Vés al contingut

Olga Kórbut

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaOlga Kórbut

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(be) Вольга Валянцінаўна Корбут
(ru) Ольга Валентиновна Корбут Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement16 maig 1955 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Hrodna (Unió Soviètica) Modifica el valor a Wikidata
FormacióYanka Kupala State University of Grodno (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Alçada152 cm Modifica el valor a Wikidata
Pes44 kg Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciógimnasta artística Modifica el valor a Wikidata
Nacionalitat esportivaUnió Soviètica Modifica el valor a Wikidata
Esportgimnàstica artística Modifica el valor a Wikidata
Participà en
1976Gimnàstica als Jocs Olímpics d'estiu de 1976 - barra d'equilibri  (medalla d'argent olímpica)
1972gymnastics at the 1972 Summer Olympics – women's floor (en) Tradueix  (medalla d'or olímpica)
1972gymnastics at the 1972 Summer Olympics – women's balance beam (en) Tradueix  (medalla d'or olímpica)
1972gymnastics at the 1972 Summer Olympics – women's uneven bars (en) Tradueix  (medalla d'argent olímpica) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webolgakorbut.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm1189948 Twitter (X): OlgaKorbut1 Olympics.com: olga-korbut Modifica el valor a Wikidata
Medaller
Gimnàstica artística
Competint per Unió Soviètica Unió Soviètica
Jocs Olímpics
Or Múnic 1972 equips
Or Múnic 1972 exercici de terra
Or Múnic 1972 barra d'equilibris
Plata Múnic 1972 barres asimètriques
Or Mont-real 1976 equips
Plata Mont-real 1976 barres asimètriques
Campionat del Món
Or Varna 1974 equips
Or Varna 1974 salt sobre cavall
Plata Varna 1974 individual
Plata Varna 1974 exercici de terra
Plata Varna 1974 barra d'equilibris
Plata Varna 1974 barres asimètriques
Camionat d'Europa
Plata Londres 1973 individual

Olga Kórbut (en belarús, Вольга Корбут; en rus, Ольга Корбут) (Hrodna, Unió Soviètica, 16 de maig de 1955)[1] és una gimnasta artística soviètica, ja retirada, guanyadora de sis medalles a la dècada del 1970.[2]

Korbut es va retirar de la gimnàstica l'any 1977 als 22 anys, considerada jove per les gimnastes de l'època,[3] però la seva influència i llegat en la gimnàstica van ser de gran abast.[4] Les actuacions olímpiques de Korbut de 1972 l'acrediten àmpliament com a redefinició de la gimnàstica, canviant l'esport d'emfatitzar el ballet i l'elegància a l'acrobàcia, així com el canvi de la gimnàstica d'un esport nínxol a un dels esports més populars del món.[3][5] Va emigrar als Estats Units l'any 1991, on viu i entrena gimnastes, i es va nacionalitzar l'any 2000.

Biografia

[modifica]

Va néixer el 16 de maig de 1955 a la ciutat d'Hrodna, població situada en aquells moments a la República Socialista Soviètica de Belarús (Unió Soviètica) i que avui dia forma part de l'estat de Belarús.[6] Era filla de Valentin i Valentina Korbut. Després de la Segona Guerra Mundial, la família es va traslladar a Hrodna des de Dubniaki (petita ciutat prop de Kalinkavitxi).

Va començar a entrenar als 8 anys i va entrar a una escola esportiva bielorussa dirigida per l'entrenador Renald Knish als 9 anys. Allà, la primera entrenadora de Korbut va ser Elena Voltxetskaia, medallista d'or olímpica (1964),[3] però va ser traslladada al grup de Knish un any després. Inicialment la va trobar mandrosa i capritxosa, però també va veure potencial en el seu gran talent, la seva columna vertebral inusualment flexible i el seu carisma.[3] Amb ell, va aprendre un difícil salt cap enrere a la barra d'equilibri. Va debutar en una competició a l'URSS el 1969. El mateix any, Korbut va completar un backflip-to-catch a les barres desiguals; aquest va ser el primer moviment de llançament cap enrere realitzat per una dona a les barres.[7]

Va acabar cinquena a la primera competició als campionats de l'URSS de 1969, on se li va permetre competir quan tenia 14 anys.[3] L'any següent, va guanyar una medalla d'or al salt sobre cavall. A causa d'una malaltia i una lesió, no va poder competir en moltes de les competicions abans dels Jocs Olímpics d'Estiu de 1972.

Estigué casada amb el músic Leonid Bortkevich, membre del grup de folk Pesniary, amb el qual emigrà als Estats Units el 1990. Es divorcià de Bortkevich l'any 2000.

