Vés al contingut

Partit per una Vida Lliure al Kurdistan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: PJAK)
Infotaula d'organitzacióPartit per una Vida Lliure al Kurdistan
Dades
Tipuspartit polític
organització armada
organització terrorista Modifica el valor a Wikidata
Ideologiaconfederalisme democràtic Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticaesquerra Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació4 abril 2004
Governança corporativa
Entitat matriuKoma Komalên Kurdistan Modifica el valor a Wikidata
Part dePartit dels Treballadors del Kurdistan Modifica el valor a Wikidata
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webpjak.eu… Modifica el valor a Wikidata

Partit per una Vida Lliure al Kurdistan o Partit de la Vida Lliure al Kurdistan (kurd: پارتی ژیانی ئازادی کوردستان, Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê, sigla: PJAK) és una organització política kurda de l'Iran[1] que aposta per una democratització del règim de Teheran a través de l'anomenat "confederalisme democràtic".[2]

Està afiliat a la Koma Civakên Kurdistan, una aliança de diversos partits polítics kurds inspirats per l'antic Partit dels Treballadors del Kurdistan. El partit dona suport a Abdullah Ocalan "Apo", empresonat a Turquia, com a líder polític segrestat i retingut com a ostatge.[2] El líder de l'organització és Haji Ahmadi. Es creu que la meitat dels membres del grup són dones, moltes de menys de 20 anys i entre elles la graduada en psicologia per la Universitat de Teheran, Gulistan Dugan; les dones donen suport al grup per la defensa aferrissada que fa de la igualtat de gèneres. Opera també a Turquia i Síria des de bases a l'Iraq de manera excepcional.

Es va fundar el 2004. Es creu que el 2005 va matar uns 120 policies iranians. Després de la matança de 10 kurds que es manifestaven a Maku per part de les forces de seguretat iranianes, el PJAK va respondre matant 24 membres d'aquestes forces el 3 d'abril de 2006. El 10 d'abril set membres del partit foren detinguts. El 8 de maig de 2006 una sèrie de bombes van esclatar a Kermanshah en un edifici del govern. A la frontera els enfrontaments són freqüents. L'agost del 2007 van destruir un helicòpter militar iranià. El 24 d'abril del 2009 un grup armat del PJAK atacava una estació de policia a Kermanshah i matava 18 policies; alguns atacants també van morir; una setmana després, en revenja, Iran va bombardejar Panjwin a l'Iraq, però el PJAK no té estructura en aquesta zona.

En pujar a la presidència Barack Obama, el PJAK fou declarat organització terrorista. El seu cap Abdul Rahman Haji Ahmadi fou arrestat el març del 2010 a Alemanya, però alliberat a les poques hores. La petició d'extradició d'Ahmadi demanada per Iran fou rebutjada, ja que Ahmadi era ciutadà alemany.

Referències

[modifica]
  1. Richard A. Oppel Jr. «In Iraq, Conflict Simmers on a 2nd Kurdish Front» (en anglès americà). The New York Times, 23-10-2007.
  2. 2,0 2,1 Zurutuza, Karlos «Guerrilleres que lluiten contra els aitatol.làs». Ara, 27-11-2022, p.16.

Vegeu també

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]