Oxisòl

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Perfil d'un Oxisol.
Mapa mundial de oxisols

Els Oxisols són un ordre en la taxonomia de sòls USDA, ​​ben coneguts per la seva presència a selvas tropicals humides, 15-25º nord i sud del equador terrestre. Alguns oxisols havien estat prèviament classificats com sòls lateríticos.

Els principals processos de formació del sòl dels oxisols són la meteorització, humificació i edafoperturbación a causa d'animals. Aquests processos produeixen el característic perfil de sòl.

Es defineixen com a sòls contenint a totes les profunditats no més del 10% de minerals meteorizables, i menys del 10% de saturació de bases. Els oxisols sempre tenen color vermell o groc, a causa de l'alta concentració de ferro (III) i òxid es hidròxids d'alumini. A més contenen quars i argila caolinita, més petites quantitats d'altres minerals d'argila i de matèria orgànica.

El terme "oxisol" prové de "s'oxidi" en referència a la dominància de minerals oxidats com bauxita. A la classificació de sòls de FAO, els oxisols es coneixen com ferralsoles .

Els edafólogos originalment pensaven que la pesada vegetació de la selva tropical era proveïda de nutrients rics, però com la pluja passa a través del llit de residus vegetals en el pis forestal, la pluja acidifica i renta els minerals de les capes superficials del sòl. Això força a les plantes a obtenir la seva nutrició del propi llit vegetal, ja que els oxisols són infèrtils causa de la falta de matèria orgànica ia la completa absència de minerals solubles, rentats pel clima molt humit.

Els oxisols es troben majorment i exclusivament en àrees tropicals d'Amèrica del Sud i d'Àfrica, sempre en cratones continentals altament estables. En Austràlia vastes àrees formalment cobertes de selves, van passar a ser tan seques, que els oxisols formen dura pedra fèrrica coberta només per Orthents (sòls esquelètics) que poden formar.

Oxisols fòssils es coneixen des de la primera aparició d'oxigen lliure a la atmosfera terrestre fa prop de 2.200 milions d'anys. En períodes càlids com en el Mesozoic i al Paleocè, els Oxisols es van estendre a àrees que ara tenen climes freds, arribant bé dins d'Amèrica del Nord i Europa. Es creu que els oxisòls es vegetaren més tard a Ultisol tot en Alfisol s, probablement a causa que a la vegetació li va portar molt temps adaptar-se a la infertilitat dels Oxisols.

En camp arable s'usen per a cultius tropicals com cocoa i cautxú. En alguns casos arròs. El cultiu permanent en Oxisols en àrees de baixos insums és molt difícil a causa de les capacitats d'intercanvi catiònic baixes, i fixació de fòsfor alt. No obstant això, molts Oxisols poden ser conreats en moltes condicions d'humitat. Així, hi ha Oxisols intensament explotats per a l'agricultura en regions amb suficient economia per realitzar una moderna agricultura de pràctiques agronòmiques (incloent addicions regulars de calç (alcalinitzant) i de fertilitzant). Un recent exemple de moderns mètodes d'explotació és el cultiu de soia al Brasil, la sembra directa en Paraguai i la repoblament a la província de Missions, Argentina.

Aquest és el tipus de sòl de la major zona productiva de grans del món, que abasta els estats Mato Grosso i Paraná al Brasil, els departaments de Alt Paraná i Itapúa a Paraguai i Missions a l'Argentina.

Subordres d'Oxisols[modifica | modifica el codi]

  • Aquox : oxisols amb una napa d'aigua en o prop de la superfície durant bona part de l'any
  • Perox : oxisols de climes contínuament humits, on la precipitació excedeix l'evapotranspiració en tots els mesos
  • Torrox - oxisols de climes àrids. A causa del present clima que mai produiria suficient meteorització per donar Oxisols, els sòls torrox són sempre paleosols formats durant els períodes climàtics de molta més humitat. Es troben principalment al Sud d'Àfrica.
  • Ustox - oxisols de climes semiàrids i subhumits
  • Udox - oxisols de climes húmidos

Referències[modifica | modifica el codi]

  • Buol, Hole, & McCracken. 1997. 'Gènesi de Sòls i Classificació.' 4 ª edició. Iowa State University Press, Ames.
  • Oxisols. USDA-NRCS [Consulta: 14 maig 2006]. 
  • Oxisols. Universitat de Florida [Consulta: 14 maig 2006]. 
  • Oxisols. Universitat d'Idaho [Consulta: 14 maig 2006]. 


Vegeu també[modifica | modifica el codi]