Reintroducció

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La reintroducció és l'alliberament deliberat d'espècies en la naturalesa, des del captiveri o reubicació des d'altres àrees on l'espècie sobreviu. Això sol involucrar espècies que estan amenaçades, extintes localment o bé extintes en estat salvatge. Com que la reintroducció involucra espècies natives (en oposició a introduïdes o exòtiques) que s'han extirpat o extingit localment, alguns prefereixen el terme «restabliment». Quan l'alliberament d'individus es realitza sobre una població preexistent, generalment al caire de l'extinció que requereix un increment per raons demogràfiques o genètiques l'actuació s'anomena reforç poblacional.[1]

Habilitats de supervivència[modifica]

Pot ser molt difícil reintroduir espècies extintes a la natura, fins i tot si els seus hàbitats naturals són restaurats. Les habilitats de supervivència d'espècies animals, que normalment són passades de pares a fills durant la criança es perden en la captivitat. La constitució genètica de l'espècie es manté, però les adaptacions culturals al medi natural es perden.

Al començament de la dècada de 1980, els biòlegs havien comprès que molts mamífers i aus necessiten molt aprenentatge per poder sobreviure en la natura. Per això, els programes de reintroducció han de ser planejats amb cura, per assegurar que els animals tinguin les habilitats de supervivència necessàries. Els biòlegs també han d'estudiar als animals després de la reintroducció per conèixer si sobreviuen i es reprodueixen, quins efectes té la reintroducció en l'ecosistema i com millorar el procés.

Així i tot, es pot necessitar un gran nombre d'exemplars per a ser reintroduïts a la natura per assegurar que un nombre suficient d'ells aprengui com sobreviure. Per exemple, en la reintroducció de la hubara africana en llibertat als Emirats Àrabs Units, es van usar més de 5.000 aus a l'any.[2]

Grup d'Especialistes en Reintroducció de la UICN/CSE[modifica]

El Grup d'Especialistes de Reintroducció (RSG)[3] de la UICN/CSE és un dels més de 100 grups d'especialistes de la Comissió de Supervivència d'Espècies (CSE), la qual és una de les sis comissions de la UICN, amb seu a Gland, Suïssa. El RSG és un dels pocs grups basats en disciplines (per exemple, veterinària, reproducció per a la conservació), en lloc de basar-se en taxons com la majoria (per exemple, cocodrils, gats, orquídies).

El paper de l'RSG és promoure el restabliment viable de poblacions d'animals i plantes en el seu hàbitat natural. La necessitat d'aquest rol es deu a la demanda incrementada de practicants de reintroduccions, la comunitat global de conservació i l'increment en els projectes de reintroducció a nivell mundial.[3]

Un creixent nombre d'espècies d'animals i plantes s'estan tornant escadussers, o fins i tot extingint-se en la natura. En un intent de restablir poblacions, les espècies poden, en alguns casos, ser reintroduïdes a una àrea, tant per translocacions des de poblacions silvestres existents o per reintroducció d'animals criats en captivitat o plantes propagades artificialment.

Alguns programes de reintroducció d'èxit o en curs[modifica]

Alguns programes de Reintroducció planejats o proposats al món[modifica]

  • Projecte de reintroducció del lleó asiàtic al Santuari de Vida Silvestre de Kuno des de la seva únic reducte actual al món, el Parc Nacional Bosc Gir. El Santuari de Vida Silvestre de Kuno és el lloc escollit per a la reintroducció i establiment de la segona població mundial completament separada de Lleons Asiàtics en llibertat a l'estat de Madhya Pradesh, Índia.
  • Grua europea a Anglaterra, Regne Unit (proposta per començar el 2008)
  • Llop a Escòcia (proposta)
  • Pigarg cuablanc a Anglaterra i Gal·les, Regne Unit (proposta per reintroduir a Norfolk el 2009)
  • Argentada comuna a Essex, Regne Unit
  • Linx nòrdic a Anglaterra i Escòcia, Regne Unit (proposta)

Algunes propostes de Reintroducció rebutjades[modifica]

Propostes de reintroducció de bèsties salvatges pel moviment The Wild Beasts Trust al Regne Unit.[7]

Exemplar de Cabra salvatge ibèrica reintroduït a la Serralada Cantàbrica.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Reintroducció