Vés al contingut

Phoenix reclinata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPhoenix reclinata Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN67540526 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreArecales
FamíliaArecaceae
TribuPhoeniceae
GènerePhoenix
EspèciePhoenix reclinata Modifica el valor a Wikidata
Jacq.
Fruit de P. reclinata
Planta jove
Detall
Vista de la planta

Phoenix reclinata és una espècie de planta de la família de les arecàcies. És una palmera natural dels tròpics d'Àfrica, la Península Aràbiga, Madagascar i les Illes Comores. També s'informa naturalitzat a Florida, Puerto Rico, Bermudes i les Illes de Sotavent.[1] Les plantes es troben des del nivell del mar fins als 3.000 msnm, a clarianes de boscos humits, boscos monsònics i vessants de les muntanyes rocoses.

Descripció[modifica]

És una palmera dioica d'aglutinació, produint tiges múltiples de 7,5 a 15 m d'alçada i 30 cm d'ample. Les fulles són pinnades i recorbades, creixent de 2,5 fins a 4,5 m de longitud i 0,75 m d'ample. El color de la fulla és brillant fins al verd intens amb pecíols de 30 cm amb espines llargues i afilades a la base, amb 20 a 40 fulles per corona.

Les plantes són unisexuals i els florets apareixen a la part superior de la tija. Els florets masculins són d'un color brut, de groc pàl·lid i cauen després de la floració; els femenins són petits, globosos i de color groc-verd. Aquesta espècie té fruits oblongs comestibles, de color taronja (quan està madura), de 2,5 cm de diàmetre. El fruit es produeix en grans raïms penjants i contenen una llavor cadascuna.

Les palmes en tot el gènere Phoenix s'hibriden fàcilment entre si donant com a resultat variacions d'origen natural. En general, toleren la boira salina, i la sequera moderada on el nivell freàtic és permanentment alt.[2]

Usos[modifica]

A més de la fruita, que atrau tant als animals com als humans, pot menjar-se com un vegetal. A la KwaZulu-Natal, Sud-àfrica, i el Delta de l'Okavango, Botswana, la saba es pren poc abans de la floració per fer vi de palmell (palm-wine). Les fibres de fulles joves i sense obrir es poden utilitzar per a fer catifes, faldilles escoceses i escombres. Les arrels contenen taní i es pot utilitzar per fer un tint de color marró. També produeixen una goma comestible. La fusta és lleugera i no és particularment útil.

Taxonomia[modifica]

Phoenix reclinata va ser descrita per Nikolaus Joseph von Jacquin i publicada a Fragmenta Botanica 1: 27, pl. 24, l'any 1801.[3]

Etimologia[modifica]

Sinonímia[modifica]

  • Fulchironia senegalensis Lesch.
  • Phoenix abyssinica Drude
  • Phoenix baoulensis A.Chev.
  • Phoenix comorensis Becc.
  • Phoenix djalonensis A.Chev.
  • Phoenix dybowskii A.Chev.
  • Phoenix equinoxialis Bojer
  • Phoenix leonensis Lodd. ex Kunth
  • Phoenix reclinata var. comorensis (Becc.) Jum. & H.Perrier
  • Phoenix reclinata var. madagascariensis Becc.
  • Phoenix reclinata var. somalensis Becc.
  • Phoenix spinosa Schumach. & Thonn.[6]

Referències[modifica]

  1. Kew World Checklist of Selected Plant Families, Phoenix reclinata
  2. Roodt, Veronica (1992). Phoenix reclinata in The Shell Field Guide to the Common Trees of the Okavango Delta and Moremi Game Reserve. Gaborone, Botswana: Shell Oil Botswana
  3. «Phoenix reclinata». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 18 desembre 2014].
  4. Quattrocchi, Umberto. CRC World Dictionary of Plant Names. III M-Q. CRC Press, 2000, p. 2046. ISBN 978-0-8493-2677-6. 
  5. reclinata a Epítetos Botánicos
  6. «Phoenix reclinata a The Plant List» (en anglès). [Consulta: 19 juliol 2017].

Bibliografia[modifica]

  1. AFPD. 2008. African Flowering Plants Database - Base de Donnees des Plantes a Fleurs D'Afrique.
  2. Barrow, S. C. 1998. A monograph of Phoenix L. (Palmae: Coryphoideae). Kew Bull. 53(3): 513–575.
  3. Berendsohn, W.G., A. K. Gruber & J. A. Monterrosa Salomón. 2012. Nova Silva Cuscatlanica. Árboles nativos e introducidos de El Salvador. Parte 2: Angiospermae – Familias M a P y Pteridophyta. Englera 29(2): 1–300.
  4. Dransfield, J. & H. Beentje. 1995. The Palms of Madagascar i–xii, 1-475.
  5. Flora of North America Editorial Committee, e. 2000. Magnoliophyta: Alismatidae, Arecidae, Commelinidae (in part), and Zingiberidae. Fl. N. Amer. 22: i–xxiii, 1–352.
  6. Funk, V. A., P. E. Berry, S. Alexander, T. H. Hollowell & C. L. Kelloff. 2007. Checklist of the Plants of the Guiana Shield (Venezuela: Amazonas, Bolivar, Delta Amacuro; Guyana, Surinam, French Guiana). Contr. U.S. Natl. Herb. 55: 1–584. View in Biodiversity Heritage Library
  7. Holdridge, L. R. & L. J. Poveda Álvarez. 1975. Árboles Costa Rica 1: i–xiii, 1–546.
  8. Idárraga-Piedrahita, A., R. D. C. Ortiz, R. Callejas Posada & M. Merello. (editors) 2011. Fl. Antioquia: Cat. 2: 9–939. Universidad de Antioquia, Medellín.

Enllaços externs[modifica]