Palanquí

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Un exemple de palanquí

Un palanquí és una mena de caixa, o de llitera, portada pels homes o pels animals i que utilitzaven persones importants en una gran part d'Àsia, per a fer-se transportar d'un lloc a l'altre. És present a l'Índia i la Xina des de fa uns dos mil anys, el palanquí també es troba al Japó, Corea i a Ghana. A diferència de l llitera portada per homes europea, l palanquí de vegades el porten un gran nombre d'homes, que marquen així l'estatus del seu ocupant. Una mena de palanquí s'instal·la de vegades sobre animals com el dromedari o l'elefant. Aleshores rep el nom de howdah.

El nom de palanquí prové del tàmil pallakku i del telugu pallaki, que designa una capa de dormir. L'ús palanquins es menciona en textos molt antics com el Ramayana. Els palanquins existien igualment a la Xina, des de la dinastia Han, fa dos mil anys. Als segles XVII i XVIII van tenir un auge per part dels comerciants europeus a Bengala. A l'Extrem Orient, l'ús dels palanquins va començar a retrocedir després de la introducció dels rickshaws a la dècada de 1930.

Bibliografia[modifica]

  • Regula Tschumi, The Figurative Palanquins of the Ga. History and Significance. En: African Arts, Vol. 46, No. 4, 2013, p. 60–73
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Palanquí Modifica l'enllaç a Wikidata