Proofs from THE BOOK

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreProofs from THE BOOK
Tipusobra escrita Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorMartin Aigner
Günter M. Ziegler Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Gènereassaig Modifica el valor a Wikidata

Proofs from THE BOOK (en català: Demostracions del LLIBRE) és un llibre de demostracions matemàtiques escrit per Martin Aigner i Günter M. Ziegler. El llibre està dedicat al seu mestre, el matemàtic Paul Erdős, que sovint mencionava aquest llibre com "el Llibre en què Déu anota les demostracions més elegants de cada teorema matemàtic". En una classe magistral que va fer l'any 1985, Erdős va dir "No cal que creguis en Déu, però has de creure en el Llibre".[1]

Contingut[modifica]

Proofs from THE BOOK conté 32 seccions (45 en la seva sisena edició), cadascuna de les quals dedicada a un teorema, però sovint contenen múltiples demostracions i resultats relacionats. Tracta d'una varietat àmplia de branques matemàtiques: teoria de nombres, geometria, anàlisi, combinatòria i teoria de grafs. Erdős mateix va fer diverses suggerències pel llibre, però va morir abans de la seva publicació. El llibre està il·lustrat per Karl Heinrich Hofmann. Ha estat editat fins a 6 vegades en anglès i ha estat traduït al persa, al francès, a l'alemany, a l'hongarès, a l'italià, al japonès, al xinès, al polonès, al portuguès, al coreà, al turc, al rus i al castellà.

Al novembre de 2017, la Societat Americana de Matemàtiques va anunciar que s'atorgaria el Premi Leroy P. Steele a Aigner i Ziegler per aquest llibre.

Les demostracions que s'hi inclouen són les següents:

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. «In Search of God’s Perfect Proofs» (en anglès). Quanta Magazine. Erica Klarreich, 19-03-2018. [Consulta: 1r març 2021].

Enllaços externs[modifica]