No No No No No No
28-105 mm II[46] f/4-5.6 No No No No No No No No
28-105 mm I[47] f/3.5-4.5 No No No No No No
28-105 mm II[48] f/3.5-4.5 No No No No No No
28-135 mm[49] f/3.5-5.6 No No No No
28-200 mm[50] f/3.5-5.6 No No No No No No
28-200 mm[51] f/3.5-5.6 No No No No No No No No
28-300 mm[52] f/3.5-5.6 No No
35-70 mm[53] f/3.5-4.5 No No No No No No No No
35-70 mm[54] f/3.5-4.5A No No No No No No No No
35-80 mm[55] f/4-5.6 No No No No No No
35-80 mm PZ[56] f/4-5.6 No No No No No No No No
35-80 mm[57] f/4-5.6 No No No No No No No No
35-80 mm II[58] f/4-5.6 No No No No No No No No
35-80 mm III[59] f/4-5.6 No No No No No No No No
35-105 mm[60] f/3.5-4.5 No No No No No No No No
35-105 mm[61] f/4.5-5.6 No No No No No No No No
35-105 mm[62] f/4.5-5.6 No No No No No No
35-135 mm[63] f/4-5.6 No No No No No No
35-135 mm[64] f/3.5-4.5 No No No No No No No No
35-350 mm[65] f/3.5-5.6 No No No No
38-76 mm[66] f/4.5-5.6 No No No No No No No No
50-200 mm[67] f/3.5-4.5 No No No No No No No No
50-200 mm[68] f/3.5-4.5 No No No No No No
55-200 mm I[69] f/4.5-5.6 No No No No No No
55-200 mm II[70] f/4.5-5.6 No No No No No No
70-200 mm[71] f/4 No No No No
70-200 mm I[72] f/4 No No
70-200 mm II[73] f/4 No No
70-200 mm[74] f/2.8 No No No No
70-200 mm I[75] f/2.8 No No
70-200 mm II[76] f/2.8 No No
70-200 mm III[77] f/2.8 No No
70-210 mm[78] f/4 No No No No No No No No
70-210 mm[79] f/3.5-4.5 No No No No No No
70-300 mm[80] f/4.5-5.6 No No
70-300 mm I[81] f/4-5.6 No No No No
70-300 mm II[82] f/4-5.6 No No No No
70-300 mm I[83] f/4-5.6 No No
70-300 mm II[84] f/4-5.6 No No
75-300 mm I[85] f/4-5.6 No No No No No No No No
75-300 mm II[86] f/4-5.6 No No No No No No No No
75-300 mm III[87] f/4-5.6 No No No No No No No No
75-300 mm I[88] f/4-5.6 No No No No No No
75-300 mm II[89] f/4-5.6 No No No No No No
75-300 mm III[90] f/4-5.6 No No No No No No
75-300 mm[91] f/4-5.6 No No No No
80-200 mm[92] f/4.5-5.6 No No No No No No No No
80-200 mm II[93] f/4.5-5.6 No No No No No No No No
80-200 mm[94] f/4.5-5.6 No No No No No No
80-200 mm[95] f/2.8 No No No No No No
90-300 mm[96] f/4.5-5.6 No No No No No No No No
90-300 mm[97] f/4.5-5.6 No No No No No No
100-200 mm[98] f/4.5A No No No No No No No No
100-300 mm[99] f/5.6 No No No No No No No No
100-300 mm[100] f/5.6 No No No No No No
100-300 mm[101] f/4.5-5.6 No No No No No No
100-400 mm I[102] f/4.5-5.6 No No
100-400 mm II[103] f/4.5-5.6 No No
200-400 mm[104] f/4 No No

Fixos[modifica]

