Poni

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ponis)
No s'ha de confondre amb Pony.

Un poni[1] és un cavall petit d'uns 140 cm d'altura màxima fins a la creu. És molt rústic i resistent, amb formes més o menys massives, perfil recte i orelles triangulars en lloc de dirigides cap a dins con en els cavalls de major alçada; les races més pures i primitives conserven caràcters dels equins primitius, com ratlles al llarg del llom, o fins i tot a les potes, musell farinós, crins espesses i mig elevades i molt de caràcter, el que compensa la seva falta d'alçada amb altres races de cavalls.

Els ponis estan classificats dintre dels quatre tipus principals de cavalls primitius d'Euràsia; els altres englobarien els avantpassats de races com els cavalls àrabs i similars, els cavalls genèrics de sella que varen descendir d'Equus ferus i per últim els avantpassats dels cavalls de sang freda. Per tant, els ponis, són un tipus de cavall que encara conserva els caràcters primitius.

El poni de Shetland (nom d'una illa d'Escòcia) és el més diminut, amb mides que van dels 70 cm als 106 cm fins a la creu. Aparentment tots els ponis d'Europa occidental pertanyen al mateix grup, anomenat "cèltic", que també engloba altres races com els asturcos, els ponis gallecs o els forest. Hi ha altres races de ponis procedents d'altres latituds, com els kirguisos o los batusos, que pertanyen a un altre tronc de la família.

La raça més arcaica és la exmoor, com testimonia el seu musell blanc farinós, que varen ser fets servir pels antics pobladors d'Anglaterra abans de l'ocupació romana de l'arxipèlag. Eren emprats com a animals de tir o en terrenys difícils. Actualment existeixen almenys 55 races conegudes de ponis.

Els ponis sementals són capaços de criar als 2 anys. Tanmateix, en captiveri s'espera que tinguin entre de 3 a 4 anys abans de permetre'ls reproduir-se. A molts mascles no els descendeixen els testicles a l'escrot fins als 3 anys.

En la majoria dels casos és l'euga i no el semental la que determina la mida de les cries. El període normal de gestació és de 320 dies i el part és summament ràpid, uns 10 minuts a partir de les primeres contraccions. El poltre comença a alletar-se ràpidament, només dues hores després d'haver nascut. En estat domèstic, des del seu naixement són animals summament delicats pel que requereixen atencions especials i una bona inversió de temps i diners. Els ponis que viuen en semillibertat, com els asturcos o els ponis d'Islàndia, són perfectament capaços de valer-se sense ajuda de l'home.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Poni