Ruta de navegació

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre el sistema informàtic. Si cerqueu el mite de Teseu i Ariadna, vegeu «Ariadna».

Una ruta de navegació[1] (o molles de pa, en anglès breadcrumb; en francès fil d'Ariane) és un sistema d'ajuda a la navegació utilitzada en moltes interfícies gràfiques d'usuari, així com en pàgines web. Consisteix en una de text on s'indica la ruta amb el recorregut seguit per accedir al document actual.[2] El terme francès, fil d'Ariane, prové a una evocació (de la mitologia grega) del fil que Ariadna va deixar a Teseu per tal que pogués trobar el camí de sortida del laberint del Minotaure. El terme anglès, breadcrumb, prové del conte clàssic Hansel i Gretel.

Els gestors de fitxers actuals permeten la navegació per ruta de navegació, sovint reemplaçant o estenent la barra d'adreces: GNOME Files, Dolphin i Thunar de Linux, File Explorer de Microsoft Windows i Finder de Mac OS.

Llocs web[modifica]

Les rutes de navegació normalment es troben horitzontalment a la part superior de la pàgina, sovint sota la capçalera o la barra de títol. Proporcionen enllaços a cada pàgina prèvia a través de la qual l'usuari ha navegat per arribar a la pàgina actual. Conceptualment, allò que es mostra és la jerarquia de pàgines pare de l'actual. Així, la ruta de navegació mostra el camí o ruta que ha de seguir l'usuari per tornar cap al punt d'inici de la navegació.

Normalment s'utilitza com a separador dels nivells de jerarquia el símbol major que (>), tot i que els dissenyadors poden utilitzar altres caràcters (o glifs com ;, » o |), així com altres tractaments gràfics.

Una ruta de navegació típica pot tenir el següent aspecte:

Pàgina inicial > Pàgina de secció > Pàgina de subsecció

o

Pàgina inicial : Pàgina de secció : Pàgina de subsecció

Referències[modifica]

  1. «Ruta de navegació». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 25 juny 2019].
  2. Jakob Nielsen. «Breadcrumb Navigation Increasingly Useful» (en anglès). Nielsen Norman Group, 10-04-2007.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ruta de navegació