Sentinel (Marvel Comics)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeSentinel
Tipusorganització fictícia Modifica el valor a Wikidata
Creat perStan Lee Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraX-Men: La decisió final i X-Men: Days of Future Past Modifica el valor a Wikidata
Universunivers Marvel Modifica el valor a Wikidata
EditorialMarvel Comics Modifica el valor a Wikidata

Els Sentinels (en català "sentinelles" o "vigilants") són uns robots de ficció de Marvel Comics. S'han associat sovint amb l'equip de mutants coneguts com els X-Men. Foren creats per Stan Lee i Jack Kirby i aparegueren per primer cop al núm. 14 del còmic X-Men (novembre de 1965).[1]

Membres coneguts[modifica]

 • Bio-Sentinella
 • Sentinelles Mark I
 • Sentinelles Mark II (Número Dos, Número|Nombre Dos-B)
 • Sentinelles Mark III
 • Sentinelles Mark IV
 • Sentinelles Marvl V
 • Sentinelles Mark VI (Sentinella de Juston Seyfert)
 • Sentinelles Mark VII
 • Sentinella Mark VII-A
 • Sentinelles Mark VIII, Sentinelles Omega Prime
 • Sentinelles Prime (Bastió, Big Bot, Consciència, Daria, Delilah Fremont, Ekatarina Gryaznova, Font, Ginny Mahoney, Samuel Mbende, Lao Mei-Ling, Metallak, Mustang, Número Cinc, Angie Quail, Sanjit Shaara, Karima Shapander, Jürgen Tiebold)
 • Sentinelles Salvatges (3.14159, 1701 AgL 9914)
 • Sentinelles Soviètics
 • Centinelas-X
 • Esquadró Sentinella O*N*E
 • Home Màquina
 • Nano-Centinelas
 • Motlle Mestre
 • Nimrod
 • Super-Centinelass
 • Tricentinela

Poders Coneguts[modifica]

Els Sentinelles actuals, impulsats per la mateixa tecnologia que els seus robots predecessors, tenen força, resistència i agilitat superhumanes. Tots els Sentinelles estan equipats amb l'última tecnologia per reconèixer mutants i programari d'anàlisi tàctica. Simplement observant un objectiu poden planejar la millor forma de capturar o erradicar-lo. Si el seu intent inicial fracassa, els Sentinelles poden avaluar tota la informació disponible per formular millors tàctiques. Els androides disposen d'un gran arsenal d'armes per a la recerca i cacera de mutants, des d'unitats de propulsió a reacció a pistoles a les seves nines|canells tant revòlvers convencionals com armes de foc automàtiques.[2]

Història[modifica]

L'antropòleg Bolivar Trask va desenvolupar una forta xenofòbia cap als mutants degut la tràgica experiència soferta amb els seus propis fills Larry i Tanya. Tanya, que era mutant amb el poder de viatjar als fluixos|fluxos temporals, va desaparèixer de nena donant-la per morta, mentre que el seu fill Larry tenia poders precognitius que van predir la mort de la seva mare. Per això Trask es va embarcar en la construcció d'uns robots gegantins, que va anomenar Sentinelles, amb la finalitat de capturar els mutants que ell considerava una amenaça mundial.[2]

Trask va revelar públicament l'existència de la primera sèrie de Sentinelles, els Mark I, durant un debat televisat en directe sobre l'amenaça mutant amb el Professor Charles Xavier com a convidat. Els Sentinelles estaven programats per protegir la humanitat dels mutants, però la freda lògica porta a concloure que podrien complir millor aquest objectiu traient el control de la societat dels imperfectes humans que van considerar ser seus inferiors. Un dels Sentinelles va atacar i va segrestar Trask durant el debat, desobeint les seves ordres. El Sentinella Alpha, Motlle Mestre, va intentar forçar Trask a construir més de la seva classe, per a així facilitar la conquesta de la raça humana. Provant una sonda per llegir el pensament en l'Home-X anomenat Bèstia, Trask es va adonar que no tots els mutants usarien inevitablement els seus poders per subjugar la humanitat. Finalment veient la magnitud del mal que havia forjat, el científic va sacrificar la seva vida per destruir Motlle Mestre en provocar una explosió en la Base dels Sentinelles.

Després de la mort del seu pare, Larry Trask acompanyat del seu tutor el jutge Chalmers. Culpant injustament a la Patrulla-X de la destinació|destí del seu pare, Larry Trask es va dirigir a ells per capturar-los i empresonar-los. Quan el medalló que suprimia els poders de Trask va ser tret, els Sentinelles es van adonar després que els mutants capturats per Trask s'alliberessin que era un mutant i van declarar la seva autonomia. Els Sentinelles, convençuts per Ciclop, van calcular que el millor camí per detenir l'evolució humana era destruir el sol, la major font de la radiació causant de les mutacions a la Terra pel que van partir cap a l'espai.