Dos objectius EF i un EF-S (centre).
Distàncies focals Obertura Macro Motor ultrasònic (USM) Estabilitzador d'imatge (IS) Sèrie L Òptica difractiva (DO)
14 mm I[105] f/2.8 No No No No No No
14 mm II[106] f/2.8 No No No No No No
15 mm[107] f/2.8 No No No No No No No No No No
20 mm[108] f/2.8 No No No No No No No No
24 mm[109] f/2.8 No No No No No No No No No No
24 mm[110] f/2.8 No No No No No No
24 mm I[111] f/1.4 No No No No No No
24 mm II[112] f/1.4 No No No No No No
28 mm[113] f/2.8 No No No No No No No No No No
28 mm[114] f/2.8 No No No No No No
28 mm[115] f/1.8 No No No No No No No No
35 mm[116] f/2 No No No No No No No No No No
35 mm[117] f/2 No No No No No No
35 mm I[118] f/1.4 No No No No No No
35 mm II[119] f/1.4 No No No No No No
40 mm[120] f/2.8 No No No No No No No No No No
50 mm[121] f/2.5 Sí † No No No No No No No No
50 mm I[122] f/1.8 No No No No No No No No No No
50 mm II[123] f/1.8 No No No No No No No No No No
50 mm[124] f/1.8 No No No No No No No No No No
50 mm[125] f/1.4 No No No No No No No No
50 mm[126] f/1.2 No No No No No No
50 mm[127] f/1 No No No No No No
85 mm[128] f/1.8 No No No No No No No No
85 mm[129] f/1.4 No No No No
85 mm I[130] f/1.2 No No No No No No
85 mm II[131] f/1.2 No No No No No No
100 mm[132] f/2.8 No No No No No No No No
100 mm[133] f/2.8 No No No No No No
100 mm[134] f/2.8 No No
100 mm[135] f/2 No No No No No No No No
135 mm[136] f/2.8 No No No No No No No No No No
135 mm[137] f/2 No No No No No No
180 mm[138] f/3.5 No No No No
200 mm I[139] f/2.8 No No No No No No
200 mm II[140] f/2.8 No No No No No No
200 mm[141] f/2 No No No No
200 mm[142] f/1.8 No No No No No No
300 mm[143] f/4 No No No No No No
300 mm[144] f/4 No No No No
300 mm[145] f/2.8 No No No No No No
300 mm I[146] f/2.8 No No No No
300 mm II[147] f/2.8 No No No No
400 mm[148] f/5.6 No No No No No No
400 mm I[149] f/4 No No No No
400 mm II[150] f/4 No No No No
400 mm I[151] f/2.8 No No No No No No
400 mm II[152] f/2.8 No No No No No No
400 mm I[153] f/2.8 No No No No
400 mm II[154] f/2.8 No No No No
400 mm III[155] f/2.8 No No No No
500 mm[156] f/4.5 No No No No No No
500 mm I[157] f/4 No No No No
500 mm II[158] f/4 No No No No
600 mm[159] f/4 No No No No No No
600 mm I[160] f/4 No No No No
600 mm II[161] f/4 No No No No
600 mm III[162] f/4 No No No No
800 mm[163] f/5.6 No No No No
1200 mm[164] f/5.6 No No No No

† – Compacte 1:2

Excepcions[modifica]

Canon té dos tipus més d'objectius, els quals també són compatibles amb la montura EF:

  • Descentrables o tilt-shift: Designats amb les sigles TS-E[165]
  • Macro 1-5x: Designat amb les sigles MP-E

Aquest tipus de lents només són d'enfocament manual, però conserven el control electrònic de l'obertura i la confirmació d'enfocament.

Distàncies focals Obertura Macro Estabilitzador d'imatge (IS) Sèrie L
TS-E 17mm[166] f/4.0 No No No No Sí 
TS-E 24mm[167] f/3.5 No No No No Sí 
TS-E 24mm II[168] f/3.5 No No No No Sí 
TS-E 45mm[169] f/2.8 No No No No No No
TS-E 50mm macro[170] f/2.8 Sí  No No Sí 
MP-E 65mm[171] f/2.8 Sí  No No No No
TS-E 90mm[172] f/2.8 No No No No No No
TS-E 90mm macro[173] f/2.8 Sí  No No Sí 
TS-E 135mm macro[174] f/4.0 Sí  No No Sí 

Extensors[modifica]

Canon té diverses versions d'extensors de distància focal, el 1.4x AF i el 2x AF. Aquests, multipliquen la focal de l'objectiu per 1,4 o 2, perdent un pas de llum o dos passos, respectivament.

