Proposta d'esmena sobre els títols nobiliaris de la Constitució dels Estats Units

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de lleiProposta d'esmena sobre els títols nobiliaris de la Constitució dels Estats Units
Tipusproposed amendment (en) Tradueix modifica
Abast territorialEstats Units d'Amèrica modifica

La proposta d'esmena sobre els títols de noblesa és una esmena proposada de la Constitució dels Estats Units. Va ser aprovada per l'11è Congrés l'1 de maig del 1810, i entregada a les cambres estatals per a la seva ratificació. L'objectiu de l'esmena era de desprendre de la ciutadania estatunidenca a qualsevol ciutadà que hagués acceptat un títol de noblesa d'un país estranger. En dues ocasions entre 1812 i 1816 va faltar tan sols el vot de dos estats per aconseguir la ratificació necessària per a esdevenir part vàlida de la Constitució. Ja que el congrés no va posar un termini màxim per a la ratificació, l'esmena és encara tècnicament pendent de ratificació per part dels estats. Actualment, una ratificació per part de 26 estats més seria necessària perquè aquesta esmena fos adoptada com a part de la constitució.

Text[modifica]

El text de l'esmena sobre els títols de noblesa a la constitució dels Estats Units diu així:

« (català) Si qualsevol ciutadà dels Estats Units acceptés, afirmés tenir, rebés o retingués qualsevol títol de noblesa o l'honor, o haurà, sense el consentiment del Congrés, acceptat i retingut qualsevol present, pensió, oficina o emolument de qualsevol classe que sigui, de qualsevol emperador, rei, príncep o potència estrangera, aquesta persona deixarà de ser un ciutadà dels Estats Units, i hauran de deixar d'ocupar qualsevol càrrec honorífic o remunerat per sota d'ells, o algun d'ells.

(anglès) If any citizen of the United States shall accept, claim, receive or retain, any title of nobility or honour, or shall, without the consent of Congress, accept and retain any present, pension, office or emolument of any kind whatever, from any emperor, king, prince or foreign power, such person shall cease to be a citizen of the United States, and shall be incapable of holding any office of trust or profit under them, or either of them.[1] »

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]