Puccinia graminis

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Puccinia graminis
Stem rust close up.jpg
Classificació científica
Regne: Fungi
Classe: Pucciniomycetes
Subclasse: Incertae sedis
Ordre: Pucciniales
Família: Pucciniaceae
Gènere: Puccinia
Espècie: P. graminis
Nom binomial
Puccinia graminis
Pers., (1794)
Sinònims

Dicaeoma anthistiriae
Puccinia albigensis
Puccinia anthistiriae
Puccinia brizae-maximae
Puccinia cerealis
Puccinia elymina
Puccinia favargeri
Puccinia graminis f. macrospora
Puccinia graminis f.sp. avenae
Puccinia graminis f.sp. secalis
Puccinia graminis f.sp. tritici
Puccinia graminis subsp. major
Puccinia graminis var. graminis
Puccinia graminis var. stakmanii
Puccinia graminis var. tritici
Puccinia jubata
Puccinia linearis
Puccinia megalopotamica
Puccinia secalis
Puccinia vilis
Trichobasis linearis

Puccinia graminis és un fong que parasita el blat i altres cereals coneguda popularment com a rovell pel color de les taques (uredospores) que presenta la tija del cereal infectat.

Hi ha una considerable diversitat genètica dins l'espècie Puccinia graminis i diverses formes especials, Forma specialis.

  • Puccinia graminis f. sp. avenae, civada
  • Puccinia graminis f. sp. dactylis
  • Puccinia graminis f. sp. lolii
  • Puccinia graminis f. sp. poae
  • Puccinia graminis f. sp. secalis, sègol, ordi
  • Puccinia graminis f. sp. tritici, blat, ordi

Morfologia[modifica | modifica el codi]

El fong pren successivament quatre aspectes: Petites fructificacions similars a picnidis produeixen les espores dites espermaties. Aquestes espores són haploides permeten la formació d'un dicarió. Aquest dicarió forma de seguida una estructura anomenada aecidi que produeix les ecidospores. Les ecidospores germinen i formen els sorus que produeixen uredospores i les teleutospores les quals es troben per sobre de la tija del cereal.

Cicle evolutiu[modifica | modifica el codi]

Cicle evolutiu de P. graminis

Anton de Bary va descriure el cicle d'aquest rovell com heteròxen macrocíclic. Heteròxen significa que necessita dos hostes en aquest cas l'hoste principal és una gramínia mentre que l'hoste secundari és el coralet (Berberis vulgaris). Macrocíclic significa que els quatre estadis són presents: espermaties, ecidospora, uredospora i teleutospora. En l'estadi de teleutospora hi ha la meiosi. L'eradicació del coralet ha contribuït molt a reduir aquesta malaltia dels cereals. El coralet queda contaminat al principi de la primavera i els ecidis són madurs a mitjan maig.

Malaltia[modifica | modifica el codi]

La malaltia és coneguda des de fa segles en les zones cerealístiques però actualment hi ha una raça d'aquest fong Ug99 (la U és d'Uganda on primer es va trobar l'any 1999) que amb gran virulència i intensitat ataca els camps de blat d'Àfrica, Àsia i Pròxim Orient. S'ha estès a Kenya, i després a Etiòpia, Sudan i Iemen, i esdevé més virulent a la vegada que es va estenent. Els esforços científics es centren a crear varietats de cereals immunes però el problema és que se'n conreen milers de varietats.

Ug99[modifica | modifica el codi]

Ug99,és una raça de (Puccinia graminis tritici).[1] És virulenta en la majoria de varietats de blat.[2] Al contrari que en altres rovells, que només afecten la collita de forma parcial, UG99 pot fer perdre el 100% de la collita. [3] El 1999 es va descobrir aquesta raça del rovell a Ugandaq i es va anar estenent per les terres altes de l'est d'Àfrica. El gener de 2007, les espores arribaren al Iemen i Sudan. El març de 2007 la FAO anuncià la seva preocupació i l'arribada a l'Iran.[4]

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. Singh, RP et al. «Current status, likely migration and strategies to mitigate the threat to wheat production from race Ug99 (TTKS) of stem rust pathogen». CAB Reviews: Perspectives in Agriculture, Veterinary Science, Nutrition and Natural Resources, 1, No. 054, 2006. DOI: 10.1079/PAVSNNR20061054 [Consulta: 19 abril 2007]. – Review Article
  2. «Billions at risk from wheat super-blight». New Scientist Magazine, issue 2598, 2007-04-03, pàg. 6–7 [Consulta: 19 abril 2007].
  3. Effect of a new race on wheat production/use of fungicides and its cost in large vs small scale farmers, situation of current cultivars. Kenya Agricultural Research Institute, 2005. Njoro. Cited in CIMMYT 2005 study.
  4. Dangerous wheat-killing fungus detected in Iran from UN News Centre

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Puccinia graminis Modifica l'enllaç a Wikidata