Té un fill anomenat Richard Bortkevich i actualment està casada amb Alex Voinich.[8]

Carrera esportiva

[modifica]
Olga Korbut als Jocs Olímpics de 1972 amb un segell de l'Azerbaidjan

Va participar, als 17 anys, en els Jocs Olímpics d'Estiu de 1972 realitzats a Múnic (Alemanya Occidental), on va aconseguir guanyar la medalla d'or en la prova per equips; i, sorprenentment, en les d'exercici de terra i barra d'equilibris, va quedar en la primera posició per davant de la gran favorita Liudmila Turíxtxeva. En aquests mateixos Jocs aconseguí guanyar la medalla de plata en la prova de barres asimètriques, i finalitzà cinquena en la prova de salt sobre cavall i setena en la prova individual, amb les quals guanyà sengles diplomes olímpics. L'acrobàcia de Kórbut i la gimnàstica oberta d'alt nivell li van donar molta fama. Fins al dia d'avui, el back tuck i el Korbut flip segueixen sent molt populars (la campiona del món del 2003, Fan Ye, va actuar en ambdues a la seva rutina).

Durant els Jocs Olímpics, Kórbut va ser una de les favorites per a tot arreu després de la seva dinàmica actuació a la competició per equips, no obstant això, va perdre tres vegades a les barres i el títol va ser per a la seva companya d'equip Liudmila Turíxtxeva. Dit això, Kórbut va guanyar tres medalles d'or per a la barra d'equilibri, l'exercici de terra i les competicions per equips. En un dels finals més polèmics de tots els temps, va guanyar una medalla de plata en les barres asimètriques. El primer intent de Kórbut amb la seva rutina de barres asimètriques es va veure afectat per diversos errors que gairebé van acabar amb les seves possibilitats de guanyar una medalla d'or en el conjunt. L'endemà, Kórbut va repetir la mateixa rutina a les finals de l'esdeveniment, encara que aquesta vegada amb èxit. Després que els taulers mostressin una puntuació de 9,8, el públic va començar a xiular i cridar comentaris vulgars als jutges en desaprovació, creient que la seva puntuació era massa baixa. Això va durar uns quants minuts, però els jutges es van negar a canviar la seva puntuació.[3]

Quan Olga Korbut va capturar la imaginació del món en el seu camí cap a tres medalles d'or als Jocs Olímpics de Múnic de 1972, va ser pionera en l'essència de la gimnàstica moderna: un art encantador combinat a la perfecció amb unes acrobàcies impressionants i atrevides..

—The Herald (Glasgow), 2015[5]

Kórbut és famosa per les seves barres asimètriques i rutines de barra d'equilibri, així com per les seves actuacions carismàtiques que van captivar el públic.[4] L'any 1973, va guanyar els Jocs d'Estudiants Rússia i Mundials (és a dir, la Universitat), i una medalla de plata en la prova general als Campionats d'Europa.

Participà en els Jocs Olímpics d'Estiu de 1976 realitzats a Mont-real (al Canadà), on aconseguí una nova medalla d'or en la prova femenina per equips, si bé sucumbí davant l'ascens de la seva compatriota Nel·li Kim i la romanesa Nadia Comăneci, aconseguint únicament revalidar la seva medalla de plata en la barra d'equilibris. En la prova individual finalitzà cinquena, la mateixa posició que en la prova de barres asimètriques; ambdós resultats són els seus més destacats.

El 1977 es retirà de la competició activa. Al llarg de la seva carrera esportiva guanyà sis medalles en el Campionat del Món de gimnàstica artística, dues de les quals d'or, i una en el Campionat d'Europa.


Referències

[modifica]
  1. Favilli, Elena. «Olga Kórbut». A: Contes de bona nit per a nenes rebels: 100 dones immigrants que han canviat el món. Primera edició. Barcelona: Estrella Polar, novembre de 2020, p. 156. ISBN 9788418135499. 
  2. «Olga Korbut».
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 Doyle, Paul. «50 stunning Olympic moments No47: Olga Korbut redefines gymnastics». The Guardian, 06-07-2012. Arxivat de l'original el 5 agost 2017. [Consulta: 17 desembre 2016].
  4. 4,0 4,1 McCarthy «40 Years Ago, Soviet Gymnast Olga Korbut Dazzled the World». PRI's The World, 24-07-2012 [Consulta: 23 gener 2014]. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; el nom «McCarthy2012» està definit diverses vegades amb contingut diferent.
  5. 5,0 5,1 «Lost art: Powerhouse physiques winning out over spellbinding grace». [Consulta: 8 gener 2022].
  6. «Варатын |» (en rus). www.knews.by, 16-01-2017. Arxivat de l'original el 15 octubre 2017. [Consulta: 15 octubre 2017].
  7. «Olga Korbut Uneven Bars with Korbut Flip slow motion replay». [Consulta: 25 gener 2023].
  8. «Biografía de Olga Korbut (Su vida, historia, bio resumida)». [Consulta: 21 maig 2021].

Enllaços externs

[modifica]