Murena (còmic)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesMurena
Tipussèrie de còmics Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
GuionistaJean Dufaux Modifica el valor a Wikidata
Il·lustracióPhilippe Delaby i Theo Modifica el valor a Wikidata
Llenguafrancès Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Lloc de la narracióantiga Roma Modifica el valor a Wikidata

Murena és una sèrie de còmics belga pertanyent al gènere històric, escrita per Jean Dufaux i dibuixada per Philippe Delaby, i, més endavant, a partir de l'àlbum número 10 (Le banquet) pel dibuixant italià Theo, després de produir-se la mort de Delaby.[1][2] La narració descriu el regnat de l'emperador Neró a l'antiga Roma dels anys 54 al 68 i, paral·lelament, l'evolució de l'heroi homònim Lucius Murena. La sèrie és publicada per Dargaud des de 1997. Els volums individuals de la sèrie, així com els integrals que s'han derivat dels diferent cicles, han estat traduïts i editats en castellà per Planeta deAgostini.

Sinopsi[modifica]

El gran incendi de Roma (aquí segons el pintor Hubert Robert) és una de les trames primordials de la sèrie.

La història s’inicia a l'antiga Roma del segle I, sota el regnat de l’emperador Claudi. Penedit del seu fracàs matrimonial amb Agripina i d'haver descuidat el seu fill Britànic en favor del seu fill adoptiu Neró, Claudi es planeja el divorci per casar-se amb la seva amant Lòl·lia Paulina. Davant d'aquesta doble amenaça, l'emperadriu conspira per assassinar al petit Britànic, malgrat el desinterès que palesa el seu fill Neró per assumir el poder. Es dóna el cas que Neró, un aspirant a poeta, és amic personal de Murena, fill de Lòl·lia Paulina.[3]

Agripina sol·licita a Locusta que enverini Claudi i un cop produït l’assassinat, Neró es designat emperador. Poc després, Britànic mor en circumstàncies tèrboles i el rumor atribueix aquesta nova mort a Neró. A partir d'aquests esdeveniments, Neró es instrument i víctima d'una combinació de circumstàncies on s’entrecreuen l’ambició, la manipulació, la venjança i la violència. En paral·lel, l'heroi de la sèrie Lucius Murena, va enemistant-se gradualment del seu amic, assistint incrèdul al seu perillós descens vers la megalomania i la crueltat.

Testa de l'emperador Neró (Munich Glyptothek).
Retrat d'Agripina al Museu Arqueològic Nacional (Madrid)
Philippe Delaby (1997-2013) dibuixant de "Murena"

Personatges[modifica]

Personatges ficticis[modifica]

  • Lucius Murena. L'heroi homònim de la sèrie és un patrici, un aparent fill de Lòl·lia Paulina. Segons l'autor Jean Dufaux, Murena "es crea des del personatge de Neró", ja que l’heroi té molts punts en comú amb l'emperador (edat, mare assassinada, amor per una esclava, relació amb l’incendi de Roma, etc.). "Necessitava a Murena per descriure a Neró així com necessitava a Neró per descriure a Murena".[4] Tot i així, amb les seves llums i ombres, Murena representa un adversari en positiu als excessos criminals de l’emperador.
  • Balba. Gladiador nubi salvat de la mort per l'emperador Claudi a petició del seu fill Britànic. Balba concep una lleialtat inqüestionable al jove príncep.
  • Massam: cruel gladiador al servei de Neró i enemic declarat de Balba.
  • Evix, gladiadora gala que acompanya Murena i Balba a la Gàl·lia a la recerca d'Acté. Sabem que és filla del druida Diviciac, polític i líder de guerra.
  • Rubria, verge vestal que acull i protegeix Murena després de l'incendi de Roma.
  • Alvinia. Seguidora de la vestal Rubria.
  • Marcus Ruffalo, centurió de la Guàrdia Pretoriana.
  • Claudia, filla de Ruffalo, salvada per Pere i trobada pel seu pare amb l'ajut de Murena. Enamorada d'aquest últim, es converteix en la seva amant.
  • Pollius, reconegut pugilista.
  • Lemuria, germana de Pisó, que salva a Murena de la mort i es converteix després en la seva amant.

Personatges Històrics A part dels esmentats, apareixen molts altres personatges històrics:

Àlbums[modifica]

En el pròleg del Diccionari Murena (obra de Claude Aziza), Jean Dufaux explica que la sèrie va ser dissenyada per tenir setze àlbums dividits en quatre cicles.

Any Títol Autors
Cicle de la mare
1997 La Pourpre et l'Or Jean Dufaux

Phillipe Delaby

1999 De sable et de sang
2001 La Meilleure des mères
2002 Ceux qui vont mourir...
Cicle de la muller
2006 La Déesse noire Jean Dufaux

Phillipe Delaby

2007 Le Sang des bêtes
2009 Vie des feux
2010 Revanche des cendres
Cicle de la mort
2013 Les Épines Jean Dufaux

Phillipe Delaby

2017 Le Banquet Jean Dufaux

Theo Caneshi

2020 Lemuria
2023 Mort d'un sage

Estil i precisió històrica[modifica]

Una de les característiques més destacades de Murena és el seu estil artístic i la seva atenció meticulosa dels detalls històrics. Delaby i Caneschi han fet una feina excepcional en la representació visual de l'Antiga Roma, des dels edificis majestuosos fins als carrerons més foscos. El realisme dels personatges, els paisatges i la indumentària submergeix el lector al món antic romà.

A més, la investigació històrica realitzada per Dufaux és evident en la manera com la trama s'entrellaça amb la història real. Encara que alguns esdeveniments i personatges han estat adaptats per a la narrativa, els còmics de Murena s'esforcen per ser tan precisos com sigui possible en la seva representació de l'època i la cultura romana.[5]

Referències[modifica]

  1. «Ha muerto Philippe Delaby, el artista de «Murena»». [Consulta: 24 gener 2024].
  2. Proudhon, Laurent. «Murena, tome 10 : Le banquet – Dufaux & Theo» (en francès), 03-12-2017. [Consulta: 23 gener 2024].
  3. Gómez, Javier. «Murena. Análisis de un cómic neroniano» (en castellà), 28-09-2019. [Consulta: 24 gener 2024].
  4. «Murena et l’Empire de Néron... Bienvenue à Rome !» (en francès), 11-12-2020. [Consulta: 23 gener 2024].
  5. admin. «Murena: Una Odisea Gráfica en la Antigua Roma» (en castellà), 07-05-2023. [Consulta: 24 gener 2024].