Vés al contingut

Papallona d'ullets

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPapallona d'ullets
Aphantopus hyperantus Modifica el valor a Wikidata

Imago a Kaila, Estònia  
Dades
Hoste
Estat de conservació
Risc mínim
UICN174327 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreLepidoptera
FamíliaNymphalidae
TribuSatyrini
GènereAphantopus
EspècieAphantopus hyperantus Modifica el valor a Wikidata
(Linnaeus, 1758)

La papallona d'ullets (Aphantopus hyperantus),[1] també anomenada papallona dels ullets,[2] és un lepidòpter ropalòcer de la família Nymphalidae.

Distribució

[modifica]

S'estén per gran part d'Europa i per l'Àsia temperada fins a Corea. A Europa, es troba des del centre i nord de la península Ibèrica fins a les illes Britàniques, Escandinàvia, Finlàndia, extrem nord-oest de Rússia i Balcans fins al nord de Grècia. A l'Àsia s'estén fins al centre dels Urals, oest i sud de Sibèria, nord-est de la Xina i extrem est de Rússia (Amur). Absent de les principals illes mediterrànies i de gran part de la península Itàlica.[3][4] A la península Ibèrica ocupa el terç nord, amb les poblacions més meridionals situades a les serres d'Ayllón i Guadarrama. A Catalunya es distribueix per zones baixes dels Pirineus, aparentment excepte la part central al voltant de l'Alt Urgell, i la Serralada Transversal, amb el Montseny com a límit meridional.[5]

Descripció

[modifica]

Envergadura alar d'entre 38 i 47 mm.[6] Dimorfisme sexual poc evident, en ser la femella una mica més clara. Anvers de color bru molt fosc, gairebé negre, amb diversos ocels petits i negres amb centre blanc a la part exterior d'ambdues ales. Revers uniforme de color xocolata, amb una sèrie d'ocels negres amb centre blanc i anell grogós a la part exterior de les dues ales. A l'ala posterior, els dos ocels situats més amunt estan desplaçats cap a l'interior de l'ala respecte de la resta.[5]

Variació en el color i nombre d'ocels

[modifica]

El color de fons varia en funció de l'edat dels exemplars, sent més foscos quan acaben d'emergir i empal·lideixen a mesura que passa el temps. A més, a l'ala anterior el nombre d'ocels és variable.

Hàbitat

[modifica]

Clarianes de boscos caducifolis i prats dins de matollars o falguerars, tant en ambients humits com secs.[5][4] Rang altitudinal des del nivell del mar fins als 1600 m.[4] L'eruga s'alimenta d'una gran varietat de gramínies i algunes ciperàcies, com ara Brachypodium, Phleum, Dactylis, Festuca, Bromus, Cynosurus, Poa, Carex, Agrostis, Milium, Elymus, Holcus, Deschampsia, Molinia, Arrhenatherum i Calamagrostis.[4][6]

Període de vol i hibernació

[modifica]

Vola en una generació des de mitjans de juny a finals d'agost.[4] Hiberna com a eruga.[5]

Referències

[modifica]
  1. «Papallona d'ullets». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. «Proposta de noms comuns per a les papallones diürnes (ropalòcers) catalanes». Butlletí de la Societat Catalana de Lepidopterologia. Arrizabalaga et al., 01-12-2012. [Consulta: 27 març 2024].
  3. «Aphantopus hyperantus» (en anglès). UICN, 29-01-2009. [Consulta: 31 març 2024].
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Tolman, Tom; Lewington, Richard. Collins Field Guide to the Butterflies of Britain and Europe (en anglès). Collins, 2008. ISBN 978-0-00-724234-4. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Vila, Roger; Stefanescu, Constantí; Sesma, José Manuel. Guia de les papallones diürnes de Catalunya. Lynx, 2018. ISBN 978-84-16728-06-0. 
  6. 6,0 6,1 Moussus, Jean-Pierre; Lorin, Thibault; Cooper, Alan. Guide pratique des papillons de jour (en francès). Delachaux et Niestlé, 2022. ISBN 978-2-603-02915-2. 

Enllaços externs

[modifica]
  • Asturnatura (castellà)
  • Biodiversidad Virtual (castellà)
  • European Butterflies (anglès)