Papió

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Papions
Papio anubis

Black Paw.svg Accediu al Portal:Mamífers

Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Mammalia
Ordre: Primates
Família: Cercopithecidae
Gènere: Papio
Erxleben, 1777
Espècies

Papio hamadryas
Papio papio
Papio anubis
Papio cynocephalus
Papio ursinus

Espècie tipus
Simia hamadryas
Linnaeus, 1758

El babuí o papió és un primat del gènere Papio, el més gran dels primats no homínids. Es caracteritza per la igualtat entre les seves extremitats anteriors i posteriors. Els mandrils, que presenten colors cridaners a la cara i a les natges i els teropitecs o papions gelada eren considerats abans part d'aquest gènere, però avui són classificats, respectivament, com a Mandrillus i Theropithecus. Els babuïns mascles tenen uns gran ullals i són molt jeràrquics. Sovint es barallen entre ells per establir aquestes jerarquies i així decidir l'accés a les femelles en zel. Es reconeixen cinc grans grups o espècies de babuïns o papions: el de Guinea (Papio papio), l'anubis (Papio anubis), el negre (Papio ursinus), el sagrat (Papio hamadryas) i el papió groc (Papio cynocephalus). A Gàmbia, a l'illa anomenada dels Babuïns (Baboon Island), n'hi ha una reserva.

DISTRIBUCIÓ:

El Papió Sagrat (Papio hamadryas) és natural d'Àfrica. La seva distribució comprèn des d'Etiòpia i l'extrem sud d'Aràbia fins al Senegal i Sud-àfrica. Aquest era el mico sagrat dels egipcis, associat amb el déu Thoth, patró dels escrivans.


HÀBITAT:

Se li veuen en llocs rocosos i en els plans. Se li documenta des del nivell del mar fins als 3.300 metres d'elevació.


HÀBITS:

D'hàbits diürns i terrestres, encara que s'enfila arbres.


LOCOMOCIÓ:

Caminen en quatre potes.

ESTRUCTURA SOCIAL:

Formen grups o tribus d'un mascle adult i d'una a tres femelles adultes, més els adolescents i les cries. Diverses tribus van juntes durant el dia en una petita rajada o banda. Les bandes es reuneixen, especialment a l'hora de dormir, per a formar tropes o hordes. Les tropes poden arribar a comptar amb fins a 800 d'ells, encara que usualment són de 40 a 140.


La relació entre el mascle i les femelles en cada tribu aparenta ser la unió més fort en aquesta estructura social. Entre els mascles hi ha una jerarquia, havent en cada unitat (banda i tropa) un mascle dominant que manté la seva superioritat per mitjà d'agressió.


ASSOCIACIÓ AMB ALTRES ESPÈCIES:

En la naturalesa hi ha poblacions d'híbrids de l'papiones Sagrat (Papio hamadryas) amb el papiones Olivera (Papio anubis).


REPRODUCCIÓ:

Crien durant tot l'any. El període de gestació presa de 170 a 187 dies. Normalment és un sol fill, encara que no és estrany que siguin dos. La maduresa arriba per a les femelles als quatre anys i els mascles als sis.


LONGEVITAT:

Se li estima una longevitat d'uns 40 anys.

ALIMENTACIÓ:

L'alimentació bàsica consisteix de fruites, llavors, insectes i petits vertebrats. És molt probable que la complementi amb qualsevol menjar apetitiva que trobi.


DEPREDADORS:

Entre els depredadors que amenacen el Papió Sagrat s'inclouen l'Àguila Cafre, el Lleopard, la Hiena Rayada, la Hiena Tacada, el Xacal comú i el Xacal de Llom Negre.


DESCRIPCIÓ:

En el cos i el cap els mascles aconsegueixen de 60 a 85 cm. Les femelles són més petites, arribant a mesurar de 53 a 70cm. La cua mesura de 38 a 61 cm. El pes dels mascles és de 22 a 37 kg, les femelles pesen de 12 a 15 kg.


ALTRES NOMS:

El Papió Sagrat també se l'anomena "Babuí hamadryas". En anglès se li coneix per "hamadryas Baboon".


DEPREDADORS I AMENACES:

Sense cap dubte, el pitjor enemic del papiones Sagrat són els éssers humans. En alguns llocs el papiones envaeix i es menja els sembrats, raó per la qual és perseguit pels homes i els seus gossos

Es reconeixen cinc grans grups o espècies de babuïns o papions: el de Guinea (Papio papio), l'anubis (Papio anubis), el negre (Papio ursinus), el sagrat (Papio hamadryas) i el papió groc (Papio cynocephalus).

A Gàmbia, a l'illa anomenada dels Babuïns (Baboon Island), n'hi ha una reserva.