Pisàurid

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Pisàurids
Pisaura mirabilis
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Arthropoda
Classe: Arachnida
Ordre: Araneae
Superfamília: Lycosoidea
Família: Pisauridae
Simon, 1890
Diversitat
52 gèneres, 328 espècies
Distribution.pisauridae.1.png
Gèneres

Llista de gèneres de pisàurids

Els pisàurids (Pisauridae) són una família d'aranyes araneomorfes, que formen part dels licosoïdeus (Lycosoidea), una superfamília formada per dotze famílies entre les quals cal destacar pel seu nombre d'espècies: els licòsids (2.304), els ctènids (458), els oxiòpids (419) i els pisàurids, la quarta família més nombrosa amb 328 espècies.

S'assemblen als licòsids però en aquest cas porten els seus sacs d'ous entre els quelícers i els pedipalps, en lloc d'estar enganxats en les fileres. Quan els ous estan a punt de sortir, l'aranya mare construeix una mena de tenda com a guarderia, posada el seu sac d'ous a dins, i els vigila des de fora.

L'espècie europea més representativa el Pisaura mirabilis, però la família també inclou aranyes pescadores (fishing spider) i les aranyes de rais (raft spider).

Dolomedes fimbriatus, amb la seva "guarderia" plena de cries

A diferència dels licòsids, que tenen dos ulls molt prominents a més a més dels altres sis, els ulls dels pisàurids són més o menys de la mateixa mida.[1] Moltes espècies tenen la capacitat de caminar per la superfície de d'aigua, i algunes es poden fins i tot capbussar durant un temps per fugir dels enemics. També per escapar, poden molt ben saltar una distància d'uns quants centímetres. Tot i així, tenen dificultats per pujar per superfícies molt llises com gots de vidre.

L'aranya femella a vegades pot menjar-se al mascle després d'aparellar-se. Per això alguns mascles, per reduir el risc de ser devorat, obsequia a la femella amb algun "regal", com una mosca, amb l'esperança que això satisfarà la seva gana.

Sistemàtica[modifica | modifica el codi]

La següent classificació està basada en la categorització en subfamílies recollides per Joel Hallan en el seu Biology Catalog.

Pisaurinae[modifica | modifica el codi]

Descrita per Simon (1890), és la referència principal dels pisàurids quant a nombre de 27 gèneres i pel gènere patró, Pisaura, tot i no ser els més diversos pel que fa a espècies. Cal destacar pel seu nombre d'espècies:

Thalassiinae[modifica | modifica el codi]

Correspon als Dolomedidae descrita per Lehtinen (1967) i rebutjada per Sierwald (1990]. Està formada per 11 gèneres i compren el gènere amb més espècies dels pisàurids, Dolomedes, amb 99 espècies, gairebé una tercera part del total. Hi ha dos gèneres més força nombrosos:

Incertae sedis[modifica | modifica el codi]

Una xifra considerable de gèneres, en total 16, està sense una ubicació clara i formen part d'aquest cul de sac. Pel nombre d'espècies cal destacar el gènere Hygropoda, amb 21 espècies; el segon més nombrós dels pisàurids.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Sierwald, P. (1997) Phylogenetic analysis of Pisaurine nursery web spiders, with revisions of Tetragonophthalma and Perenethis (Araneae, Lycosidea, Pisauridae). The Journal of Arachnology 25:361-407 [1]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]