Resolució 774 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 774 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Identificador de llei o regulacióS/RES/774 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:3109)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació26 agost 1992 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa qüestió de Xipre

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 774 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, fou adoptada per unanimitat el 26 d'agost de 1992. Després de reafirmar totes les resolucions anteriors sobre Xipre, el Consell va assenyalar que, encara que s'havien avançat en les negociacions entre les dues comunitats sobre Xipre, encara hi havia dificultats per implementar plenament la Resolució 750 (1992).

El Consell va reafirmar que la disputa de Xipre s'havia de saldar sobre la base d'un únic Estat de Xipre amb una única sobirania i una ciutadania, una federació bicomunal i bizonal, que exclouria la unió en part del tot amb qualsevol altre país, o la secessió. Va aprovar el "conjunt d'idees" i els ajustaments territorials com a base per a un acord marc, tot i que estava d'acord amb el Secretari General de les Nacions Unides que la idea encara no s'havia desenvolupat completament.

La resolució insta a la República de Xipre i a Xipre del Nord a continuar les converses a la seu de les Nacions Unides quan es trobin cara a cara amb el secretari general Boutros Boutros-Ghali el 26 d'octubre de 1992. Després d'una conclusió satisfactòria de les converses, el Consell va reafirmar la seva posició que s'havia de celebrar una conferència d'alt nivell amb els líders de les dues comunitats i amb els líders de Grècia i Turquia per concloure un acord global, expressant l'expectativa que es conclogués un acord en 1992 i es posés en pràctica en 1993.

La resolució 774 també va declarar que el statu quo actual era inacceptable i que si les futures negociacions fracassaven, va demanar al secretari general que identifiqués els motius del fracàs i recomanés al Consell altres causes d'actuació per resoldre la controvèrsia. La resolució també va confirmar la continuïtat del Tractat de Garantia signat el 1960.[1]

Referències[modifica]

  1. Hakki, Murat Metin. The Cyprus issue: a documentary history, 1878–2007. I.B.Tauris, 2007, p. 578. ISBN 978-1-84511-392-6. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 774 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.