Rem Koolhaas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRem Koolhaas

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement17 novembre 1944 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Rotterdam (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Floruit2008 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióArchitectural Association School of Architecture
Col·legi d'Arquitectura, Art i Pintura de la Universitat Cornell Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballArquitectura Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Rotterdam (1980–2008)
Nova York Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióarquitecte, urbanista, escriptor Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Harvard Modifica el valor a Wikidata
Membre de
MovimentDeconstructivisme Modifica el valor a Wikidata
Artistes relacionatsGeorges Heintz Modifica el valor a Wikidata
Participà en
21 juny 1997documenta X Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeMadelon Vriesendorp Modifica el valor a Wikidata
PareAnton Koolhaas Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0465549 TMDB.org: 1106998
Facebook: OMA.AMO Instagram: rem.koolhaas Musicbrainz: 019ac648-3f69-42d9-ae3e-076941112714 Discogs: 1904286 Modifica el valor a Wikidata

En Remment Lucas "Rem" Koolhaas (nascut el 17 de novembre de 1944) és un arquitecte neerlandès, teòric de l'arquitectura, urbanista i professor d'arquitectura i disseny urbà a l'escola de disseny de la Universitat Harvard. Les seves obres abandonen el compromís prescriptiu del Moviment Modern, anunciant la impossibilitat de generar nous inicis en el dia a dia i practica una arquitectura que cristal·litza la realitat socio-política del moment.

En Remment Lucas Koolhaas va néixer a Rotterdam i va viure durant quatre anys de la seva adolescència a Indonèsia. Acabats els seus estudis escolars, fill d'un escriptor i net d'un arquitecte, absorbeix les dues professions per a desenvolupar-les al llarg de la seva vida. Es va dedicar inicialment al periodisme, treballant en una rotativa de La Haia. Posteriorment, va estudiar arquitectura a l'Architectural Association de Londres.

Un cop retorna als Països Baixos, en Koolhaas estableix el 1975 el seu despatx d'arquitectura juntament amb tres socis -entre ells, la Madelon Vriesendorp, la seva esposa-, al qual va anomenar Office for Metropolitan Architecture (OMA). Recentment, l'OMA va segregar part de les seves tasques a una segona oficina, l'AMO.

Koolhaas és un arquitecte que projecta edificis de clara consistència física, en els que la massa obté un caràcter predominant, és també un teòric de l'arquitectura i ha publicat diversos llibres. Entre els més importants hi ha "S, M, L, XL", "Mutacions", "Content" i "Delirious New York: A Retroactive Manifesto for Manhattan". Una altra de les facetes d'en Koolhaas i possiblement, la més important, és la seva tasca com a urbanista. Predomina la seva especial predilecció per l'ús de la congestió a les seves obres, com per exemple: en els projectes per a Lilla o per a Melun Senart, i el seu gust per les ciutats asiàtiques.

El 2000, en Koolhaas va rebre el premi Pritzker, és a dir, el guardó internacional més important d'arquitectura. Ha donat classes en diverses escoles i universitats. Des de l'any 2000 és professor convidat a la Universitat Harvard.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Rem Koolhaas, Delirious New York: A retroactive Manifesto for Manhattan (Academy Editions, London, 1978; republished, The Monacelli Press, 1994)
  • Rem Koolhaas, Hans Werlemann and Bruce Mau, S, M, L, XL, The Monacelli Press, New York, 1994 (2nd edition 1997)
  • Rem Koolhaas, Chuihua Judy Chung, Jeffrey Inaba, and Sze Tsung Leong, The Harvard Design School Guide to Shopping. Harvard Design School Project on the City 2, Taschen, New York, 2002
  • Rem Koolhaas, Bernard Chang, Mihai Craciun, Nancy Lin, Yuyang Liu, Katherine Orff, and Stephanie Smith, The Great Leap Forward. Harvard Design School Project on the City, Taschen, New York, 2002
  • Rem Koolhaas, Content, Taschen, New York, 2003
  • Anette Baldauf, "Branded", in Learning from Calvin Klein, Umbau 21, 2004

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rem Koolhaas


Precedit per:
Norman Robert Foster
Premi Pritzker
2000
Succeït per:
Herzog & de Meuron