Norderstedt

Plantilla:Infotaula geografia políticaNorderstedt
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 53° 42′ 23″ N, 10° 00′ 37″ E / 53.7064°N,10.0103°E / 53.7064; 10.0103
EstatAlemanya
Estat federatSlesvig-Holstein
Districte ruralDistricte de Segeberg Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població81.880 (2022) Modifica el valor a Wikidata (1.409,29 hab./km²)
Geografia
Superfície58,1 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud36 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Creació1r gener 1970 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Cap de governElke Christina Roeder Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Identificador descriptiu
Codi postal22844, 22848, 22850 i 22851 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic040 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webnorderstedt.de Modifica el valor a Wikidata

Norderstedt (en baix-alemany Noordersteed) és la ciutat més meridional de l'estat de Slesvig-Holstein a Alemanya, a la fi de 2013 tenia 75.394 habitants, una augmentació de 5% en quatre anys (2009 = 71.799 habitants, 2019 =79.159 habitants).[1] Sociologicament, pertany a l'àrea metropolitana d'Hamburg i a l'aglomeració d'Hamburg.

Història[modifica]

Monument al primer burgmestre de la ciutat: Horst Embacher, tallat a un bloc erràtic

La ciutat s'ha creat a l'1 de gener de 1970 en fusionar dos municipis rurals del districte de Pinneberg: Garstedt i Friedrichsgabe i dos del districte de Stormarn Harksheide i Glashütte. La nova ciutat va passar al districte de Segeberg, quan els antics districtes no van poder trobar un acord.

Geografia i economia[modifica]

Originalment, és una regió poc poblada de landes, de torberes altes i d'aiguamolls poc fèrtils. Norderstedt es troba a la divisòria d'aigües de la conca de l'Alster: Tarpenbek-West, Tarpenbek-Ost, Tarpenbek, Ossenmoorgraben i de la conca del Pinnau: Moorbek, Gronau, Rugenwedelsau, Garstedter Graben i Scharpenmoorgraben.

Tret de Garstedt, amb un terra més fèrtil, no va haver-hi veritables nuclis o pobles i només uns masos dispersos. Una ruta comercial important, l'ossenpadd, traversa el lloc, però sense repercussions econòmiques, tret d'una mica d'activitat de contraban a la frontera d'Ochsenzoll. Fins a la fi del segle xix, no hi havia molta activitat econòmica: una mica d'agricultura, d'extracció de la torba, de fabricació de vidre (Glashütte) (1740-1774).

La part septentrional va començar a desenvolupar-se després de l'obertura el 1921 de l'estació de metropolitana d'Hamburg de la línia (U1) a Ochsenzoll, quan va arribar un flux de població de la ciutat d'Hamburg, i després de la Segona Guerra Mundial una fluència de displaced people de parla alemanya que provingueren d'antigues terres alemanyes a l'est de la Línia Oder-Neisse.

Estació Norderstedt-Mitte

L'obertura de les estacions de Garstedt (1969) i de Norderstedt-Mitte el 1996 van atreure treballadors de l'aglomeració hamburguesa, seduïts pels preus immobiliaris més baixos i pel quadre verd. Norderstedt-Mitte, al centre geogràfic de la ciutat, va esdevenir una ciutat nova i a poc a poc es transforma a un veritable centre urbà amb ajuntament, estació, centre comercial, teatre…

Es van obrir vàris polígons industrials als quals, uns grans grups alemanys o mundials van establir-s'hi Blume 2000 (comerç de flors), Nordex (aerogeneradors), el centre europeu del grup japonès Casio, Ethicon i Schülke & Mayr (farmacèutica), Jungheinrich (toros mecànics), Herza (xocolata). A la frontera amb l'aeroport d'Hamburg es desenvolupa un centre de logística Nordport.

Llocs d'interès[modifica]

Fills predilectes[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Norderstedt