  • Extensor EF 1.4X i 2X: Versió I
  • Extensor EF 1.4X II i 2X II: Versió renovada, resistent a l'aigua i pols[175]
  • Extensor EF 1.4X III i 2X III: Versió renovada, minimitzada l'aberració cromàtica[176]

Terceres marques[modifica]

Actualment, les següents marques fabriquen objectius amb muntura EF de Canon:[177]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Muntura Canon EF
  1. «"Our focus is on RF”, says Canon – no new EF lenses unless "market demands it"» (en anglès). Digital camera world.
  2. «Canon lens terminology explained: How to read a lens name» (en anglès). Canon UK.
  3. «What is the difference between a Canon EF lens and a EF-S lens» (en anglès). SLR Photography Guide.
  4. «EOS M, la primera càmera Evil de Canon». , 23-07-2012 [Consulta: 10 desembre 2020].
  5. W.J. Markerink maintains an excellent article on Camera Mounts & Registers which gives much more detail about flange focal distances and lens compatibility.
  6. «Camera Mounts Sorted by Register» (en anglès). Graphics Cornell.
  7. «Tecnología de motor de enfoque de los objetivos de Canon» (en castellà). Canon España.
  8. «Estabilización de imagen» (en castellà). Canon España.
  9. «Elemento óptico de difracción multicapa» (en castellà). Canon España.
  10. «Objetivos y Lentes - siglas de objetivos Canon» (en castellà). De camaras.
  11. «Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  12. «Canon EF 11-24mm F4L USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  13. «Canon EF 16-35mm F4L IS USM Specs» (en anglès). Dpreview.
  14. «Canon EF 16-35mm F2.8L USM Specs» (en anglès). Dpreview.
  15. «Canon EF 16-35mm F2.8L II USM Specs» (en anglès). Dpreview.
  16. «Canon 16-35mm f/2.8 L III» (en anglès). Kenrockwell.
  17. «Canon 17-35mm f/2.8 L» (en anglès). Kenrockwell.
  18. «Canon EF 17-40mm f/4.0L USM Specs» (en anglès). Dpreview.
  19. «Canon EF 20-35mm F3.5-4.5 USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  20. «Canon 20-35mm f/2.8 L» (en anglès). Kenrockwell.
  21. «EF22-55mm f/4-5.6 USM» (en anglès). Canon camera museum.
  22. «Canon EF 24-70mm F4L IS USM Specs» (en anglès). Dpreview.
  23. «Canon EF 24-70mm f/2.8L USM Specs» (en anglès). Dpreview.
  24. «Canon EF 24-70mm F2.8L II USM Specs» (en anglès). Dpreview.
  25. «Canon EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  26. «Canon EF 24-105mm f/4L IS USM Specs» (en anglès). Dpreview.
  27. «Canon 24-105mm f/4 L IS II» (en anglès). Kenrockwell.
  28. «Canon EF 24-105mm F3.5-5.6 IS STM Overview» (en anglès). Dpreview.
  29. «EF28-70mm f/3.5-4.5» (en anglès). Canon camera museum.
  30. «Canon EF 28-70mm f/3.5-4.5 II - Review / Test Report» (en anglès). Optical limits.
  31. «Canon EF 28-70mm f/2.8L USM» (en anglès). DxO Mark.
  32. «EF28-80mm f/3.5-5.6 USM» (en anglès). Canon camera museum.
  33. «EF28-80mm f/3.5-5.6 II USM» (en anglès). Canon camera museum.
  34. «EF28-80mm f/3.5-5.6 III USM» (en anglès). Canon camera museum.
  35. «EF28-80mm f/3.5-5.6 IV USM» (en anglès). Canon camera museum.
  36. «Canon EF 28-80mm f/3.5-5.6 V USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  37. «EF28-80mm f/3.5-5.6» (en anglès). Canon camera museum.
  38. «Canon EF 28-80mm f/3.5-5.6 II Overview» (en anglès). Dpreview.
  39. «Canon 28-80mm f/2.8-4L» (en anglès). Kenrockwell.
  40. «EF28-90mm f/4-5.6 USM» (en anglès). Canon camera museum.
  41. «Canon EF 28-90mm f/4-5.6 II USM» (en anglès). Imaging resource.
