Nāga

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Nagas amb Kalia i Krixna al riu Iamuna.
Una naga com a esperit guardià d'un temple a Chiang Mai, Tailàndia.

Un Nāga (sànscrit i pali: नाग) o naga és un ésser o classe de deu o entitat, en forma d'una gran serp, que es troba en l’hinduisme i el budisme. L'ús del terme nāga és ambigu, ja que la paraula també es pot referir en contextos similars, a una de les diverses tribus d'humans coneguda com a "nāgues"; als elefants, i per quasi totes les serps, sobretot la Cobra rei i la Cobra de l'Índia. Una nāga femella és una nāgī o nāginī.

Etimologia[modifica | modifica el codi]

En sànscrit, una nāgaḥ (नागः) és una cobra, un tipus de serp (serp encaputxada). Un sinònim de nāgaḥ és phaṇin (फणिन्). Hi ha diverses paraules per la "serp", en general, i un dels més comuns és sarpaḥ (सर्पः). A vegades la paraula nāgaḥ també s'usa genèricament en el sentit de "serp".

Garuda i les nagas[modifica | modifica el codi]

La gran nèmesis de les naga en el Mahabharata és l'home-ocell gegantí Garuda. Garuda i les naga en un principi eren cosins. El savi Kasyapa tenia dues esposes, Kadru i Vinata, cadascuna tenia el seu propi desig, la primera volia molta descendència i la segona poca però poderosa. Kadru va fer que de 1000 ous seus nasquessin serps i, de Vinata, en van néixer dos el déu sol Surya i Garuda. A través d'una aposta Vinata es va convertir en l'esclava de la seva germana i, com a resultat d'això, el fill de Vinata Garuda havia de fer el que volguessin les serps. Encara que ho complí, el seu odi i rancor feren que mai cedís. Quan demanà a les serps el que s'hauria de fer perquè l'alliberessin del seu captiveri, li digueren que hauria de portar-los amrita, l'elixir de la immortalitat. Garuda va robar l'elixir als déus i el va portar a les serps com a compliment del seu tracte, però a través d'una estratagema els impedí participar i és ell el qui acabà aconseguint la immortalitat. A partir d'aquell moment en endavant, se'ls considera enemics i aliment. (Llibre I: Adi Parva, Seccions 16ff.)

Nāga en l'hinduisme[modifica | modifica el codi]

Històries de les nāgues són, en gran mesura, producte de les tradicions culturals contemporànies de les regions sobretot hindús d'Àsia (Índia, Nepal i a l'illa de Bali). En l'Índia les nāgues es consideren la naturalesa i els esperits protectors de les deus, pous i rius i sovint són representades com a guardians del tresor. Són objecte de gran devoció en algunes parts de l'Índia on es creu que porten pluja, fertilitat i la prosperitat als que les veneren. Es fan grans i cars rituals en el seu honor com la Nagamandala. També poden portar desastres com inundacions o sequeres. Segons les tradicions, les nāgues només són malèvoles amb éssers humans quan han estat objecte de maltractaments. Són susceptibles a la humanitat si es fan accions irresponsables contra el medi ambient. Algunes comunitats del nord de l'Índia anomenades Nagavanshi es consideren descendents de les Nagas. Segons Beer (1999), Naga i cintamani sovint són representats junts i associats directament amb la literatura.

Varuna, el déu vèdic de les turmentes està considerat el rei de les nagas. Les nagas viuen a Pātāla el setè regne. Es tracta dels fills de Kashyapa i Kadru. Entre les Nagas més destacades de l'hinduisme hi ha Manasa, Shesha o Sesa i Vasuki.

Naga també porten l'elixir de la vida i la immortalitat. Garuda els hi va dur i va posar una tassa amb l'elixir a terra i li va treure Indra. Però van caure unes gotes sobre l'herba. Els Nagas van llepar les gotes però, al fer-ho, la gespa els hi va tallar les seves llengües i, des de llavors, les seves llengües es bifurquen.

Vixnu és descrit originalment en forma de serp per la naga Shesha o reposant sobre Shesha, però la iconografia s'ha estès a altres deïtats també. La serp és una característica comuna en la iconografia de Ganesha i apareix en moltes formes: al voltant del coll, usant-se com un fil sagrat ( sànscrit: yajñyopavīta) al voltant de l'estómac com un cinturó, en una mà, al voltant dels turmells com un tron. Xiva es veu sovint engalanada amb una serp.

Segons Chattampi Swamikal, un sant hindú, que interpreta els textos antics tàmil, les nairs eren nakas (naga o serp) que van governar com a senyors feudals al regne Txera. Algunes comunitats al nord de l'Índia anomenades Nagavanshi es consideren descendents de les Nagas.

Nāga en el budisme[modifica | modifica el codi]

Les tradicions sobre les nagas són molt comunes en tots els països budistes d’Àsia. En molts països, la naga és un concepte que s'ha fusionat amb les tradicions locals de les grans i intel·ligents serps o dracs. En el Tibet, la naga s'equiparava amb el Klu (pronunciat lu), esperits que viuen en els llacs i rius subterranis que guarden tresors. A Xina, la naga s'identificava amb la lóng o drac xinès.

La naga budista, generalment té forma d'una gran serp la Cobra, normalment amb un sol cap però a vegades en pot tenir molts. Almenys algunes Nagas poden usar poders màgics per transformar-se en humans. En la pintura budista, la Naga es representa amb freqüència com un ésser humà amb una serp o drac com un apèndix que s'allarga del seu cap. Una Naga, en forma humana, va intentar convertir-se en un monjo, i quan li van dir que això era impossible, el Buda li va dir que la forma d'assegurar que seria el renaixement d'un home, capaç de convertir-se en un monjo.

Es creu que les Nagas viuen en el Món Sumeru, entre les altres deïtats menors i en diverses parts de la terra habitada pels humans. Alguns d'ells són els habitants de l'aigua, que viuen en els rius o el mar, d'altres són els habitants de la terra, que viuen en cavernes subterrànies. Alguns d'ells dormen en la part superior d'unes muntanyes. La seva alimentació inclou les formigues i els hi encanta la llet.

Les Nagas estan al servei dels Virūpākṣa (Pāli: Virūpakkha), un dels quatre guàrdies dels Reis del Cel que guarden l'oest. Actuen com a guàrdies del Món Sumeru, protegint les devas de Trāyastriṃśa de l'atac de les Asures.

Entre les Nagas més destacades de la tradició budista sobresurt Mucalinda, protector de Buda. Segons Beer (1999), en les tradicions vajrayana i Mahasiddha moltes Nagas notables totalment il·luminades van transmetre o transportar la terma dins i fora del regne dels humans que s'havia fet i codificat per adeptes.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nāga Modifica l'enllaç a Wikidata