Regne de Cork

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Corcaigh (en Gaèlic)
Regne de Cork

Bandera
segle X – segle XII

de}}} {{{common_name}}}

Bandera

Ubicació de {{{common_name}}}Màxima extensió del regne de Dublín (en rosa) i situació d'altres assentaments noruecs (en verd)
Informació
Capitalciutat estat de Cork
Idioma oficialirlandès antic, irlandès mitjà i nòrdic antic
Període històric
Establimentsegle X
Dissoluciósegle XII
Política
Forma de governMonarquia

El regne de Cork va ser un petit enclavament nòrdic-gaèlic que apareix a la crònica del segle xii Cogad Gáedel re Gallaib (guerra dels irlandesos contra els estrangers) i d'altres escrits contemporanis com els Annals dels quatre mestres, Annals d'Inisfallen i Annals de Tigernach. A causa de les constants envestides dels vikings la ciutat va ser completament emmurallada i algunes seccions encara romanen en peu avui en dia.[1]

Durant gran part de l'edat mitjana, Cork era un lloc avançat de la cultura dels anglesos vells immergits en un ambient gaèlic predominantment hostil i aïllat del govern del regne de Dublín. Els governants nòrdic-galèics usaven el "Black Rent" (extorsió) per tal d'evitar que ataquessin la ciutat.

El cabdill viking Ottir Iarla està associat amb les conquestes i incursions vikingues en Irlanda, particularment a la província de Munster. La crònica Cogad Gáedel re Gallaib el descriu com a lloctinent principal del poderós cabdill Ragnall ua Ímair, i l'associa amb l'establiment viking de Cork,[2] però no està clar si va governar com a rei o estava subjecte a l'autoritat de Ragnall, els annals tanmateix ofereixen una cronologia diferent.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Cork City Council website – History – Walls of Cork». Corkcity.ie. Arxivat de l'original el 2010-09-23. [Consulta: 12 febrer 2013].
  2. Cogad Gáedel re Gallaib, ed. & tr. James Henthorn Todd (1867). Cogadh Gaedhel re Gallaibh: The War of the Gaedhil with the Gaill. Londres: Longmans, Green, Reader, and Dyer. pp. 38–41

Bibliografia[modifica]