One UI

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
One UI
Modifica el valor a Wikidata

Tipusinterfície d'usuari i programari Modifica el valor a Wikidata
Basat enAndroid Modifica el valor a Wikidata
Versió inicial7 novembre 2018 Modifica el valor a Wikidata
Versió estable
6.1 (31 gener 2024) Modifica el valor a Wikidata
Característiques tècniques
Sistema operatiuAndroid Modifica el valor a Wikidata
Equip
Desenvolupador(s)Samsung Electronics Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Lloc websamsung.com… (anglès) Modifica el valor a Wikidata


One UI és una interfície d'usuari (UI) desenvolupada per Samsung Electronics per als seus dispositius Android amb Android 9 "Pie" i posteriors. Després de Samsung Experience i TouchWiz, està dissenyat per facilitar l'ús de telèfons intel·ligents més grans i ser més atractiu visualment. Per oferir més claredat, alguns elements de la interfície d'usuari s'ajusten perquè coincideixin amb els colors que es basen en el color del telèfon de l'usuari. Es va anunciar a la Conferència de Desenvolupadors de Samsung el 2018, [1] i es va presentar a Galaxy Unpacked el febrer de 2019 juntament amb la sèrie Galaxy S10, Galaxy Buds i Galaxy Fold.

També és la capa de programari per al seu smartwatch Tizen i la plataforma Wear OS, que Samsung va desenvolupar conjuntament amb Google.[2][3] A partir del 2021, també és la capa de programari per a la plataforma Microsoft Windows als dispositius Galaxy Book.

Característiques[modifica]

Una interfície d'usuari es va dissenyar com a part d'un objectiu per fer que el maquinari i el programari de Samsung "funcionin junts en perfecta harmonia" i proporcionin una experiència més "natural" als telèfons intel·ligents de pantalla gran. Una interfície d'usuari mostra la majoria de les funcions [4] que hi havia a la Samsung Experience UX. Un patró de disseny destacat en moltes de les aplicacions del sistema de Samsung és col·locar intencionadament les característiques comunes i els elements de la interfície d'usuari al centre de la pantalla en lloc de prop de la part superior. Això fa que sigui més fàcil d'arribar-hi amb el polze de l'usuari quan s'utilitza el dispositiu amb una sola mà.

Per raons similars, les aplicacions utilitzen capçaleres grans per impulsar el seu contingut principal cap al centre vertical de la pantalla. La barra de navegació admet l'ús de gestos i el sistema habitual de 3 botons, mentre que també s'ha afegit un "mode nocturn" per a tot el sistema (que ofereix als elements de la interfície d'usuari i a les aplicacions compatibles un esquema de color enfosquit). Igual que amb Android Pie aigües amunt, la pantalla de visió general de les aplicacions recents utilitza un disseny horitzontal, a diferència del disseny vertical de les versions anteriors.[5][6][7]

Un nucli d'IU[modifica]

One UI Core és una versió reduïda del conjunt de funcions original One UI destinada als dispositius de gamma baixa i mitjana de les sèries A, F, J i M de baix preu. Aquestes variants del sistema solen tenir un conjunt de funcions més lleuger que la variant normal, però la disponibilitat de les funcions pot variar segons els models que utilitzen el programari.[8]

Aplicacions i components per defecte[modifica]

A continuació es mostra una llista del programari i les funcionalitats propis de Samsung que s'inclouen amb One UI (a partir de la versió 6.1).

Programari Descripció
Contactes, calendari, rellotge, calculadora, recordatori Eines bàsiques d'organització
Missatges Client de missatgeria de text SMS, MMS i RCS
Telèfon Client de trucades mòbil i VoIP
Els meus fitxers Gestor de fitxers que inclou el client FTP / SFTP i el client de xarxa SMB
Càmera Càmera fotogràfica i de vídeo (incloent-hi addicions integrades)
Galeria Galeria de fotos i vídeos
Gravadora de veu Enregistrament de veu en format M4A (còdec 3gp4) fins a 256 kbps/48 kHz
Correu electrònic Client de correu electrònic
Internet navegador web
Notes Presa d'apunts, dibuixos i lector i editor de PDF
Modes i rutines (abans Bixby Routines) Eina d'automatització condicional
Compartició ràpida Eina de transferència de fitxers amb dispositius Galaxy o Android propers, o al núvol [9]
Compartició en grup Comparteix contingut amb altres comptes de Samsung [10] (integrat)
Compartir música Connexió de diversos dispositius a altaveus Bluetooth
Vista intel·ligent Miracast i emissió de pantalla amb Miracast [11] (integrat al tauler ràpid) (abans Samsung Link i AllShare Play [12][13])
Control de dispositius i sortida multimèdia Controla els dispositius connectats a casa o canvia la sortida multimèdia a diferents dispositius (integrat al panell ràpid)
Bixby Voice Assistent de veu (integrat al botó de maquinari)
Bixby Vision Eines de càmera de realitat augmentada: Traduir, Còpia de text, Descobrir, Vi
Zona AR Eines de realitat augmentada: Emoji Studio, Emoji Camera, Emoji Stickers, Doodle, Deco Pic, Quick Measure
Gaming Hub (abans Game Launcher) Tots els jocs instal·lats
Samsung TV Plus Servei gratuït de streaming de televisió
Samsung Free (anteriorment Samsung Daily) (substituït per Samsung News als EUA [14]) Mitjans i entreteniment: Samsung TV Plus integrat, podcasts (depenent de la regió), agregador de notícies (proporcionat per Upday a Europa), jocs casuals instantanis [15][16][17]
El temps Informació meteorològica proporcionada per The Weather Channel [18]
Samsung Cloud Emmagatzematge al núvol i còpia de seguretat
Interruptor intel·ligent Transferència de contingut a un nou dispositiu Galaxy
Botiga Galaxy Aplicacions, jocs, temes i personalitzacions que es poden descarregar
Wallet (abans Samsung Pay) Cartera digital (sistema de pagament de pagament, gestor de contrasenyes Pass)
Salut Eina de seguiment de la salut personal
Benestar digital Seguiment d'ús del dispositiu i eines parentals
Membres Suport comunitari i contingut exclusiu
Carpeta segura Carpeta d'emmagatzematge privada i xifrada amb Knox [19]
Wi-Fi segur Servei de xarxa VPN [20]
Consells Informació del dispositiu, suport manual i remot

