Partit d'Unió Republicana de Mallorca

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióPartit d'Unió Republicana de Mallorca
Dades bàsiques
Tipus entitat partit polític
Ideologia republicanisme
Història
Fundació 1893
Organització i govern
Seu central 
Modifica les dades a Wikidata

Partit d'Unió Republicana de Mallorca (PURM) fou un partit polític constituït a Palma pel setembre del 1896, escindit del Partit Republicà Democràtic Federal, al que acabà arraconant a les Illes Balears. El seu cap era Jeroni Pou i Magraner, antic membre del Partit Republicà Progressista.

Sorgí a partir del treball de Jeroni Pou vers la Unió Republicana que va aplegar les disperses forces republicanes de cara a les eleccions generals espanyoles de 1893 i aconseguí d'agrupar quasi la totalitat dels grups republicans de les Illes Balears. El seu òrgan de premsa era La Unión Republicana (1896-1904). Els principals dirigents, endemés de Jeroni Pou, foren Miquel Bonafe, Josep Estada, Juan Llopis, Antoni Masroig i Joan Pinya Forteza, creador del Casino d'Unió Republicana.

A les eleccions municipals de 1897, aconseguí dos regidors a Palma, quatre a Montuïri, dos a Esporles i dos més a Pollença. Antoni Villalonga Pérez fou nomenat president del partit, i Jeroni Pou i Bartomeu Horrac vicepresidents. Des del 1898 adoptà actituds autonomistes, i un dels seus dirigents, Lluís Martí i Ximenis, fou comissionat per l'ajuntament de Palma per a estudiar el concert econòmic. Un altre dirigent seu, Francesc Villalonga Fàbregues, el 1902 parlà en català al consistori de Palma, cosa que l'enfrontà al governador civil.

A les eleccions municipals de 1899 es presentà en coalició amb els liberals; va obtenir quatre regidors a Palma i representació als consistoris de Manacor, Pollença, Andratx, Capdepera i Llucmajor. A les eleccions generals espanyoles de 1901 el seu candidat Jeroni Pou fou el més votat a Palma, tot i no sortir escollit, i a les municipals del mateix any va obtenir 9 regidors a Palma, que augmentarien fins a 12 a les eleccions municipals de 1903, cosa que li va permetre dominar el consistori.

A les eleccions municipals de 1905 només va obtenir 4 regidors a Palma. Això provocà que es presentessin en coalició amb els liberals a eleccions municipals de 1909, i augmentaren a 6 regidors. A les eleccions de 1910 es presentaren dins la Conjunció Republicano-Socialista, i van obtenir dos regidors. El 1911 patí l'escissió del Partit Republicà Radical i el 1913 les restes del partit s'integraren en el Partit Autònom d'Unió Republicana de Mallorca.

Enllaços externs[modifica]