Pares del Sagrat Cor de Jesús de Bètharram

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'ordeBetharramites
ZCRC0655.jpg
Emblema de la congregació, amb el Cor de Jesús amb la corona d'espines; a sota, monograma de Maria (M i A entrellaçades) i la branca, símbol de la Mare de Déu de Bètharram, i la creu del calvari de Bètharram. A sobre, F.V.D. (Fiat Voluntas Dei, "Faci's la voluntat de Déu"), lema de Mixel Garicoitz.
Tipus Congregació clerical
Nom oficial Companyia de Preveres del Santíssim Cor de Jesús de Bètharram
Nom oficial llatí Societas Presbyterorum Sanctissimi Cordis Iesu de Bétharram
Sigles S.C.I. de Béth.
Altres noms Pares del Sagrat Cor de Bètharram
Hàbit Hàbit de prevere
Lema En avant toujours! ("Sempre endavant")
Objectiu Apostolat i apostolat missioner; educació cristiana de nens i joves
Fundació 1835, Seminari de Bètharram (L'Estela-Bètharram, Pirineus Atlàntics, Aquitània, França) per sant Mixel Garicoitz
Aprovat per Pius IX, en 5 de setembre de 1877 (decretum laudis: 30 de juliol de 1875)
Patrons Sagrat Cor de Jesús
Fundacions destacades Hondarribia, Buenos Aires
Fundacions a terres de parla catalana No n'hi ha
Persones destacades Augusto Etxekopar
Lloc web http://www.betharram.net
Modifica dades a Wikidata

Els Pares de Sagrat Cor de Jesús de Bètharram, en llatí Societas Presbyterorum Sanctissimi Cordis Iesu de Bétharram, són un institut religiós masculí de dret pontifici, una congregació clerical. Anomenats també Betharramites, posposen al seu nom les sigles S.C.I. de Béth.

Història[modifica]

La congregació fou fundada per Mixel Garicoitz en 1832 a Bètharram (avui L'Estela-Bètharram, Pirineus Atlàntics, França). En 1827, Garicoitz fou nomenat professor de filosofia al seminari major de Bètharram. El contacte amb els seminaristes el convencé que la situació religiosa a França, després de la Revolució francesa, era dramàtica: la formació religiosa havia desaparegut, l'ambient era anticlerical, la majoria de les escoles i instituts religiosos s'havien suprimit i hi havia poques vocacions per ésser sacerdots.

Per reevangelitzar la societat, Garicoitz pensà de fundar una congregació de sacerdots missioners. La fundació fou en 1835, però fins al 1875, gràcies al suport d'Augusto Etxekopar, tercer superior general, no fou aprovada per la Santa Seu, ja que el bisbe Lacroix s'hi oposava. El decretum laudis es promulgà el 30 de juliol de 1875 i l'aprovació definitiva fou el 5 de setembre de 1877.

Els Pares del Sacre Cor de Bètharram són sacerdots i religiosos dedicats a l'apostolat i les missions, a més de l'educació cristiana dels joves. Foren cridats a Hispanoamèrica, on hi havia importants comunitats de bascos emigrats en cerca de feina, especialment a l'Argentina, Uruguai, Paraguai i el Brasil.

En començar el segle xx, es fundaren cases a Itàlia, Espanya, Bèlgica i Anglaterra. El 1922 fou cridada per predicar a la província de Yunnan (Xina) i crearen la diòcesi de Dali (o Tali). Avui, també té missions a Israel, Jordània, Índia, Tailàndia, i a l'Àfrica, a Costa d'Ivori i la República Centreafricana.

Activitat i difusió[modifica]

Els Betherramites es dediquen a ensenyar en escoles i a la catequesi i apostolat en parròquies i missions.

En acabar el 2009, la congregació comptava amb 395 religiosos, 229 dels quals eren sacerdots, en 62 cases,

Vegeu també[modifica]

Bibliografia i enllaços[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pares del Sagrat Cor de Jesús de Bètharram Modifica l'enllaç a Wikidata