  42. «EF28-90mm f/4-5.6» (en anglès). Canon camera museum.
  43. «Canon EF 28-90mm f/4.0-5.6 II Overview» (en anglès). Dpreview.
  44. «Canon EF 28-90mm f/4-5.6 III» (en anglès). Imaging resource.
  45. «EF28-105mm f/4-5.6» (en anglès). Canon camera museum.
  46. «Canon EF 28-105mm f/4-5.6 USM» (en anglès). Imaging resource.
  47. «Canon EF 28-105mm f/4.0-5.6 USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  48. «Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  49. «Canon EF 28-135mm F3.5-5.6 IS USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  50. «Canon EF 28-200mm f/3.5-5.6 USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  51. «Canon EF 28-200mm f/3.5-5.6 Overview» (en anglès). Dpreview.
  52. «Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM Specs» (en anglès). Dpreview.
  53. «EF35-70mm f/3.5-4.5» (en anglès). Canon camera museum.
  54. «EF35-70mm f/3.5-4.5A» (en anglès). Canon camera museum.
  55. «EF35-80mm f/4-5.6 USM» (en anglès). Canon camera museum.
  56. «EF35-80mm f/4-5.6 PZ» (en anglès). Canon camera museum.
  57. «EF35-80mm f/4-5.6» (en anglès). Canon camera museum.
  58. «EF35-80mm f/4-5.6 II» (en anglès). Canon camera museum.
  59. «Canon EF 35-80mm f/4.0-5.6 III Overview» (en anglès). Dpreview.
  60. «EF35-105mm f/3.5-4.5» (en anglès). Canon camera museum.
  61. «EF35-105mm f/4.5-5.6» (en anglès). Canon camera museum.
  62. «EF35-105mm f/4.5-5.6 USM» (en anglès). Canon camera museum.
  63. «EF35-135mm f/4-5.6 USM» (en anglès). Canon camera museum.
  64. «EF35-135mm f/3.5-4.5» (en anglès). Canon camera museum.
  65. «Canon EF 35-350mm f/3.5-5.6L USM Specs» (en anglès). Dpreview.
  66. «EF38-76mm f/4.5-5.6» (en anglès). Canon camera museum.
  67. «EF50-200mm f/3.5-4.5» (en anglès). Canon camera museum.
  68. «Canon EF50-200mm f/3.5-4.5L» (en anglès). EF lens.
  69. «EF55-200mm f/4.5-5.6 USM» (en anglès). Canon camera museum.
  70. «Canon EF 55-200mm f/4.5-5.6 II USM Lens Review» (en anglès). The digital picture.
  71. «Canon EF 70-200mm F4L USM Specs» (en anglès). Dpreview.
  72. «Canon EF 70-200mm F4L IS USM Specs» (en anglès). Dpreview.
  73. «Canon 70-200mm f/4L IS II» (en anglès). Kenrockwell.
  74. «Canon EF 70-200mm f/2.8L USM Specs» (en anglès). Dpreview.
  75. «Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM Specs» (en anglès). Dpreview.
  76. «Canon EF 70-200mm F2.8L IS II USM Specs» (en anglès). Dpreview.
  77. «Canon 70‑200mm f/2.8L IS III» (en anglès). Kenrockwell.
  78. «Canon 70-210mm f/4» (en anglès). Kenrockwell.
  79. «EF70-210mm f/3.5-4.5 USM» (en anglès). Canon camera museum.
  80. «Canon EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  81. «Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  82. «Canon EF 70-300 F4-5.6 IS II USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  83. «Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM Specs» (en anglès). Dpreview.
  84. «Canon 70-300mm IS II» (en anglès). Kenrockwell.
  85. «EF75-300mm f/4-5.6» (en anglès). Canon camera museum.
  86. «EF75-300mm f/4-5.6 II» (en anglès). Canon camera museum.
  87. «Canon EF 75-300mm f/4.0-5.6 III Overview» (en anglès). Dpreview.
  88. «Canon EF 75-300mm f/4-5.6 IS USM Lens Review» (en anglès). The digital picture.
  89. «Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM Lens Review» (en anglès). The digital picture.
