Patinet

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
No s'ha de confondre amb Monopatí.
Una nena amb un patinet.

Un patinet o també scooter va néixer com una joguina, però actualment també és un element de transport més utilitzat pels adults en distàncies curtes urbanes, que consisteix, normalment, en una plataforma de metall o de fusta allargada sobre dues o tres rodes en línia i una barra per governar-la, amb la qual llisquen els nens després d'impulsar-se amb un peu contra el terra.[1][2]

Variacions[modifica]

Tradicional

Inicialment el patinet, de la dècada del 1960, era fet de manera pràcticament artesanal en fusta amb rodes de goma, i la seva impulsió era donada per un dels peus del mateix usuari.

Modern

A partir dels anys 1990, van sorgir versions repensades del patinet, fet amb materials més lleugers i resistents, com l'alumini, canviant les antigues rodes de goma per material sintètic. El disseny més modern i l'estructura més resistent van popularitzar el patinet al món. I, fins i tot, en l'actualitat n'hi ha de plegables.

Esportiu

Aquest tipus de patinet és un dels més moderns, s'utilitza per fer acrobàcies, com en la bicicleta però sense pedals i es va posar a la venda a Espanya l'any 1994. i també es pot fer: Backflips, Frontflips, Tailwhips, Barspins...

Motoritzat
El Segway.

També van ser desenvolupades versions impulsades per motor de combustible fòssil, en els quals l'usuari no necessita empènyer la joguina amb el peu. Més recentment, va ser llançat un patinet de motor elèctric amb disseny i controls futuristes, el Segway.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «patinet». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Patinet». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.