Ribera de la Vallmanya

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de geografia físicaRibera de la Vallmanya
Tipus Curs d'aigua
Ubicació
Cota inicial 180,8 m
EstatEspanya
AutonomiaCatalunya
Localització Confluència del Còrrec de les Figueredes, de Mallavella i de les Conques, al límit de Paçà i Vivers
Cota final 55,1 m
Localització El Tec
Característiques
Longitud 8,7 km
Creua Vivers, Paçà, Sant Joan Pla de Corts i el Voló (Rosselló i Vallespir Catalunya Nord)
Modifica dades a Wikidata

La Ribera de Vallmanya discorre pels termes comunals de Vivers, Paçà, Sant Joan Pla de Corts i el Voló, de les comarques del Rosselló i del Vallespir (Catalunya del Nord), fent de límit entre ells al llarg de quasi tot el recorregut. S'aboca en el Tec al Voló.

Es forma per l'adjunció de tres còrrecs: el de les Figueredes, el de Mallavella i el de les Conques, al termenal entre Paçà i Vivers, a l'extrem sud de la primera de les dues comunes i al nord de la segona. De forma sinuosa, va marcant el límit entre aquestes comunes, fins que comença a fer de termenal entre Paçà i Sant Joan Pla de Corts, després entre Paçà i el Voló, fins que entra del tot en aquest darrer terme i en travessa el sector nord per tal d'abocar-se en el Tet.

Etimologia[modifica]

Segons Joan Coromines, el corònim Ribera prové[1] de Riu, abreujat en re-, ri- o ru-, segons el context. La segona part del topònim prové del poble i terme de Vivers.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «109 - Paçà, 152 - Sant Joan Pla de Corts, 197 - Vivers i 198 - El Voló». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Vivers». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Coromines, Joan. «Re-, ri-, ru-». A: Onomasticon Cataloniae: Els noms de lloc i noms de persona de totes les terres de llengua catalana. Barcelona: Curial Edicions Catalanes i la Caixa, 1996 (Onomasticon Cataloniae, VI O - Sai). ISBN 84-7256-852-0. .

Referències[modifica]

  1. Coromines 1996.