ONDA (Marroc)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióONDA
Dades
TipusMoroccan public institution (en) Tradueix
operador de base fixa Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació6 maig 1982
Governança corporativa
Seu

Lloc webonda.ma Modifica el valor a Wikidata
Facebook: OFFICENATIONALDESAEROPORTS Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

ONDA són les sigles de l'Office National Des Aéroports (àrab: المكتب الوطني للمطارات, al-Maktab al-Waṭanī li-l-Maṭārāt), l'autoritat controladora aeroportuària del Marroc. La seu de la companyia es troba a l'Aeroport Internacional Mohammed V de Casablanca.

Història[modifica]

ONDA es va establir al juliol de 1990 sota llei parlamentària 14-89. Abans d'això, els aeroports del Marroc eren administrats pel Ministeri de Transports del Marroc. Un any més tard, ONDA va inaugurar l'Aeroport d'Al Massira a Agadir. El 15 de setembre de 2003, Abdelhanine Benallou, va ser nomenat nou director general d'ONDA.

Encara que Marroc té xifres d'accidents d'aviació, el nombre d'incidents greus amb víctimes mortals directament relacionades amb un aeroport (aproximació, enlairament o accidents de terra) són molt baixos. El nombre total d'accidents amb víctimes mortals al Marroc ha estat de 19, del que resulten 792 morts.[1] Els mateixos números per a esdeveniments directament relacionats amb els aeroports són 5 resp. 171.[2] La majoria dels incidents relacionats amb l'aeroport són des de fa molt de temps, l'últim incident és de 1986.

Fites[modifica]

Associacions i acords[modifica]

ONDA va ajudar en la supervisió de la construcció de l'Aeroport Internacional Yasser Arafat, amb el que s'ha agermanat l'Aeroport Internacional Mohammed V. També va organitzar programes de capacitació per a enginyers palestins al Marroc el 1997 pocs mesos abans de la inauguració de l'aeroport de Gaza al desembre de 1998.

El 12 de març de 2003 ONDA va signar un acord d'associació amb Aeroport de Niça-Costa Blava, Niça, França.

Salon Convives de Marque[modifica]

Sota el nom Salon Convives de Marque ONDA ofereix serveis de sala VIP en alguns dels aeroports que gestiona. Els serveis oferts inclouen l'accés a la sala VIP, assistència durant el check-in, recuperació d'equipatge, embarcament i assistència en les "formalitats" (control de passaports, seguretat, etc.) (prioritat d'embarcament).

El servei VIP no està vinculat a cap línia aèria específicament: qualsevol persona pot sol·licitar l'afiliació. Actualment el servei VIP és ofert als aeroports següents: Mohammed V (Casablanca), Rabat-Salé, Fes-Saïss, Agadir, Marràqueix i Tànger.[3] L'accés al Servei VIP poden ser comprat per individus (18.000 dírhams), parelles (24.000 Dh) i empreses i organitzacions (60.000 Dh + 150 Dh per usuari).[4]

Referències[modifica]

  1. Xifres dels informes d'Aviation Saf. database. Morocco. Retrieved July 27, 2008
  2. Incidents relacionats amb aeroports de la mateixa font. Només s'hi compten els accidents des de 1950 i només quan es relacionen directament amb els aeroports del Marroc (APR, Init clb etc).
  3. ONDA website on Services, (French), Retrieved 17 March 2012
  4. Application form Arxivat 2012-05-30 a Wayback Machine., Retrieved 17 March 2012

Enllaços externs[modifica]