Mentre orbitaven el seu objectiu van determinar que mancava de sentit destruir-lo. Els Sentinelles van tornar a la Terra per dur a terme una nova tàctica, segrestant la Bruixa|Bruixot Escarlata. En no estar d'acord tots els Venjadors en com alliberar a Wanda, l'iracund Mercuri va abandonar el grup i va anar a buscar Larry Trask, que tenia una de les seves visions indicant una cosa fosca que ell interpretava com el final|finalitat del món. Mercuri i Trask es van unir als Venjadors en la lluita contra els Sentinelles i Trask va aconseguir vèncer-los, encara que un d'ells va caure sobre ell matant-lo. Es va complir així la seva profecia, ja que no veia el final|finalitat del món sinó la seva pròpia mort.

El govern dels EUA va assumir la propietat dels plans dels Sentinelles seguint la mort de Trask, i el Dr. Steven Lang va anar lloc|parada al càrrec d'una investigació federal sobre l'origen de la mutació genètica. Desconegut per als seus caps, l'objectivitat de Lang estava distorsionada per fanàtica i irracional desconfiança en els mutants. Va usar la seva posició per adquirir els dissenys i notes de Trask, i així aconseguir el suport financer del Club del Foc Infernal, una organització de l'elit social dels més rics del món i figures més poderoses. En la recerca dels seus objectius de dominació mundial, el Club del Foc Infernal va proporcionar fons a Lang per construir nous Sentinelles, la sèrie Mark III, i una estació espacial orbital (sense saber que ell intentava acabar amb tots els mutants segrestats). Desgraciadament per a Lang, la seva primera captura va anar la Patrulla-X. Els herois van escapar del seu captiveri i van destruir els Sentinelles de Lang i l'estació espacial.

En Desvaneidor s'uneix a Unus, la Mola i Lorelei i per intentar capturar l'Àngel i l'Home de Gel, que es trobaven al costat dels Campions dels Àngels, i així tendir una trampa a la Patrulla-X. Per a això van construir uns falsos Sentinelles que van enviar contra els Campions fent veure Unus i la Mola eren víctimes del seu atac. Finalment l'engany va anar descobert i els Sentinelles destruïts.

Després de l'organització terrorista coneguda com la Germandat de Mutants Diabòlics intentés assassinar el Senador Robert Kelly, el president va inaugurar l'operació secreta i il·legal coneguda com a Projecte Despertar per capturar i detenir els individus amb poders genètics. El govern va contractar Industrias Shaw per construir Sentinelles en secret (sense saber que el propietari de la companyia, Sebastian Shaw, era un mutant). Sense el coneixement del govern, Shaw va usar els Sentinelles per atacar a la Patrulla-X al seu paper de líder del Club del Foc Infernal.

Chynthia Chalmers, la filla del jutge Chalmers, sofreix un càncer terminal per la qual cosa decideix transferir la seva ment al cos d'un sentinella. Coneixedora d'un refugi a Austràlia on es trobaven inactius els últims sentinelles de la sèrie Mark II, Chynthia contracta un grup d'homes que la traeixen, ja que pretenen vendre els robots al millor postor. Els robots són alliberats, però aquests maten els homes deixant viu Chynthia, que en aquells moments es trobava lligat a causa de la traïció dels seus secuaços. Els Sentinelles, amb la intenció d'usar-ne una imminent crido solar per esterilitzar a la raça humana i així acabar amb les mutacions, capturen a l'Abominació i al Doc Samson, per emprar la seva radiació gamma en el seu pla. Per sort la intervenció de la Patrulla-X i els poders de Tempesta que desencadena una tempesta a nivell mundial, impedeixen els plans dels Sentinelles i aquests són destruïts. Per la seva part Chynthia, que havia aconseguit apoderar-se del cos d'un Sentinella, decideix suïcidar-se en veure la conseqüència dels seus actes.[2]

La següent amenaça Sentinella s'originaria en un futur alternatiu on els robots cacera mutants eren els governants suprems. Nimrod, un androide molt més avançat, va viatjar enrere en el temps, emergint en el present per caçar mutants tal com feia en el futur. La Patrulla-X va unir les seves forces amb el Club Foc Infernal per aconseguir neutralitzar-lo i Nimrod va ser destruït. Mesos més tard la seva tecnologia es va unir amb la de Motlle Mestre. L'androide resultant va lluitar contra els Patrulla-X, que van poder sols derrotar el robot forçant-lo a travessar el portal dimensional cridat Lloc Perillós.

Més tard Trevor Fitzroy es va unir als Arribistes i va usar una nova sèrie Mark VI de Sentinelles com|com a peons. Aquests robatoris, encara que més petits que els seus predecessors, estaven dotats d'un armament més evolucionat i letal. Aquesta sèrie semblava no seguir la directiva dels seus predecessors gràcies a la programació de Fitzroy a qui obeïen cegament. L'arribista va usar els seus sentinelles per atacar la base dels Collidors, causant grans baixes a les seves files i capturant d'aquesta forma a.

