Poder absolut (pel·lícula)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaPoder absolut
Absolute Power Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióClint Eastwood Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióClint Eastwood Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióHenry Bumstead Modifica el valor a Wikidata
GuióWilliam Goldman Modifica el valor a Wikidata
MúsicaLennie Niehaus Modifica el valor a Wikidata
FotografiaJack N. Green Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJoel Cox Modifica el valor a Wikidata
ProductoraCastle Rock Entertainment i Malpaso Productions Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorColumbia Pictures i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena4 febrer 1997 Modifica el valor a Wikidata
Durada121 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeBaltimore Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost50.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació50.068.310 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enPoder absolut Modifica el valor a Wikidata
Gènerepel·lícula basada en una novel·la i cinema de thriller polític Modifica el valor a Wikidata
TemaServei Secret dels Estats Units i president dels Estats Units fictici Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióWashington DC Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0118548 Filmaffinity: 930474 Allocine: 12142 Rottentomatoes: m/absolute_power Letterboxd: absolute-power Mojo: absolutepower Allmovie: v154603 TCM: 300442 Metacritic: movie/absolute-power TV.com: movies/absolute-power AFI: 60484 TMDB.org: 66 Modifica el valor a Wikidata

Poder absolut[1] (títol original en anglès: Absolute Power) és una pel·lícula estatunidenca de 1997, produïda i dirigida per Clint Eastwood. És protagonitzada per Clint Eastwood, Gene Hackman, Ed Harris, Laura Linney, Judy Davis, Scott Glenn, Dennis Haysbert, E.G. Marshall, Melora Hardin i Richard Jenkins. Aquesta pel·lícula ha estat doblada al català.[1]

Argument[modifica]

Luther Whitney (Clint Eastwood) és un lladre professional que planifica un nou robatori. Aconsegueix introduir-se a la casa de Walter Sullivan (E.G. Marhsall), un multimilionari i el millor amic del president dels Estats Units, Alan Richmond (Gene Hackman), que es troba de vacances. Mentre està robant, arriben fins a l'habitació on ell es troba el president Richmond i la jove esposa de Walter Sullivan, Christy (Melora Hardin), els qui comencen a besar-se. Luther s'oculta, esperant el moment oportú per escapar, però la trobada de la parella es posa violent. Luther veu com el president comença a colpejar a la jove i com ella aconsegueix defensar-se amb un obrecartes, ferint. Davant els crits del president, apareixen dos guardaespatlles i li disparen a la dona, matant-la. Luther aprofita un moment de distracció i aconsegueix escapolir amb seu botí, prenent amb si l'única prova que pot demostrar la veritat, el tallapapers d'acer, que els responsables del crim havien oblidat en l'escena del crim; tot i que sap que el seu testimoni en contra del president no té destí.

Més tard, la cap de gabinet del president, Glòria Russell (Judy Davis) i Bill Burton (Scott Glenn) en assabentar-se del que ha passat, ordenen netejar l'habitació, trobant-se amb la caixa de seguretat oberta i buidada. Decideixen llavors preparar una coartada, donant a entendre que Christy havia estat assassinada per un lladre.

Seth Frank (Ed Harris), tinent-detectiu de la policia local, investiga Luther, ja que sap de la seva habilitat com a lladre de joies. La investigació del crim avança i Luther decideix abandonar el país, tement ser acusat del crim per la policia. No obstant això, estant a l'aeroport, canvia d'opinió en veure per la televisió un cínic discurs del president.

També la guàrdia personal del president segueix a Luther amb intenció de matar-lo. Així mateix, el milionari Walter Sullivan contracta un mercenari franctirador amb la mateixa intenció, però fracassa.

Kate Whitney (Laura Linney), filla de Luther, advocada i assistent del fiscal de districte, que gairebé no ha conegut al seu pare pels anys que aquest ha passat a la presó, tot i que coneix el passat delictiu del seu pare, no creu que ell hagi assassinat a Christy. Es posen d'acord per reunir-se i conversar en un cafè a l'aire lliure, però instants abans de la trobada, un franctirador de la guàrdia del president intenta matar-los, sense aconseguir-ho. Tant Luther com la seva filla aconsegueixen salvar les seves vides.

Fent servir la seva astúcia, Luther fa arribar a l'assistent del president un valuós collaret que havia pertangut a Christy, i aquella, sense saber-ho, ho llueix en una recepció davant el president, que de seguida reconeix la joia. El president ordena als seus esbirros que matin a Kate.

Efectivament, gairebé aconsegueixen la seva comesa, però Luther aconsegueix interposar i mata a un dels esbirros a l'hospital on es recuperava la seva filla. La policia captura a l'assistent presidencial, mentre que un tercer es suïcida.

Al seu torn, Luther aconsegueix arribar fins Walter Sullivan, i li lliura el tallapapers incriminatori amb les empremtes del president, qui aparentment se suïcida amb el mateix obrecartes, segons explicacions donades més tard pel mateix Sullivan davant els periodistes.

Repartiment[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Títol en català a Ésadir