Ruth Rendell

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Ruth Rendell (2007)

Ruth Barbara Rendell, Baronessa Rendell de Babergh CBE FRSL (Londres, Regne Unit, 17 de febrer de 1930) és una prolífica escriptora de la literatura de misteri britànica. Ha escrit també sota el pseudònim de Barbara Vine. A més de la gran quantitat de novel·les i contes publicats, la seva producció destaca per la gran qualitat literària de les seves obres que l'han fet mereixedora de premis com la Daga de Plata de la Crime Writers Association el 1987, la Daga d'Or en quatre ocasions (1976, 1986, 1987 i 1991), la Daga de Diamants per les seves aportacions al gènere, el National Book Award en 1980, tres premis Edgar Allan Poe i el premi literari del Sunday Times any 1990.

La seva primera novel·la publicada va ser From Doon with Death el 1967 on apareix per primera vegada un dels seus personatges més populars, l'inspector Wexford. Enguany la Rendell té 20 novel·les publicades del que es coneix com les "Wexford novels", totes elles ambientades a la localitat anglesa de Kingsmarksham, la darrera és End in Tears (2006). A part de la sèrie Wexford, ha escrit més de 30 novel·les negres i nombrosos contes de misteri.

És característic de la seva tècnica literària l'ús de l'intertext, fent servir clàssics inqüestionables de la literatura anglesa i universal per a crear, a partir d'ells, nous arguments, per exemple, a “Carn trèmula” (1986) utilitza elements de crim i càstig de Dostoievski; “La casa de les escales” (1988) té com una de les seves principals línies argumentals la intriga de “Les ales de la coloma” d'Henry James i utilitza també fragments del gran Gatsby de F. Scott Fitzgerald, "Mariana in the South" de Tennyson i de Safo; un altre exemple seria la novel·la No more Dying Then, de l'inspector Wexford, que es basa en el sonet 146 de Shakespeare.

Algunes de les seves obres han estat dutes a la pantalla petita per la BBC i al cinema per directors com Pedro Almodóvar (Carne trémula, 1997). Només un petit nombre de les seves obres han estat traduïdes al català.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ruth Rendell Modifica l'enllaç a Wikidata