Novel·la de cavalleries

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Les novel·les de cavalleries són epopeies medievals europees redactades en vers o prosa que narren incidents llegendaris, sovint basats en fets reals, amb cavallers errants que viuen aventures extraordinàries. En general, les cançons de gesta les recitaven intèrprets professionals, mentre que les novel·les de cavalleries s'associen amb la lectura privada.

La novel·la de cavalleries no s'ha de confondre amb la novel·la cavalleresca. El llibre de cavalleria és un gènere literari en prosa, de gran èxit i popularitat a Espanya i Portugal en el segle XVI, que va ser víctima de la paròdia de Miguel de Cervantes Saavedra en el llibre El Quixot de la Manxa. S'escriuen des de fins del segle XV fins a 1602 i comencen a perdre la seva popularitat cap a 1550. L'últim llibre original, Policisne de Boecia, es publica el 1602, però molts dels llibres de cavalleries segueixen reeditant-se durant tot el segle XVII.

Les "novel·les de cavalleria" són les que es van escriure al s. XII i es caracteritzen per la presència d'elements meravellosos i fenòmens màgics (influència de les llegendes cèltiques), de tradició francesa i amb uns personatges sobrehumans. Un exemple d'aquest tipus és El cavaller del lleó, de Chrétien de Troyes.

L'amor i altres característiques[modifica | modifica el codi]

En les novel·les de cavalleria, la passió amorosa entre el cavaller i la dama surt normalment de l'efecte d'un producte màgic. Aquest amor, en la majoria dels casos, neix contra la voluntat dels protagonistes i esdevé una tortura permanent, com és el cas dels protagonistes Tristany i Isolda que, després de prendre de manera equivocada un filtre d'amor màgic, esdevenen bojament enamorats i s'estimaran d'aquesta manera fins després de la mort.

La difusió d'un codi ètic[modifica | modifica el codi]

La novel·la de cavalleries, així com també el romanç, serviren també per difondre un codi ètic, una deontologia corporativa. Una eina ideal per poder poder fer extensiu les disposicions que l'Església proposava per protegir la cavalleria de la mortaldat d'una guerra: per exemple, no atacar mai en grup un cavaller sol, un cavaller ferit, o un cavaller d'esquena quan fuig, o la prohibició de l'ús de la ballesta entre cristians el 1139. En aquest aspecte, l'humanista català medieval Ramon Llull escriví el Llibre de l'Orde de cavalleria (1274-1276), l'únic que redactà sobre l'estament militar, on dóna un sentit moral i una dignitat a l'exercici regulat de les armes.[1]

Exemples[modifica | modifica el codi]

  • Tristany i Isolda: és un cantar de gesta que té lloc a l'Edat Mitjana a Europa, als països celtes a l'època de les croades, i narra les gestes d'un heroi que comet una greu traïció per culpa d'un amor forçat per un beuratge màgic. El rei Mark de Cornuall, el seu oncle, li mana endur-se Isolda de retorn d'Irlanda per a esposar-se amb el rei. No obstant això, ambdós s'enamoren pel camí i Tristany lídia una sèrie de batalles per a portar Isolda de tornada.
  • El cavaller del lleó: obra de Chrétien de Troyes que narra les aventures de Yvain, fill d'Urien, incorporant així el personatge a l'extensa galeria de protagonistes que formen la matèria de Bretanya. L'element meravellós configura algunes de les aventures principals (com l'aventura de la font) i s'entrellaça amb temes de l'antiguitat clàssica (com el lleó agraït).
  • Llibre de l'Orde de cavalleria: Únic llibre sobre l'estament militar de l'humanista català Ramon Llull. Amb l'excusa d'una conversa entre un jove cavaller i un cavaller retirat, Llull elabora el codi de bon cavaller:  la defensa de la fe, la fidelitat a la monarquia i el respecte cap als estaments socials inferiors.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • La novel·la artúrica, de Victoria Cirlot.
  • Nou Estímul, 4t ESO, Ed. Barcanova.
  • El caballero del león, Chrétien de Troyes.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]


Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Cerdà, Jordi. «Qüestiona preliminars: Cavalleria». Materials de l'assignatura "Introducció a la literatura europea" de la UOC. FUOC (Fundació Universitat Oberta de Catalunya) [Barcelona], 2014.