Processó dels Misteris

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La Processó dels Misteris o Processó del Silenci és una tradició religiosa catòlica badalonina. És, segurament, la tradició més antiga de Badalona i una de les processons més antigues de Catalunya i d'Espanya. Se celebra en el marc de Setmana Santa, la nit del Dijous Sant.

Història[modifica]

La Processó del Silenci o dels Misteris, data de l'any 1628,[1] quan un grup de badalonins es van reunir en el cementiri parroquial de Santa Maria per a instaurar una Processó de Dijous Sant. L'any següent, el bisbat de Barcelona, feia beneir els misteris. El bisbe de Barcelona va ordenar l'any 1867 que les processons que tenien com a data de sortida el Divendres Sant passessin a sortir el Dijous Sant. Arran de les súpliques del poble de Badalona així com de la seva església, el bisbe va concedir a Badalona que la Processó tornés a sortir el dijous, com era tradició a la ciutat. A mitjan segle xx per afavorir l'arribada de públic es va proposar que en comptes dels confrares, com era habitual, fossin els gremis els que portessin els passos. L'any 1931, amb la proclamació de la República, la tradició de la Processó dels Misteris va ser cancel·lada, i no va tornar a celebrar-se fins a l'any 1939, any que marca el final de la Guerra Civil Espanyola.

L'any 1974, es va decidir suprimir la Processó i alguns misteris foren guardats en cases particulars de badalonins. Els anys 1982 i 1984 va haver-hi intents de recuperar-la però va ser l'any 1987,[2] la Processó es va poder recuperar i va tornar a sortir pels carrers de Dalt la Vila.

L'any 2011, la crisi econòmica va fer perillar la continuïtat de la Processó,[3] però finalment el suport institucional, de patrocinadors i també de particulars va fer possible celebrar el quart de segle de la seva recuperació. Es va celebrar al teatre del Círcol, un acte de suport sota el lema “Salvem la Processó”. Més d'un centenar de persones han donat el seu suport com a amics de la Processó i es van comprometre a pagar una quota anual.

Processó pels carrers de Badalona[modifica]

La Processó comença quan és fosc. Cap a les deu de la nit, es realitza el Cant de la Passió a la façana principal de l'església de Santa Maria dóna obertura a un cerimonial que porta els passos a fer un recorregut pels carrers de Dalt la Vila més propers a l'església. Actualment, però, el recorregut es centre en els carrers de Dalt de la Vila al voltant de Santa Maria, tot i que arriba també a alguns carrers de Coll i Pujol.[4] Durant el recorregut l'única il·luminació és la de les espelmes dels participants i petits focs situats al llarg del recorregut, s'acompanya també d'un silenci que només es trenca amb el pas dels estaferms i la repetició del típic cant de Record i memòria, tradicionalment recitat per nens, que resa:

« Record i memòria de la passió que va patir Déu Nostre Senyor, Jesucrist.[1] »

Al final del recorregut es fa la Celebració de la Paraula.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Sadurní i Puigbò, Núria. L'Abans: Recull gràfic de Badalona (1888-1965). Editorial Efadós, 2005. ISBN 84-95550-45-8. [Enllaç no actiu]
  2. Carvajal, C «Record i Memòria recuperat des de fa 25 anys». El TOT Badalona, 21-04-2011 [Consulta: 13 novembre 2013].
  3. [enllaç sense format] http://www.eltotdigital.com/2011/03/29/la-processo-del-silenci-ha-estat-a-punt-de-no-sortir-durant-aquesta-setmana-santa Article al web de la revista El TOT Badalona eltotdigital.com (29/03/2011). Consultat el 13 de novembre del 2011.
  4. Història i recorregut de la Processó badalona2010.cat (29/03/2011). Consultat el 14 de novembre del 2011.

Enllaços externs[modifica]