Robert Morris

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRobert Morris
Biografia
Naixement9 febrer 1931 Modifica el valor a Wikidata
Kansas City (Missouri) Modifica el valor a Wikidata
Mort28 novembre 2018 Modifica el valor a Wikidata (87 anys)
Kingston (Nova York) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMalaltia Modifica el valor a Wikidata
SepulturaSaint Mary's Cemetery (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Kansas
Hunter College
Reed College
Kansas City Art Institute (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballEscultura Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Vilanòva de Magalona
Kansas City
Nova York
San Francisco
Santpoort-Noord (en) Tradueix
Portland Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióescultor, artista d'instal·lacions, artista de performance, artista conceptual, artista de videoinstal·lacions, videoartista, artista, il·lustrador, pintor, escriptor, artista visual Modifica el valor a Wikidata
GènereEscultura, pintura, actuació artística, art natura i Instal·lació Modifica el valor a Wikidata
MovimentArt minimalista, Art processual i art natura Modifica el valor a Wikidata
Representat perArtists Rights Society i Video Data Bank Modifica el valor a Wikidata
Participà en
12 juny 1987documenta 8
24 juny 1977documenta 6
27 juny 1968documenta 4 Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeSimone Forti Modifica el valor a Wikidata
Premis

Discogs: 1724134 Find a Grave: 188545707 Modifica el valor a Wikidata
Laberint a Pontevedra, Galícia

Robert Morris (Kansas City, Missouri, 9 de febrer de 1931 - Kingston, Nova York, 28 de novembre de 2018) fou un artista visual, artista conceptual i escriptor estatunidenc. Amb Donald Judd, és considerat un dels principals exponents i teòrics del minimalisme, però també va fer importants contribucions al desenvolupament de conceptes d'art de la performance, la instal·lació artística i l'art natura.[1]

Obra[modifica]

« El treball de Robert Morris és fonamentalment teatral [...] el seu teatre és un teatre de la negació: la negació del concepte d'avantguarda de l'originalitat, la negació de la lògica racional i la negació de la voluntat d'assignar significats culturals uniforme a diferents fenòmens, la negació d'una visió del món que no es fia del que és desconegut o no convencional . »
— Maurice Berger, Labyrinths : Robert Morris, Minimalism, and the 1960s, p. 3.

El sentit de les obres és obrir un debat sobre l'«antiforme». Per exemple, Wall Hanging (Tenture, 1969-1970, Museu d'Art Modern de París), consisteix en una peça rectangular de feltre, dividida en diversos talls horitzontals paral·lels, i suspesa per les cantonades superiors: la gravetat distorsiona aleshores el feltre i determina la forma final de l'obra.

El 1967, Morris va realitzar Steam, un dels primers exemples de l'art natura. Des de finals de 1960, exposa la seva obra a nombrosos museus dels Estats Units, que és objecte de la crítica en particular Clement Greenberg. Augmenta l'escala del seu treball, omplint les galeries amb tota una sèrie d'unitats modulars o muntanyes de terra. El 1971, va dissenyar una instal·lació a la Tate Gallery de Londres, on va omplir la galeria completa amb escultures centrals de plans inclinats i de cubs.

Les intervencions en el paisatge marquen durant els anys 1970, el desig d'anar més enllà de l'estret camp de l'escultura.

A la fi de 1970, Morris s'inclina cap a l'art figuratiu, cosa que va sorprendre molts dels seus seguidors. Les seves obres amb accents dramàtics i barrocs estan freqüentment inspirades per la temor de l'Apocalipsi nuclear.

A la dècada del 1990, s'interessa novament pels seus primers treballs, amb la supervisió de la reconstrucció i instal·lació de peces perdudes. Vivia i treballava a Nova York.

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.99. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 5 desembre 2014]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Robert Morris