Pesca industrial

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Els vaixells costaners no són gaire grans, s'allunyen poc de la costa i cada dia tornen a port per desembarcar les captures.

La pesca industrial té com a objectiu obtenir un gran nombre de captures. Per això necessita capital per equipar els vaixells i investigar nous sistemes de pesca; tecnologia avançada per augmentar el volum de captures i per tant, que l'activitat sigui rendible; infraestructures portuàries on puguin desembarcar i on es puguin distribuir les captures. Segons el lloc on es practica es poden distingir la pesca costanera, la pesca d'altura i la gran pesca.[1][2] Els vaixells costaners no són gaire grans, s'allunyen poc de la costa i cada dia tornen al port per desembarcar les captures.

 • En la pesca costanera dels vaixells són petits i disposen de xarxes i llinyes potents. S'allunyen poc de la costa i les captures que desembarquen a la llotja, són cada vegada menys nombroses perquè els fons s'esgoten.[3]

A la pesca d'altura s'aplica una tecnologia sofisticada. Aquests vaixells són factories flotants, on es manipula i transforma, sobretot, en producte congelat.

 • La pesca d'altura la duen a terme les flotes més importants, que disposen de vaixells grans i ben equipats que es troben en alta mar setmanes o mesos. Aquests vaixells porten radars per detectar els bancs de peixos i així, la direcció i la velocitat en la qual es desplacen, també porten sonars per mesurar la importància dels bancs detectats. Tenen instal·lacions frigorífiques per conservar el peix a bord en perfectes condicions.
 • La gran pesca. En alguns països com el Japó, Rússia ... tenen unitats que pesquen en aigües molt llunyanes juntament amb grans vaixells de proveïment. Diàriament surten a pescar nombroses embarcacions, que tornen al vaixell d'abastament per a descarregar la pesca. El peix es classifica i es sala, es congela o es posa en conserva.

Obres generals[modifica]

La importància de la indústria pesquera va determinar la publicació d'obres generals que presentaven amb detalls molts dels aspectes de la pesca comercial.

Sañez Reguart[modifica]

El 1791, el barceloní Antoni Sañez Reguart fou autor del «Diccionario histórico de los artes de la pesca nacional», publicat en cinc volums amb 346 làmines.

Pesca francesa a la Mediterrània[modifica]

Gourret, Paul. Les pêcheries et les poissons de la Méditerranée (Provence) (1894).[9]

Evolució de les tècniques de pesca italianes[modifica]

Evolution Des Techniques de la Pêche Italienne (1987).[10]

Referències[modifica]

 1. La pesca industrial a Xile, govern de Xile
 2. Pesca industrial al web del govern d'Uruguai
 3. Pesca industrial abusiva podría extinguir los peces del mundo para el 2050, veoverde, 27 de novembre de 2012
 4. Diccionario historico de los artes de la Pesca Nacional. Ibarra, 1791. 
 5. Diccionario historico de los artes de la Pesca Nacional. Ibarra, 1791. 
 6. Antonio Sañez Reguart. Diccionario histórico de los artes de la pesca nacional. la viuda de Don J. Ibarra, 1792. 
 7. Antonio Sañez Reguart. Diccionario histórico de los artes de la pesca nacional. la viuda de Don J. Ibarra, 1793. 
 8. Diccionario histórico de los artes de la pesca nacional. Ibarra, 1795. 
 9. Gourret,Paul; t Les pêcheries et les poissons de la Méditerranée (Provence). Bailliere et fils, 1894, p. 100. 
 10. General Fisheries Council for the Mediterranean (Food and Agriculture Organization of the United Nations). Evolution Des Techniques de la Pêche Italienne. Food & Agriculture Org., 1987, p. 89–. ISBN 978-92-5-002563-6.