La màgia de Lloc Perillós permetria a qualsevol entitat que passés per ell renéixer com un nou ser. Nimrod va tornar amb forma humana com a Bastió i va començar a integrar la tecnologia Sentinella en confiats humans.

Després d'això, es va reconstruir al Motlle Mestre, amb les pautes mentals de Stephen Lang, que es va enfrontar a Hulk, a l'Àngel i a l'Home de Gel en un satèl·lit espacial. El satèl·lit va ser destruït i va caure a la Terra. Al cap d'un temps, el robot es va reconstruir, i va recordar una informació emmagatzemada als seus bancs de dades (posada allà per Anya Trask), la identitat dels Dotze, els 12 mutants que portarien als mutants a la grandesa. Amb aquest coneixement, va perseguir un d'ells, Ciclop, fins que aquest va aconseguir destruir-lo. Motlle Mestre es va reconstruir i va destruir un parell de vegades més, la primera perseguint a altre dels Dotze, Franklin Richards (i els seus amics, Power Pack), i la segona enfrontant-se novament a Ciclop, a més d'a Banshee.

També es va crear un nou tipus de Sentinella experimental, el Trisentinela, però resulta ser massa perillós, i va ser destruït per Spiderman, amb els poders del Capità Univers. Aquests agents dorments sense coneixement de la seva programació, despertaven sol per l'activitat mutant. Secretament va restablir el programa Sentinella, i Bastió va rebre una sanció del govern per començar l'Operació Tolerància Zero. Guiant a un exèrcit ocult de Sentinelles, va saquejar i va arrasar la mansió de la Patrulla-X, descarregant els extensos arxius|arxivaments de l'ordinador de Xavier sobre els mutants de tot el món. Bastió va usar aquesta informació per atacar i capturar sistemàticament a la Patrulla-X i els seus aliats. L'androide finalment va ser destruït, però la Patrulla-X va tenir dificultats per localitzar i desactivar tots els humans que van ser transformats. Els herois mutants no podien atacar aquests Sentinelles cyborg, ja que eren víctimes humanes (una debilitat amb què Bastió havia comptat). Finalment el Senador Kelly i Henry Peter Gyrich van convèncer el President dels Estats Units perquè suspengués les operacions de Bastió i va ser capturat per SHIELD. Més tard, Magnet i Xavier van restaurar la ment del Sentinella Prime Karima Shapander.

Un grup de Sentinelles va atacar l'estació orbital de Kang quan va esclatar una guerra contra ell. Però gràcies als seus coneixements avançats en robòtica, Kang va poder guanyar el control dels robots i els va enviar de tornada a la Terra. Durant el conflicte, l'Home Màquina va ser re programat temporalment amb el programa Sentinella de Bastió. Més tard, Cassandra Nova, el Mumudrai del Professor Xavier, va convèncer Donald Trask III, l'últim parent viu de Bolivar Trask, per activar Motlle Mestre a l'Equador. Cassandra va publicar l'ADN de Trask per poder donar ordres als Sentinelles i va utilitzar a Motlle Mestre per enviar dos Sentinelles Salvatges massius contra Genosha que van exterminar 16 milions de mutants. Més tard, un dels Sentinelles Salvatges va rebre consciència de si mateix gràcies a Perill.

Cassandra també va programar un nombre de Sentinelles microscòpics, els anomenats Nano-Sentinelles, per atacar les cèl·lules sanguínies dels habitants de l'Institut Xavier. Durant la ferotge batalla en la qual es va veure involucrada també la Guàrdia Imperial Shi'ar, Ciclop i Llobató van aconseguir injectar els Nano-Sentinelles en la Cassandra Nova. Xorn va destruir tots els Nano-Sentinelles excepte els que va emprar per restaurar l'espina dorsal de Xavier.

Juston Seyfert, un noi de Wisconsin, va descobrir un Sentinella desactivat, que va ajudar a reparar i va re programar perquè obtingués una millor vida. Després que la Comissió d'Activitats Super humanes ho descobrís, Juston va decidir escapar-se amb el Sentinella per intentar descobrir el parador de la seva mare.

Durant el conflicte del Dia-M, l'Oficina Nacional d'Emergència (ONE) va crear una nova generació de Sentinelles, pilotats per agents especials. L'Esquadró O*N*E se li va assignar la missió de vigilar i protegir l'Institut Xavier davant del perill que corrien els mutants després de la desaparició massiva dels poders de la major part de la seva població. Especialment estaven al càrrec de la seguretat del campament dels 198. Molts components de la Patrulla-X se sentien incòmodes per la presència dels Sentinelles, especialment Rachel Summers, en recordar-li la seva realitat alternativa.[3]

Referències[modifica]

 1. Sentinels a marvel.com
 2. 2,0 2,1 2,2 Sentinels Arxivat 2017-01-04 a Wayback Machine. al wikia de marvel
 3. Sentinel Squad O*N*E a marvel-wikia