Repoblació forestal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un bosc madur de Dinamarca

La repoblació forestal o forestació és una plantació d'arbres amb l'objectiu d'establir un bosc. En els casos dels llocs on mai hi ha hagut un bosc (a l'escala humana del temps) o on fa molt de temps que no n'hi ha, és es parla d'aforestació.[1] La regeneració espontània del bosc no es considera una repoblació forestal.

Interessos[modifica]

La forestació és l'estudi i la pràctica de la gestió de les plantacions com recursos naturals renovables; està estretament relacionada amb la silvicultura. La repoblació forestal està generalment motivada per l'economia, la necessitat de fusta o la voluntat de restaurar el paisatge i darrerament per la capacitat de captació de carboni (CO₂) que tenen les masses forestals. Una important funció de la repoblació forestal ha estat protegir les conques de recepció dels embassaments per evitar-ne la colmatació ràpida per l'arribada de la terra producte de l'erosió.

Impactes[modifica]

La repoblació ha de tenir en compte el clima de la zona a repoblar especialment la pluviometria, el règim pluviomètric, la temperatura i els vents. També s'han de tenir en compte aspectes com són el tipus de sòl, la reacció àcida o bàsica que condicionen les espècies de plantes que es poden implantar.

En zones mitjanament seques o semiàrides, o amb estacions contrastades (estius secs),si els arbres es planten de manera massa densa i de creixement ràpid (pollancres, eucaliptus per exemple), en el seu primer estadi de creixement l'embosquinament podrà limitar en part les inundacions i l'erosió, però també consumirà i evapotranspirar gran quantitat d'aigua privant ls cursos d'aigua d'una part de l'aigua encara que també els arbres fan un emmagatzemament d'aigua gràcies a les seves arrels.

Història[modifica]

Les repoblacions forestals i la cura dels boscos en general ha estat una pràctica molt antiga. Ja els sumeris tallaven els boscos de cedres només en l'època més adequada pels arbres (l'hivern). A la Xina ja durant la dinastia Han es tenia cura de la silvicultura. A l'època medieval calia permisos per caçar al bosc que estava sota control dels nobles i dels reis. Tanmateix el rei Alfons X de Castella es va queixar per escrit de la mala situació dels boscos del seu regne. Al segle xvi és quan van implantar-se les pràctiques de la silvicultura de manera generalitzada a Europa (estats d'Alemanya) i el Japó.[2] Típicament, el bosc va ser dividit en seccions específiques i cartografiat, l'extracció de fusta va ser planificada atenent a la regeneració.

A Anglaterra la pràctica d'establir plantacions d'arbres va ser promoguda per John Evelyn; A França el ministre de Lluís XIV, Jean-Baptiste Colbert va fer una plantació de roures a Tronçais per al futur dels vaixells de fusta de la marina francesa previst per a mitjan segle xix, però segons va observar dos segles després Fernand Braudel Colbert ho havia previst tot excepte la màquina de vapor.[3] Les escoles de silvicultura es van establir a partir de 1825; la majoria a Alemanya i França.

Les lleis silvícoles a Europa occidental es promulgaren ja durant ell segle XX en resposta a polítiques de conservació i l'increment de capacitat tecnològica de les companyies fusteres.

A Espanya des de 1940 l'estat va intervenir massivament en la repoblació forestal primer pel Patrimoni Forestal de l'Estat i des de 1971 per l'ICONA. Anteriorment havien estat les Divisions hidrològico-Provincials les encarregades de fer les repoblacions. La degradació de la coberta vegetal a Espanya era en aquell moment màxima per la tallada del bosc i la sobrepastura. Les repoblacions forestals a Espanya es van fer més amb coníferes que no pas amb arbres de fulla ampla, però s'ha de tenir en compte que les coníferes acostumen a ser espècies pioneres que no són gaire exigents en la qualitat del sòl al contrari que els planifolis. Precisament els sòls on s'aforesta acostumen a estar molt degradats.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Repoblació forestal
  1. Glossaire du site greenfacts.org, consultat el 7 d'agost del 2009.
  2. Japanese Forestry Arxivat 2011-06-28 a Wayback Machine.
  3. Braudel, The Wheels of Commerce, 15th-18th Century, vol. II of Civilization and Capitalism, 1979, iilus. p. 240.