  90. «Canon EF 75-300mm f/4.0-5.6 III USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  91. «Canon EF 75-300mm f/4.0-5.6 IS USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  92. «EF80-200mm f/4.5-5.6» (en anglès). Dpreview.
  93. «Canon EF 80-200mm f/4.5-5.6 II Overview» (en anglès). Dpreview.
  94. «EF80-200mm f/4.5-5.6 USM» (en anglès). Canon camera museum.
  95. «Canon EF 80-200 mm f2.8L» (en anglès). Lens tip.
  96. «Canon EF 90-300mm f/4.5-5.6 Overview» (en anglès). Dpreview.
  97. «Canon EF 90-300mm f/4.5-5.6 USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  98. «EF100-200mm f/4.5A» (en anglès). Canon camera museum.
  99. «EF100-300mm f/5.6L» (en anglès). Canon camera museum.
  100. «Canon EF 100-300mm f/5.6 L - Review / Test Report» (en anglès). Optical limits.
  101. «Canon EF 100-300mm f/4.5-5.6 USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  102. «Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM Specs» (en anglès). Dpreview.
  103. «Canon EF 100-400mm F4.5-5.6L IS II USM Specs» (en anglès). Dpreview.
  104. «Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x Specs» (en anglès). Dpreview.
  105. «Canon EF 14mm f/2.8L USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  106. «Canon EF 14mm f/2.8L II USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  107. «Canon EF 15mm f/2.8 Fisheye Overview» (en anglès). Dpreview.
  108. «Canon EF 20mm f/2.8 USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  109. «Canon EF 24mm f/2.8 Overview» (en anglès). Dpreview.
  110. «Canon EF 24mm f/2.8 IS USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  111. «Canon EF 24mm f/1.4L USM Lens Review» (en anglès). The digital picture.
  112. «Canon EF 20mm f/2.8 USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  113. «Canon EF 28mm f/2.8 Overview» (en anglès). Dpreview.
  114. «Canon EF 28mm f/2.8 IS USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  115. «Canon EF 28mm f/1.8 USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  116. «Canon EF 35mm F2.0 Overview» (en anglès). Dpreview.
  117. «Canon EF 35mm F2 IS USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  118. «Canon EF 35mm F1.4L USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  119. «Canon EF 35mm f/1.4L II USM Lens Review» (en anglès). The digital picture.
  120. «Canon EF 40mm f/2.8 STM Overview» (en anglès). Dpreview.
  121. «Canon EF 50mm f/2.5 Macro Overview» (en anglès). Dpreview.
  122. «EF50mm f/1.8» (en anglès). Canon camera museum.
  123. «Canon EF 50mm F1.8 II Overview» (en anglès). Dpreview.
  124. «Canon EF 50mm f/1.8 STM - Review / Test Report» (en anglès). Optical limits.
  125. «Canon EF 50mm F1.4 USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  126. «Canon EF 50mm f/1.2L USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  127. «Canon 50mm f/1.0 L» (en anglès). Kenrockwell.
  128. «Canon EF 85mm F1.8 USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  129. «Canon EF 85mm f/1.4L IS USM Lens Review» (en anglès). The digital picture.
  130. «Canon EF 85mm F1.2 Overview» (en anglès). Dpreview.
  131. «Canon EF 85mm F1.2L II USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  132. «EF100mm f/2.8 Macro» (en anglès). Canon camera museum.
  133. «Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  134. «Canon EF 100mm F2.8L Macro IS USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  135. «Canon EF 100mm f/2.0 USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  136. «Canon EF 135mm F2.8 SF Overview» (en anglès). Dpreview.
