Patrick Dempsey

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPatrick Dempsey

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 gener 1966 Modifica el valor a Wikidata (58 anys)
Lewiston (Maine) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor, pilot d'automobilisme, actor de teatre, actor de cinema, guionista, artista de circ, director de cinema, actor de veu, actor de televisió, productor de cinema, model Modifica el valor a Wikidata
Activitat1985 Modifica el valor a Wikidata –
Esportautomobilisme Modifica el valor a Wikidata
Participà en
24 Hores de Le Mans Modifica el valor a Wikidata

Lloc webpatrickdempsey.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0001131 Allocine: 21312 Rottentomatoes: celebrity/patrick_dempsey Allmovie: p18549 TCM: 48530 Metacritic: person/patrick-dempsey TV.com: people/patrick-dempsey IBDB: 519743 AFI: 121225 TMDB.org: 18352
Facebook: patrickdempseyofficial Twitter (X): PatrickDempsey Instagram: patrickdempsey Modifica el valor a Wikidata

Patrick Dempsey (Lewinston, Maine, 13 de gener del 1966) és un actor estatunidenc que va obtenir fama a les darreries dels anys 1980 a Hollywood. Actualment Dempsey és protagonista de la sèrie Grey's Anatomy, amb el paper del doctor Derek Shepherd. Durant els anys 2000, aparegué en diversos films incloent The Emperor's Club i Freedom Writers.

Biografia[modifica]

Dempsey va néixer a Lewinston i va créixer a Buckfield (Maine), sent el menor dels tres fills d'Amanda i William Demsey. Demsey assistí al St. Dominic Regional High School, on la seva mare treballava com a secretària, però ho deixà abans de graduar-se. Això sí, era un malabarista expert.

Dempsey va ser descobert per un agent qui el va convidar a una audició per a un paper en la producció de teatre de Torch Song Trilogy. La seva audició va tenir èxit i va passar els següents quatre mesos de viatge amb la companyia a San Francisco. Seguí amb una altra gira, Brighton Beach Memoirs, en el paper principal, que fou dirigit per Gene Saks. Dempsey també ha realitzat aparicions notables en les produccions de teatre de On Golden Pond, amb la Maine Acting Company, i The Subject Was Roses.

La seva primera interpretació principal va ser als 21 anys a la comèdia per a adolescents Can't Buy Me Love, el 1987 amb l'actriu Amanda Peterson. El 1989, va tenir el paper principal en el film Loverboy amb l'actriu Kirstie Alley, i Junts i barrejats amb Hellen Slater.

Patrick Dempsey en la carrera de Le Mans de 2009, on va acabar novè

Anys 1990 i 2000[modifica]

Dempsey va fer diverses aparicions destacades en la televisió en la dècada de 1990; va ser diverses vegades en els pilots que no van funcionar una temporada completa, incloent papers principals en les versions de televisió de les pel·lícules The Player i About a Boy. No obstant això, va rebre bones crítiques  quan va retratar la vida real del cap de la màfia, Meyer Lansky en 1991, quan Mobsters va ser posat en pantalla. El seu primer paper important en televisió va ser un paper recurrent com el promès  esportiu de Will en Will & Grace. Després va passar a fer el paper d'Aaron Brooks, germà psicològicament desequilibrat de Judy, en Una vegada i una altra vegada. Dempsey va rebre una nominació a l'Emmy el 2001 com a millor actor convidat en una sèrie dramàtica per al paper d'Aaron. El 1993, va interpretar un jove John F. Kennedy en la miniserie JFK: Reckless Youth. El 2000, també va tenir un paper com el detectiu Kincaid en Scream 3 .

Dempsey va tenir un paper d'alt perfil com el promès de Reese Witherspoon en Sweet Home Alabama. El 2004, va coprotagonitzar la producció de la HBO Iron Jawed Angels, enfront de Hilary Swank i Anjelica Huston. També va aparèixer com a estrella convidada especial en The Practice pel seu final de temporada 3 episodis (8x13 - 8x15), com un home casat que va assassinar al seu amant.

El  2007, Dempsey va protagonitzar la pel·lícula de Disney  Enchanted, i la pel·lícula de la Paramount Pictures  Freedom Writers, on es va reunir amb la coprotagonista d' Iron Jawed Angels Hilary Swank. També va interpretar el paper de Kenai en Brother Bear 2. Papers més recents de Dempsey inclouen la pel·lícula de 2008 La boda de la meva nòvia com a Tom i la comèdia romàntica del 2010 El dia de Sant Valentídirigida per Garry Marshall.

Anatomia de Grey[modifica]

El 2005 es va unir al repartiment d'Anatomia de Grey per interpretar al neurocirurgià Derek Shepherd. Sis anys després, es va rumorejar que podria deixar la sèrie. Finalment, va abandonar el projecte el 2015, després de la mort del seu personatge en el vintè primer episodi de l'onzena temporada: How to save a life.

Vida privada[modifica]

Ha estat casat en dues ocasions. El 1987 va contreure matrimoni amb Rocky Parker, amb qui va filmar la pel·lícula In the Mood, i de qui es va divorciar el 1994. El 31 de juliol de 1999 es va casar per segona vegada amb la maquilladora de famosos Jillian Fink, amb la qual té tres fills: una nena anomenada Tallulah Fyfe i els bessons Darby Galen i Sullivan Patrick. Estan en procés de divorci després de 15 anys de matrimoni.

Filmografia[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Patrick Dempsey