Oreos

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Oreos

Oreos (llatí Oreus) fou una ciutat del nord d'Eubea a la vora del riu Callas i al peu del puig Telethrion (Telethrium). El seu territori fou anomenat Hòria (Horia). El seu nom antic fou Histiea (llatí Histiaea, grec Histiaia). Era enfront de la ciutat tessàlia de Antron.

Del nom d'aquesta ciutat, tot el districte al nord d'Eubea fou anomenat Histieotis (Histiaeotis, Histiaiôtis). Fou suposadament una colònia atenenca del demos de Histiaea (Estrabó) però altres la fan fundada pels perrhabis de Tessàlia. Scylax l'esmenta com una de les quatre principals ciutats d'Eubea.

Després de la batalla d'Artemísion, quan la flota grega va marxar cap al sud, la ciutat fou ocupada pels perses. Després de l'expulsió dels perses la ciutat i tota l'illa va esdevenir subjecte de la lliga atenenca. A la revolta d'Eubea del 445 aC contra Atenes la ciutat hi va prendre part destacada, i quan fou derrotada, Pèricles hi va instal·lar dos mil colons atenencs. Els habitants de la ciutat es van refugiar a Macedònia. La ciutat va prendre llavors el nom d'Oreos.

Quan el 411 aC l'illa d'Eubea es va revoltar contra Atenes després de la derrota de l'expedició de Sicília, Oreos fou l'única ciutat de l'illa que va romandre lleial. Al final de la guerra del Peloponès va esdevenir subjecte d'Esparta i els colons atenencs foren expulsats i els habitants antics o els que quedaven i els seus descendents, foren restaurats. La ciutat fou lleial llavors a Esparta.

Neògenes, amb el suport de Jàson de Feres va assolir la tirania per un temps però fou expulsat per Terípides (Therippidas) comandant dels lacedemonis; Càbries, l'almirall atenenc, la va atacar sense èxit.

Poc abans de la batalla de Leuctres (371 aC), Oreos es va revoltar contra Esparta i va restar independent.

A la guerra entre Filip II de Macedònia i Atenes, la ciutat es va dividir entre els favorables al macedonis i els demòcrates. Els primers van triomfar i amb ajut de Filip la tirania fou assolida per Filístides (Philistides). Demòstenes va enviar una expedició que va expulsar a Filístides al que va matar i va esdevenir una plaça forta dels atenencs.

En la guerra entre Antígon i Cassandre aquest darrer la va assetjar però es va haver de retirar en acostar-se Ptolemeu, general d'Antígon.

A la primera guerra entre Macedònia i Roma el comandant de la guarnició macedònia la va entregar als romans (207 aC).

A la segona guerra fou conquerida pels romans el 200 aC per assalt i el 196 aC fou declarada ciutat lliure per T. Quinctius Flamininus igual que altres ciutat gregues.

Plini el Vell diu que ja no existia al seu temps però Ptolemeu l'esmenta encara amb el nom de Soreos.

Queden algunes restes a la moderna badia d'Oreós a Eubea.

Coord.: 38° 56′ 59″ N, 23° 05′ 27″ E / 38.94961°N,23.09089°E / 38.94961; 23.09089