Oxisòl

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Perfil d'un oxisòl
Mapa mundial d'oxisòls

Els oxisòls són un ordre en la taxonomia de sòls USDA, ​​ben coneguts per la seva presència en selves tropicals humides, a 15-25º nord i sud de l'equador terrestre. Alguns oxisòls havien estat prèviament classificats com a sòls laterítics.

Els principals processos de formació del sòl dels oxisòls són la meteorització, humidificació i edafopertorbació a causa d'animals. Aquests processos produeixen el característic perfil de sòl.

Es defineixen com a sòls que contenen en totes les profunditats no més del 10% de minerals meteoritzables, i menys del 10% de saturació de bases. Els oxisòls sempre tenen color vermell o groc, a causa de l'alta concentració de ferro (III) i òxid en hidròxids d'alumini. A més, contenen quars i argila caolinita, i més petites quantitats d'altres minerals d'argila i de matèria orgànica.

El terme oxisòl prové d'oxidi, en referència a la dominància de minerals oxidats com la bauxita. En la classificació de sòls de FAO, els oxisòls es coneixen com a ferralsòls.

Els edafòlegs, originàriament, pensaven que la pesada vegetació de la selva tropical era proveïda de nutrients rics, però com la pluja passa a través del llit de residus vegetals en el pis forestal, la pluja acidifica i renta els minerals de les capes superficials del sòl. Això força les plantes a obtenir la seva nutrició del propi llit vegetal, ja que els oxisòls són infèrtils a causa de la falta de matèria orgànica i a la completa absència de minerals solubles, rentats pel clima molt humit.

Els oxisòls es troben majorment i exclusiva en àrees tropicals d'Amèrica del Sud i d'Àfrica, sempre en cratons continentals altament estables. A Austràlia, vastes àrees formalment cobertes de selves van passar a ser tan seques, que els oxisòls formen una dura pedra fèrrica coberta només per ortents (sòls esquelètics) que poden formar.

Oxisòls fòssils es coneixen des de la primera aparició d'oxigen lliure a l'atmosfera terrestre fa prop de 2.200 milions d'anys. En períodes càlids com en el Mesozoic i en el Paleocè, els oxisòls es van estendre a àrees que ara tenen climes freds, i arribaren ben dins d'Amèrica del Nord i Europa. Es creu que els oxisòls es transformaren més tard en ultisòl i en alfisòl, probablement a causa que, a la vegetació, li va portar molt de temps adaptar-se a la infertilitat dels oxisòls.

En camp llaurable, s'usen per a cultius tropicals com coco i cautxú, i en alguns casos arròs. El cultiu permanent en oxisòls en àrees de baixos insums és molt difícil a causa de la capacitat d'intercanvi catiònic baixa, i la fixació alta de fòsfor. No obstant això, molts oxisòls poden ser conreats en moltes condicions d'humitat. Així, hi ha oxisòls intensament explotats per a l'agricultura en regions amb suficient economia per a realitzar una moderna agricultura de pràctiques agronòmiques (incloent-hi addicions regulars de calç (alcalinitzant) i de fertilitzant). Un recent exemple de moderns mètodes d'explotació és el cultiu de soia al Brasil, la sembra directa a Paraguai i el repoblament a la província de Misiones, Argentina.

Aquest és el tipus de sòl de la major zona productiva de grans del món, que abasta els estats de Mato Grosso i Paranà al Brasil, els departaments de l'Alt Paranà i Itapúa a Paraguai i Misiones a l'Argentina.

Subordres d'oxisòls[modifica | modifica el codi]

  • Aquox: oxisòl amb una napa d'aigua en o prop de la superfície durant bona part de l'any.
  • Perox: oxisòl de climes contínuament humits, en què la precipitació excedeix l'evapotranspiració en tots els mesos.
  • Torrox: oxisòl de climes àrids. A causa d'aquest clima que mai produiria suficient meteorització per donar oxisòls, els sòls torrox són sempre paleosòls formats durant els períodes climàtics de molta més humitat. Es troben principalment al sud d'Àfrica.
  • Ustox: oxisòl de climes semiàrids i subhumits.
  • Udox: oxisòl de climes humits.

Referències[modifica | modifica el codi]

  • Buol, Hole, & McCracken. 1997. 'Gènesi de Sòls i Classificació.' 4 ª edició. Iowa State University Press, Ames.
  • Oxisols. USDA-NRCS [Consulta: 14 maig 2006]. 
  • Oxisols. Universitat de Florida [Consulta: 14 maig 2006]. 
  • Oxisols. Universitat d'Idaho [Consulta: 14 maig 2006]. 


Vegeu també[modifica | modifica el codi]