Compitàlia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Compitàlia (Ludi Compitalicii) fou un festival romà que se celebrava una vegada a l'any en honor dels lares compitales, als que es feien sacrificis als llocs on arribaven dues o més vies o camins. El festival hauria estat instituït per Tarquini Prisc.

La Compitàlia es feia pocs dies després de la Saturnàlia. Després de desaparèixer per un temps la festa fou restaurada per Tarquini el Superb que va sacrificar nois a Mània, la mares dels lars i dels manes, practica que es va acabar al caure la monarquia.

Jocs hi foren afegits durant la república però foren suprimits per orde del senat el 68 aC, excepte en el consolat de Pisó que els va autoritzar el 58 aC només per aquell any. La festa va seguir però sense jocs, però els períodes de conflicte civil gairebé no es feien i August va haver de restaurar el festival.

La compitàlia es feia el dia que fixaven els magistrats o els sacerdots però sempre era a l'hivern. Ciceró diu que generalment es feien a les calendes de gener, després de la Saturnàlia, i Àtic diu que es feien de vegades després de les nones de gener.