Tercera esmena de la Constitució dels Estats Units

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentTercera esmena de la Constitució dels Estats Units
Imatge
Tipusesmena constitucional de Constitució dels Estats Units
esmena a la Constitució dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
Part deDeclaració de Drets de la constitució dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
Número d'edició3 Modifica el valor a Wikidata
EstatEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
JurisdiccióEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata

Obra completa alaw.cornell.edu… Modifica el valor a Wikidata

La Tercera esmena (en anglès Third Amendment) de la Constitució dels Estats Units fou aprovada el 15 de desembre del 1791 com una de les deu esmenes que constitueixen la Declaració de Drets. Prohibeix l'aquarterament de soldats en cases particulars sense el consentiment del seu propietari, prohibint-lo tant en temps de pau com en temps de guerra. L'esmena fou una resposta a les lleis d'aquarterament aprovades pel Parlament britànic durant la Guerra de la Independència dels Estats Units, que havia permès a l'Armada Britànica l'allotjament de soldats en cases particulars.

L'esmena és una de les menys controvertides de la Constitució i rarament és litigada. Fins a l'actualitat, mai ha estat l'objecte primari d'una decisió del Tribunal Suprem.[1][2][3]

Text[modifica]

El text de la tercera esmena a la Constitució dels Estats Units diu així:

« (català) Cap soldat no serà aquarterat, en temps de pau, en cap domicili sense el consentiment del seu propietari; ni en temps de guerra, excepte en una manera a ser prescrita per la llei.

(anglès) No Soldier shall, in time of peace be quartered in any house, without the consent of the Owner, nor in time of war, but in a manner to be prescribed by law.[4] »

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «The Third Amendment». [Consulta: 26 febrer 2014].
  2. Mahoney, Dennis J. «Third Amendment». Encyclopedia of the American Constitution.  – via HighBeam Research (subscripció necessària) , 1986. Arxivat de l'original el 6 de novembre 2013. [Consulta: 15 juliol 2013].
  3. «Third Amendment». U*X*L Encyclopedia of U.S. History.  – via HighBeam Research (subscripció necessària) , 01-01-2009. Arxivat de l'original el 6 de novembre 2013. [Consulta: 15 juliol 2013].
  4. «Bill of Rights (1791)». PBS, desembre 2006.