Síndrome de Proteu

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Síndrome de Proteus)
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de malaltiaSíndrome de Proteu
Tipus malaltia congènita, síndrome dels hamartomes múltiples, càncer de cap i coll, càncer de cervell, rare genetic vascular tumor Tradueix, complex vascular malformation with associated anomalies Tradueix, rare nervous system tumor Tradueix, syndrome or malformation associated with head and neck malformations Tradueix, neurocutaneous syndrome with epilepsy Tradueix, rare genetic skin vascular disorder Tradueix, rare genetic bone disease Tradueix, skull cancer Tradueix i síndrome amb sobrecreixement
Epònim Proteu
Especialitat genètica mèdica
CIM-10 Q87.3
CIM-9 759.89
Recursos externs
OMIM 176920 i 176920
DiseasesDB 30070
eMedicine 948174
MeSH D016715 i D016715
UMLS CUI C0085261, C1867610 i C0085261
DOID DOID:13482 i DOID:13482
Modifica les dades a Wikidata

La síndrome de Proteu (o Proteus) o síndrome de Wiedemann és una malaltia descrita per primer cop l'any 1979 pel doctor Michael Cohen i el doctor Hayden.

Descripció[modifica]

És d'origen genètic i d'aparició espontània. La malaltia va ser anomenada com síndrome de Proteus l'any 1989 pel doctor Hans R. Wiedelmann pel semidéu grec Proteus que tenia la qualitat de canviar de forma a voluntat per evitar ser capturat pels enemics. La raó d'aquest nom és que la malaltia és polifòrmica, és a dir, presenta moltes variants en les seves manifestacions físiques, en les seves asimetries i també en l'edat en què es revela en cada pacient. Una altra característica important és que el fenotip d'aquests malalts és canviant durant tota la seva vida. Un 20% dels pacients presenten retard mental en grau divers. La recurrència quan ja es té un fill amb la Síndrome és la mateixa que a la resta de la població. Els pacients necessiten controls periòdics, ja que corren el risc de desenvolupar neoplàsies.

En aquest moment és una malaltia que es troba en plena investigació. La Síndrome de Proteus és molt rara i només se n'han descrit cent casos en tot el món. Es desconeix encara si un pacient afectat de la malaltia pot transmetre-la als seus fills, ja que no se sap de cap malalt que hagi tingut descendència.

Se sap amb seguretat que la malaltia, degut a les afeccions asimètriques que es manifesten en el cos dels malalts, és provocada per un gen letal en mosaïcisme somàtic. És a dir, l'alteració genètica té forma de mosaic i, per tant, la seva manifestació en el cos del malalt també té forma de mosaic.

Diagnosi[modifica]

Sempre serà clínica i per evolució de la malaltia. La radiodiagnosi també ajuda a diagnosticar-la. No és rar confondre les seves característiques amb altres malalties semblants que també presenten símptomes hamartomatosos. En aquests moments no és possible fer un diagnòstic prenatal.

Signes clínics[modifica]

Joseph Merrick, un dels casos més severs que s'han conegut de la Síndrome de Proteus. Foto presa al Royal London Hospital, Londres, cap al 1889.
 • Pell:
  • Nevus epidèrmics berrugosos i del teixit connectiu.
  • Creixement de la pell i teixit cel·lular subcutani. Lipomes (tumors benignes).
  • Desenvolupament de tumors múltiples benignes i hamartomatosos. Poden requerir intervenció quirúrgica. Alt risc de formació de queloides.
  • Hiperplàsia (excés de teixit) plantar.
  • Lifangiomes.
 • Afeccions a l'esquelet:
  • Hipertrofia per zones, a mig cos o aïllada.
  • Desenvolupament excessiu (megàlia) en diferents òrgans: Tim, Melsa.
  • Escoliosi, Cifosi i megalospondilodisplàsia (creixement excessiu del teixit òssi de les vèrtebres).
  • Hiperostosi (excés de massa òssia) de crani i cara. Macrocrani.
  • Hiperostosi de costat.
 • Afeccions en el creixement:
  • Gigantisme parcial de les mans, peus o de tots dos alhora.
  • Asimetria de les extremitats a causa d'un gegantisme unilateral.
  • Hemihiperplàsia (creixement excessiu de teixit en un sol costat o en zona aïllada) de cap, rostre i parts toves.

Un cas famós de Síndrome de Proteus és Joseph Merrick (1862-1890), conegut també com L'home elefant. Merrick patí la Síndrome en grau sever i és possible que combinat amb una Neurofibromatosi de tipus I.

Enllaços d'interès[modifica]