  137. «Canon EF 135mm F2L USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  138. «Canon EF 180mm f/3.5L Macro USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  139. «EF200mm f/2.8L USM» (en anglès). Canon camera museum.
  140. «Canon EF 200mm f/2.8L II USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  141. «Canon EF 200mm f/2L IS USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  142. «EF200mm f/1.8L USM» (en anglès). Canon camera museum.
  143. «EF300mm f/4L IS USM» (en anglès). Canon camera museum.
  144. «Canon EF 300mm f/4.0L IS USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  145. «EF300mm f/2.8L USM» (en anglès). Canon camera museum.
  146. «Canon EF 300mm f/2.8L IS USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  147. «Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  148. «Canon EF 400mm f/5.6L USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  149. «Canon EF 400mm f/4.0 DO IS USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  150. «Canon EF 400mm f/4 DO IS II USM Lens Review» (en anglès). The digital picture.
  151. «EF400mm f/2.8L USM» (en anglès). Canon camera museum.
  152. «Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM Lens Review» (en anglès). The digital picture.
  153. «Canon EF 400mm f/2.8L IS USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  154. «Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  155. «Canon EF 400mm F2.8L IS III USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  156. «EF500mm f/4.5L USM» (en anglès). Canon camera museum.
  157. «Canon EF 500mm f/4.0L IS USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  158. «Canon EF 500mm f/4.0L IS II USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  159. «EF600mm f/4L USM» (en anglès). Canon camera museum.
  160. «Canon EF 600mm f/4.0L IS USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  161. «Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  162. «Canon EF 600mm F4L IS III USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  163. «Canon EF 800mm f/5.6L IS USM Overview» (en anglès). Dpreview.
  164. «Canon EF 1200mm f/ 5.6, el objetivo más caro jamás creado por Canon» (en castellà). Xataka foto.
  165. «Objetivos y Lentes - siglas de objetivos Canon» (en castellà). Decamaras.
  166. «Canon TS-E 17mm f/4L Overview» (en anglès). Dpreview.
  167. «Canon TS-E 24mm f/3.5L Tilt-Shift Lens Review» (en anglès). The digital picture.
  168. «Canon TS-E 24mm f/3.5L II Overview» (en anglès). Dpreview.
  169. «Canon TS-E 45mm f/2.8 Overview» (en anglès). Dpreview.
  170. «Canon TS-E 50mm f/2.8L Tilt-Shift Macro Lens Review» (en anglès). The digital picture.
  171. «Canon MP-E 65mm f/2.5 1-5x Macro Overview» (en anglès). Dpreview.
  172. «Canon TS-E 90mm f/2.8 Overview» (en anglès). Dpreview.
  173. «Canon TS-E 90mm f/2.8L Tilt-Shift Macro Lens Review» (en anglès). The digital picture.
  174. «Canon TS-E 135mm f/4L Tilt-Shift Macro Lens Review» (en anglès). The digital picture.
  175. «Extender EF1.4X II» (en anglès). Canon camera museum.
  176. «Extender EF1.4X III» (en anglès). Canon camera museum.
  177. «Lens feature search» (en anglès). Dpreview.
  178. «Actualización: Meyer Optik Nocturnus III 50mm F0.95: un objetivo para los amantes de la noche y el bokeh» (en castellà). Xataka foto.
  179. «Los objetivos Yongnuo más interesantes para cámaras réflex y sin espejo» (en castellà). Xataka foto.