Partit de la llibertat i de l'Entesa

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióPartit de la llibertat i de l'Entesa
Hürriyet ve İtilâf Fırkası
Dades bàsiques
Tipus entitat partit polític
Ideologia nacionalisme cívic, constitucionalisme i liberalisme
Posició política centrisme
Història
Fundació 1911
Dissolució 1919
Organització i govern
Seu central 
Presidència Damat Ferit Paixà
Modifica dades a Wikidata

Partit de la llibertat i de l'Entesa (Hürriyet ve İtilaf Fırkası) conegut com a Entesa Liberal, fou un partit polític de l'Imperi Otomà, creat el 21 de novembre de 1911, substituint a alguns partits liberals i conservadors formats entre 1908 i 1911 i oposats als Joves Turcs entre els quals els principals eren:

  • Othmanli Ahrar Firkasi, fundat el 1908
  • Mutedil Hirriyyetperweran Firkasi, fundat el 1909
  • Ahali Firkasi, fundat el 1910 (amb representació al parlament)
  • Hizb-i Djedid, fundat el 1911

Un triomf en unes eleccions parcial l'11 de desembre de 1911 els va donar molta moral però a les eleccions del 1912, manipulades pels Joves Turcs, els liberals foren derrotats. Llavors la branca militar del partit, els Khalaskar Dabitan Grubu (Grup d'Oficials Salvadors) va donar un cop d'estat deposant al govern de Küçük Mehmed Said Pasha el 17 de juliol, posant al front del país un gabinet contrari als Joves Turcs (Comitè Unió i Progrés) el 21 de juliol i dissolvent la cambra (5 d'agost). Les derrotes militars turques en la guerra contra Itàlia i l'esclat de la guerra dels Balcans el 16 d'octubre de 1912 van desacreditar al govern. El 29 d'octubre el gran visir Gazi Ahmed Muhtar Pasha va deixar el pas Kibrisli Mehmed Kamil Pasha que va ocupar el lloc per quarta vegada. El 23 de gener de 1913 un cop d'estat el va deposar i va retornar al poder als Joves Turcs, formant govern Mahmud Sewket Pasha. Encara que el Partit de la llibertat i de l'Entesa no fou proscrit, de fet ja no es va recuperar; alguns dels seus caps es van haver d'exiliar. Un intent de cop d'estat l'11 de juny de 1913 va causar la mort del gran visir, però va fracassar i llavors la repressió es va desencadenar, i diversos dirigents del partit foren executats o exiliats.

Es va refundar el 22 de gener de 1919. Es va oposar al moviment nacionalista d'Ataturk. Cinc dels seus líders formaren part del gabinet format el 4 de març de 1919 per Damad Adil Ferid Pasha. Progressivament membres destacats van abandonar el partit i molts es van unir a Ataturk. El juny de 1919 van formar un Hürriyyet we Itilaf Firkasi Mutedil (mutedil = moderat). Més tard es van reunificar les dues ales sota la direcció del coronel Sadik però amb influència només a la capital, però van fracassar a les eleccions de la tardor i el partit es va dissoldre el maig del 1920.

Bibliografia[modifica]

Djemal Pasha, Memories of a Turkish statesman 1913-1919, Londres 1922.