Ramón Castroviejo Briones

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ramón Castroviejo)
Infotaula de personaRamón Castroviejo Briones

El Doctor Ramón Castroviejo en una fotografia del 1928. Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement24 agost 1904 Modifica el valor a Wikidata
Logronyo (La Rioja) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 gener 1987 Modifica el valor a Wikidata (82 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Complutense de Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióOftalmòleg
OcupadorUniversitat de Nova York (1952–1975)
Universitat de Colúmbia (1936–1952) Modifica el valor a Wikidata
Esportfutbol Modifica el valor a Wikidata
Trajectòria
  Equip
CD Logroñés Modifica el valor a Wikidata
Premis

El Doctor Ramón Castroviejo Briones (Logronyo, 24 d'agost de 1904 - Madrid, 2 de gener de 1987) va ser un conegut oftalmòleg espanyol, cèlebre pels seus avenços en el trasplantament de còrnia, tant per la tècnica com per l'instrumental emprat.

Biografia[modifica]

Fill de Ramon Castroviejo Novajas, natural de Sorzano, que va ser un dels metges més populars de Logronyo, oculista de l'Hospital Provincial en els anys 30. Va cursar els seus estudis al Col·legi dels Germans Maristes, doctorant-se en medicina a la Universitat San Carlos de Madrid. Després de 4 anys treballant a la capital d'Espanya es va traslladar a Chicago amb una beca, on primer va treballar com a professor, per a posteriorment obrir la seva pròpia clínica. Més tard va treballar a la prestigiosa Clínica Mayo.

El 1936 es nacionalitzà estatunidenc. Llavors ja treballava a la Universitat de Colúmbia, on va romandre fins a 1952. Aquest mateix any va ser nomenat catedràtic de la Universitat de Nova York, on va romandre fins a la seva jubilació, el 1975.

El seu llegat[modifica]

Va ser el precursor a Espanya dels bancs d'ulls i va fer campanyes sobre la importància de les donacions de còrnia amb l'objectiu de facilitar els trasplantaments a malalts afectats de problemes de visió. Les seves contribucions en aquest camp, el dels trasplantaments, li van donar fama universal.

Actualment, hi ha l'Institut d'Investigacions oftalmològiques Ramon Castroviejo, pertanyent a la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense de Madrid. Allà hi treballen reconeguts metges oftalmòlegs i biòlegs que realitzen investigacions oftalmològiques principalment sobre la inflamació de la Glia al Glaucoma. A més, ofereixen el Màster en Ciències de la Visió i el Doctorat en Ciències de la Visió, els que són reconeguts mundialment.

Com a curiositat, va ser futbolista i va marcar el primer gol en la història de l'estadi de Las Gaunas.

Distincions[modifica]

Enllaços externs[modifica]