Quint Cecili Metel Celer

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaQuint Cecili Metel Celer
Nom original (la) Quintus Caecilius Metellus Celer
 Senador romà 


 Pretor 


 Governador romà 


 Cònsol romà 

Biografia
Naixement 103 aC
Mort 59 aC (Julià) (43/44 anys)
Activitat
Ocupació Polític i militar
Període República Romana
Família
Família Metel
Cònjuge Clàudia Clòdia
Fill/a
Germà o germana
Modifica dades a Wikidata

Quint Cecili Metel Celer (Quintus Caecilius Q. F. Q. N. Metellus Celer) fou un magistrat romà fill probablement de Quint Cecili Metel Nepot (cònsol 98 aC) (Quintus Caecilius Q. F. Q. N. Metellus Nepos). El dubte en el parentiu deriva de què Ciceró i Asconi anomenen a Metel Celer com el "frater" (cosí o quasi germà) de Metel Nepot el Jove i Asconi diu que era fill de Metel Nepot, nét de Metel Baleàric i besnét de Metel Macedònic. L'enginyosa teoria de Manuti diu que Metel Nepot el Vell va tenir dos fills un de nom Quint i un de nom potser Luci; aquest darrer, el personatge aquí tractat, fou adoptat per Quint Metel Celer Orador (esmentat per Ciceró) i llavors va agafar el nom Quint i el cognom Celer.

El 66 aC va servir com a llegat a l'exèrcit de Gneu Pompeu a Àsia i va rebutjar un atac dels albanesos del Caucas (aghuans o aluanqs) dirigits pel seu rei Oroeses. El 63 aC fou pretor i va donar suport al partit aristocràtic. Va impedir la condemna de Gai Rabiri que havia tret la bandera militar del turó Janícul.

Durant la conspiració de Catilina va tenir al seu càrrec els districtes Picentí i Senò i li va blocar els passos dels Apenins amb el que el va obligar a encarar al cònsol Antoni que avançava des d'Etrúria. El 62 aC fou propretor amb títol de procònsol a la Gàl·lia Cisalpina que Ciceró havia renunciat.

El 61 aC Metel fou cònsol electe i per la seva influència va impedir la celebració de la Compitàlia que un tribú de la plebs volia celebrar contra un senatus consultum (decret del senat) que ho prohibia. A final d'any va bloquejar junt amb altres les peticions dels publicans sobre terres d'Àsia, però finalment van obtenir el que demanaven el 59 aC de Juli Cèsar.

Fou cònsol el 60 aC junt amb Luci Afrani, instrument de Gneu Pompeu. Metel va impedir tots els plans d'Afrani, ja que en aquest moment l'enemic dels aristòcrates se suposava que era Pompeu i no Cèsar, i aquesta oposició va empènyer a Pompeu en mans de Cèsar. Es va oposar a la llei agrària del tribú Luci Flavi, fins al punt que el tribú va ordenar el seu empresonament, però ni així va aconseguir dominar la seva oposició i finalment la llei fou retirada.

Publi Clodi era cosí germà de Metel (Clodi era fill de la germana del pare de Metel) i a més era el seu cunyat, ja que Clodi era germà de la dona de Metel. Però aquestes connexions familiars no li van fer canviar els punts de vista polítics.

Com a cònsol podia exercir el proconsolat a una província el 59 aC, però ni aquest any ni el següent (58 aC) va sortir de Roma. El 59 aC era a Roma per oposar-se a la llei agrària de Cèsar (que era cònsol). Va morir el 58 aC tan inesperadament que se'l va suposar enverinat per la seva dona Clòdia, amb la que no es portava bé i que li fou infidel.