Pere Mialet i Rabadà

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaPere Mialet i Rabadà
Biografia
Naixement 1900
Valls
Mort 1968 (67/68 anys)
Activitat
Ocupació Periodista
Modifica les dades a Wikidata

Pere Mialet i Rabadà (Valls, 1900 - Barcelona, 1968). Periodista i literat.

D'escriptura fàcil, planera i irònica, va conrear una gran quantitat de gèneres literaris –poesia, contes, narracions, novel·la, teatre, periodisme–, d'entre els quals destaca el periodisme, gènere en què demostrà que no només tenia vocació sinó un gran ofici.

El periodisme català del primer terç del segle XX deu molt als periodistes que, com Pere Mialet, donaren sentit, substància i contingut a la premsa de Barcelona i, molt especialment, a l'efervescent premsa local i comarcal catalana de l'època. Al llarg de la seva vida Pere Mialet col·laborà en una cinquantena de capçaleres diferents, entre les quals sobresurten, a Valls, els setmanaris Pàtria i Acció Comarcal, on destacà com a polemista hàbil i incisiu, i a Barcelona, L'Esport Català, La Nau, L'Opinió, Mirador, La Publicitat i La Humanitat, on fou cap de redacció.

Paral·lelament al periodisme anà desenvolupant una vessant de creació literària, de caràcter popular, amb especial dedicació als contes i a la novel·la curta, generalment basada en l'experiència personal. Pere Mialet ocupà, a més, un espai de singular rellevància en el teatre català de la postguerra, en particular en el que afecta al teatre amateur que, si tenim en compte que en aquells moments era pràcticament l'únic que popularment i socialment existia, ens adonarem del gran d'interès que tingué la seva obra.

Pseudònims[modifica]

En la seva activitat com a periodista Pere Mialet va utilitzar una gran quantitat de pseudònims, sense els quals és impossible detectar la seva obra en les capçaleres en les que va col·laborar. Sense comptar les inicials que coincideixen amb el seu nom o amb algun dels seus pseudònims més coneguts (P.M, P.M.R., M., M.R., J.V.), va utilitzar un total de setze pseudònims: Baldrich, Cap i Cua, Cardina, Furor, Isidro Rabadà, Jordi Valls, Jordi Xufla, Macey, P. Tamiel, Petroni, 6Quet, X. de V., Huc Finn, Mezza Voce, Just Cabal i Herodes/Joshua Colhibri.

Obra publicada[modifica]

 • 1925: Cara i creu. La Novel·la d'Ara, Barcelona. (contes)
 • 1926: La germana. E. Castells, Valls. (novel·la)
 • 1929: Pere Mialet presenta... Llibreria Verdaguer, Barcelona. (contes)
 • 1951: Error de perspectiva. Biblioteca Llanas, 20. Casa Patuel, Barcelona. (teatre)
 • 1953: Canvi de ruta. Biblioteca Llanas, 23. Casa Patuel, Barcelona. (teatre)
 • 1957: Melodia discordant. Biblioteca Llanas, 30. Casa Patuel, Barcelona. (teatre)
 • 1970: Jaume Mercadé, pintor i orfebre. Institut d'Estudis Vallencs, Valls.
 • 2000: El fill dels altres. Cossetània, Valls (contes)
 • 2000: El canòdrom. Cossetània, Valls.
 • 2000: Teatre I: L'últim tren, La mentida,, la terra ens crida, Error de perspectiva. Cossetània, Valls.
 • 2000: Teatre II: El cavall de set colors, El puntal, Melodia discordant. Cossetània, Valls.
 • 2000: Teatre III: La carrossa de la cuinera, El cucut, El roure. Cossetània, Valls.

Bibliografia[modifica]

 • Josep Martí Baiget (2005). Pere Mialet i Rabadà (1900 - 1968). Periodista, narrador i comediògraf. Institut d'Estudis Vallencs, Valls.