Setter anglès

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Setter (motocicleta)».
Infotaula de raça de gos Setter anglès
Setter anglès de color blau belton.
Generalitats
Noms alternatiusLlewellin (o Llewellyn)
Lawerack (o Laverack)
SobrenomsSetter
País d'origenRegne Unit Regne Unit
Característiques físques
Alçada65 cm, 68 cm, 61 cm i 65 cm Modifica el valor a Wikidata
Classificació i estàndard de la raça
FCIGrup 7 Secció 2 #2
AKCEsportiu
ANKCGrup 3 Gundogan
CKCEsportiu
KC (UK)Esportiu
NZKCGundogan
Codi de Catàleg002 Modifica el valor a Wikidata (Federació Cinològica Internacional Modifica el valor a Wikidata)

El Setter anglès és un gos de mostra originari d'Anglaterra, resistent i atlètic que forma part de la família Setter, juntament amb el Setter irlandès roig, el Setter irlandès roig i blanc i el Gordon Setter.

Història[modifica]

Els orígens dels Setter daten de finals de l'edat mitjana a França. No es coneixen bién les seves origenes, però com Laverack diu en el seu llibre "Els Setter". El setter ja existia abans que el pointer en Iglaterra, per la qual cosa en la creació del setter no es va utilitzar sang de pointer, com alguns afirmen. Va ser dut A Anglaterra on es van separar diferents estirps de Setter: el gales o Setter de LLandidloes, el Anglesea Setter, el Irlandes, el Setter Blanc i Rojo, el Gordon Setter, el Ossulton Setter. El Setter Anglès actual neix en el segle xix gràcies als esforços de l'anglès Edward Laverack (1789-1877), aficionat a la caça i que va criar Setter durant més de mig segle de manera totalment endogàmica a partir d'una parella obtinguda en 1825. En 1874 va publicar un llibre amb l'estàndard de Setter Anglès. Degut al fet que els concursos de bellesa apareixen poc abans de la seva mort, Laverack sol va assolir tenir dos campions d'aquests concursos. A la seva mort sol posseïa cinc exemplars de la raça, però havia difós la sang dels seus gossos per mig món. El treball d'Edward Laverack va ser continuat pel seu amic Richard Purcell LLewellin (1840-1925), que va comprar diversos gossos a Laverack i va crear la seva pròpia línia barrejant-los amb Gordon Setter, Setter irlandesos i Setter Anglesos d'altres cuidadores, assolint una línia de gran bellesa, una mica més petits que els de Laverack, però incansables i immillorables per al treball en el camp. Actualment es consideren dues línies en el Setter Anglès: la primera gossos més grans, amb grans serrells aptes per als concursos de bellesa, i altra de gossos més petits immillorables per al treball en el camp. A aquesta última moltes vegades se li dona el nom de Setter Llewellyn. En 1890 es va fundar el primer club d'aquesta raça, el English Setter.

Característiques[modifica]

És un gos mitjà, amb una altura en creu que varia entre 55–65 cm. en femelles i 57–68 cm. en els mascles i amb un pes que oscil·la entre els 25 a 30 kg. Longetivitat entre 10 i 12 anys. El seu pèl és el que més crida l'atenció: posseïx una capa de pèl llarg i sedós lleugerament ondat, amb llargs serrells en les quatre potes que gairebé li arriben fins als peus. El color del pèl varia, i es parla de Blue Belton quan és blanc i negre, Aurenja Belton quan és blanc i taronja, (encara que depenent de la intensitat de color podríem estar parlant de Lemon Belton o de Liver Belton) i Tricolor quan és blanc, negre i taronja. A més dels colors també vària la quantitat de moteado, podent ser un Blue Belton gairebé negre o gairebé blanc, depenent de com estiguin distribuïdes les seves taques. (Belton és una ciutat de Northumberland, i també es denomina així al moteado dels Setter, degut al fet que va ser l'acabo que va usar Laverack). El seu pèl necessita grans cures perquè llueixi bé. Per a estar assegurances amb total seguretat que és un setter engonals autentico debera sempre presentar el pelaje moteado i amb taques bé difuminades. Cap de Setter Anglès. El crani és ovalat, el cap i el musell són allargats i els ulls són marrons, grans i li donen un aspecte trist. Orelles cobertes per un pèl fi i sedoso. La cua és de longitud mitjana, amb serrells i mai deu doblegar-se cap amunt, sinó quedar en horitzontal amb una forma de cimitarra.

El Setter Anglès és un gos molt actiu, infatigable (necessita fer una gran quantitat d'exercici diàriament), amb bon sentit per a la caça i molt amistós. Necessita atenció contínua i companyia, tant humana com d'altres gossos. No és un ?gos d'un amo? sinó que adora les visites i els nens. Un Setter Anglès mai hagués de mostrar un comportament agressiu cap a altres persones o gossos. És un gos molt intel·ligent, que es pot ensinistrar per a tot, encara que no són fàcils d'ensinistrar per la seva facilitat a distreure's quan estan fora de casa. Bé amatent per a la disciplina i l'aprenentatge. Gaudeix de molt bona memòria. En resum direm que és fàcil d'ensinistrar amb paciència perquè és disciplinat però exuberant.

Salut[modifica]

Com la resta de races de gossos, el Setter Anglès pugues patir problemes de paràsits, tant externs (puces, acaros, garrapatas) com interns (Cucs, tenias, anquilostomes o cucs del cor). També pot patir de qualsevol malaltia com parvoriosis, al·lèrgies, malalties dels ulls (cataractes, conjuntivitis, glaucoma), ràbia, leptospirosis, borm, etc? Però hi ha malalties que són més específiques d'aquesta raça: Cadell.Displasia de maluc: consisteix en un desenvolupament defectuós de l'articulació entre el maluc i el fémur., normalment a causa de causes genètiques, habitual en els gossos de talla mitjana i gran. En els Setters, a part de per la seva grandària, és una malaltia comuna per la seva extraordinària mobilitat. La solució a aquest problema habitualment és la cirurgia. Trencament en la cua: A causa de la seva mobilitat i que mentre es mouen estan contínuament agitant la cua, és habitual el trencament d'aquesta al pegar amb alguna cosa. L'esperança de vida d'un Setter Anglès és d'uns dotze anys.

Caça[modifica]

L'especialitat del Setter Anglès és la recerca de peces en camp obert. De fet els primers Setter s'usaven en els erms d'Anglaterra explorant el terreny per davant del caçador. A causa del seu caràcter infatigable i a la seva resistència cobreix una gran quantitat de terreny. A més posseïx un gran olfacte, i és capaç de detectar una presa fins i tot hores després que aquesta hagi passat. S'usa sobretot per a la caça d'aus tals com la perdiu i, sobretot, la becada de la qual és el mestre. Degut al fet que li agraden les tolles, també s'usa per a la caça d'aus aquàtiques.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Setter anglès