Referències[modifica]

  1. «SDC18 Recap: 5 Factors That Made SDC18 an Event to Remember» (en anglès). Samsung Newsroom. [Consulta: 17 juliol 2020].
  2. Welch, Chris. «Google and Samsung are merging Wear OS and Tizen» (en anglès americà). The Verge, 18-05-2021. [Consulta: 10 novembre 2022].
  3. «Google's Wear OS Merges With Samsung's Tizen» (en anglès). PCMAG. [Consulta: 10 novembre 2022].
  4. Thomas, Arun. «Top 10 Features Of Samsung One UI You Should Know About» (en anglès americà). SamsungSFour.Com, 27-02-2019. [Consulta: 18 octubre 2022].
  5. Zhou, Marrian. «Samsung's One UI, which will power the Galaxy S10, makes US debut on the Galaxy S9» (en anglès). CNET. [Consulta: 21 febrer 2019].
  6. «Galaxy S10 preview: One UI is the clean break from Android Samsung has always wanted» (en anglès). PCWorld, 19-02-2019. [Consulta: 21 febrer 2019].
  7. Bohn, Dieter. «Samsung's One UI is the best software it's ever put on a smartphone» (en anglès). The Verge, 19-02-2019. [Consulta: 20 febrer 2019].
  8. Jalan, Ayush. «Samsung One UI vs. One UI Core: What's the Difference?» (en anglès). MUO, 26-06-2022. [Consulta: 15 abril 2023].
  9. «What is Samsung Quick Share and how to use it» (en anglès). Android Authority, 21-07-2023. [Consulta: 29 setembre 2023].
  10. «Samsung Account» (en anglès). account.samsung.com. [Consulta: 29 setembre 2023].
  11. Ro. «You can now enable Samsung screen mirroring on Chromecast and Android TVs» (en anglès americà). GSMArena.com. [Consulta: 29 setembre 2023].
  12. «Samsung Link content sharing app get shuts down with no warning» (en anglès). Android Authority, 04-11-2016. [Consulta: 4 octubre 2023].
  13. «How Samsung AllShare and SmartView Make TV More Awesome» (en anglès). Lifewire. [Consulta: 4 octubre 2023].
  14. Rao, Chethan. «Samsung News replaces the virtually unknown Samsung Free app, now rolling out in the US» (en anglès). Android Police, 19-04-2023. [Consulta: 5 octubre 2023].
  15. «Samsung Free | Apps & Services» (en anglès britànic). Samsung uk. [Consulta: 29 setembre 2023].
  16. «Samsung Daily Feed got replaced by a new Samsung Free service for more users» (en anglès). TestingCatalog, 25-02-2021. [Consulta: 5 octubre 2023].
  17. «Samsung adds a podcast section to its free-entertainment app» (en anglès americà). Engadget, 25-03-2021. [Consulta: 5 octubre 2023].
  18. Bunton, Cam. «The Weather Channel and Samsung join forces to create a new app, here's what it looks like» (en anglès), 22-04-2016. [Consulta: 29 setembre 2023].
  19. Gray-Traverso, Zach. «Samsung Secure Folder: A brief guide to the encrypted folder application every Galaxy smartphone owner should use» (en anglès). Android Police, 25-07-2023. [Consulta: 29 setembre 2023].
  20. Aleksandersen, Daniel. «What is Samsung Secure Wi-Fi for Android?» (en anglès americà). www.ctrl.blog, 30-12-2019. [Consulta: 18 octubre 2023].