Raquel

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personasanta Raquel
Foster Bible Pictures 0044-1 Jacob and Rachel at the Well.jpg
Trobada de Raquel i Jacob al pou, gravat de la Foster Bible, s. XIX
Biografia
Naixement Hebreu: רחל בת-לָבָן Rāhēl bat Lāvān, "ovella"
ca. 1600 aC?
Aram-Naharaim (Mesopotàmia).
Mort 1600 aC? - 1500 aC?
Betlem (Palestina)
Lloc d'enterrament Tomba de Raquel, prop de Betlem 
matriarca
Celebració Judaisme, Església Catòlica, Església Ortodoxa, esglésies orientals, esglésies protestants, Islam (n'és profeta)
Canonització Antiga
Pelegrinatge Tomba de Raquel
Festivitat 11 de juliol (catòlics), 30 de setembre, 1 de novembre
Esdeveniment significatiu Esposa de Jacob i mare de Josep i Benjamí
Iconografia Amb Jacob, vora un pou, on ella va a cercar-hi aigua
Família
Cònjuge Jacob
Fills Josep i Benjamí
Pares Laban
Germans Lia
Parents Lia (germana)
Modifica les dades a Wikidata

Segons el llibre del Gènesi, Raquel (en hebreu רחל בת-לָבָן Rāhēl bat Lāvān) fou l'esposa preferida del patriarca Jacob i la mare dels patriarques Josep i Benjamí.

Raquel era la segona filla de Laban, un terratinent d'Aram-Naharaim (Mesopotàmia). Un dia el seu pare acollí Jacob, un parent que venia de Canaan perquè s'amagava del seu germà gran Esaú, qui volia assassinar-lo. El jove s'instal·là a casa seva i de seguida s'enamorà de Raquel.

Va demanar la mà de la noia però Laban, seguint la tradició, va dir-li que primer havia de casar la filla gran. Així fou com Jacob va passar un total de catorze anys treballant per a Laban; després de set anys li fou concedida la mà de Lia, la filla gran, i set anys més tard, la de Raquel.

Lia, la germana de Raquel, va donar-li diversos fills a Jacob i Raquel, que no aconseguia quedar-se embarassada, es va sentir envejosa. Aleshores va demanar al seu espòs que s'allités amb la seva esclava Bilhà qui li va donar dos fills:

Al cap d'un temps, va aconseguir quedar-se prenyada i va tenir un nadó:

Amb el temps, la família de Laban va enemistar-se amb la de Jacob, que decidí tornar a la seva terra, Canaan. S'instal·laren prop de Siquem però un dia Dina (filla de Jacob i Lia) fou raptada pel príncep local, que la va violar. A continuació, el pare del violador anà a trobar Jacob i li demanà la mà de la filla per al jove príncep així com donar les seves filles als fills de Jacob, a fi d'unir-se en un sol poble.

Els germans i germanastres de Dina digueren als cananeus de la ciutat de Siquem que no podien donar les seves dones a persones incircumcises. Així, tota la població fou circumcidada. Dos dies més tard, però, dos dels germans de Dina, Simeó i Leví, entraren a la ciutat i aprofitant que els homes tenien dolors a les parts, els mataren a tots i s'apropiaren dels seus ramats i les seves dones i fills. Així que se n'assabentà, Jacob manà desfer el campament i marxar de Siquem per evitar una guerra venjativa.

Aleshores van instal·lar-se a Betlem. Allà, Raquel es va quedar embarassada i va donar a llum un altre nen:

La noia, però, va morir dels dolors provocats pel part i tota la família va enterrar-la en un lloc entre Betlem i Jerusalem.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Raquel Modifica l'enllaç a Wikidata