Shiina Ringo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaShiina Ringo

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ja) 椎名林檎 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement25 novembre 1978 Modifica el valor a Wikidata (45 anys)
Fukuoka (Japó) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballComposició Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómúsica, productora discogràfica, compositora, cantautora, artista d'estudi Modifica el valor a Wikidata
Activitat1998 Modifica el valor a Wikidata –
Membre de
GènereKayōkyoku, rock alternatiu, funk, jazz, big band, punk rock, bossa nova, rock experimental, música de cambra i grunge Modifica el valor a Wikidata
InstrumentMelòdica, guitarra, koto i shamisen Modifica el valor a Wikidata
Segell discogràficEMI Music Japan Inc. Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeYuichi Kodama (en) Tradueix (2000–2002) Modifica el valor a Wikidata
GermansJunpei Shiina (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Lloc webkronekodow.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm2149117 TMDB.org: 1390073
Facebook: kronekodow.sheenaringo Twitter (X): Nekoyanagi_Line Instagram: 417rs Youtube: UCbrWU0y_rLsEOYgaTX5Y74A Spotify: 2XjqKvB2Xz9IdyjWPIHaXi iTunes: 74576999 Last fm: 椎名林檎 Musicbrainz: 9e414497-23b7-4ab7-9ec6-8ea9864c9e87 Songkick: 8381718 Discogs: 2258062 Allmusic: mn0000452675 Amazon Music: B001JJH7FC Modifica el valor a Wikidata

Yumiko Shiina (椎名 裕美子, nascuda el 25 de novembre de 1978), coneguda pel seu nom artístic Shiina Ringo, és una cantant, compositora i música japonesa. També va ser la fundadora i vocalista principal de la banda Tokyo Jihen mentre va estar en actiu.

Carrera primerenca en solitari[modifica]

Na Yumiko Shiina es va presentar com a Shiina Ringo per primera vegada en una audició el 1996, quan tenia 18 anys. En el su nom va imitar l'estil del seu autor de manga preferit, Sensha Yoshida, al combinar el nom d'un simple objecte amb el seu propi: Sensha vol dir 'tanc', i Ringo vol dir 'poma'. A més, ha mencionat que 'ringo' era quelcom que l'havien anomenat a l'escola degut a la freqüència amb la que tenia les galtes vermelles.

El seu primer senzill, "Kōfukuron", es va publicar el maig de 1998. El primer gran èxit va arribar amb el seu tercer senzill, "Koko de Kiss Shite". Tot seguit va llençar el primer àlbum, Muzai Moratorium, amb molt bona rebuda. "Gips" havia de ser el següent senzill, però quan Sheena va haver de cancel·lar la gravació a causa d'una malaltia, "Honnō" va ser llançat com el quart senzill. Sheena va triar un hospital com a escenari per al vídeo musical de "Honnō".

El cinquè i sisè senzills, "Gips" i "Tsumi to Batsu", van ser llançats al mateix temps per evitar la superposició amb el llançament del seu segon àlbum, "Shōso Strip", el març de 2000.

Sheena havia indicat inicialment que es retiraria com a "Sheena Ringo" quan hagués publicat tres àlbums. En el moment en què es va publicar el segon àlbum, estava entre les tres millors artistes femenines japoneses, juntament amb Hikaru Utada i Ayumi Hamasaki, pel que fa a popularitat i ingressos anuals. No obstant això, se sentia incòmoda en ser considerada com una icona,[1] i volia que la seva carrera s'ampliés més del corrent principal. Quan va començar a produir el seu tercer àlbum sota el títol provisional "Fushigi, Waizatsu, Ekisentorikku (不思議・猥雑・エキセントリック, Wonder, Vulgar, Excentric)" va voler convertir-lo en el seu últim àlbum en solitari.

Va llançar el senzill "Mayonaka wa Junketsu" al març de 2001, amb la intenció d'incloure'l en un tercer àlbum.[2] El vídeo musical es va crear amb un estil d'anime retro que representava a Ringo com una mena d'heroïna de pel·lícules d'espies de mitjans dels anys 60. El 2002, va llançar un àlbum de portada multilingüe de dos discos Utaite Myōri: Sono Ichi. Com que va sentir que un àlbum de portada no comptava com un àlbum de bona fe, va començar a treballar en el seu tercer àlbum original.

El 2003, va llançar el seu tercer àlbum, titulat Kalk Samen Kuri no Hana.[3]

Cap a la conclusió de la seva carrera en solitari, va llançar el seu últim senzill en solitari, "Ringo no Uta" ("Cançó de poma"), que va ser adoptat pel programa de televisió nacional de cançons infantils Minna no Uta. Aquesta cançó tenia un resum de la seva carrera i el vídeo musical incloïa referències a tots els seus vídeos anteriors.

El 2004, Sheena va assumir el paper de directora musical per a l'obra teatral KKP (Kentaro Kobayashi Produce) No. 004 Lens,[4] que es basa en la història del seu curtmetratge Tanpen Kinema Hyaku-Iro Megane.

Tòquio Jihen[modifica]

El 31 de maig de 2004, Sheena va formar una banda anomenada Tokyo Jihen (Tokyo Jihen, lit.Tokyo Incidents).

La formació original de Tokyo Jihen incloïa Ringo Sheena (veu, guitarra, melòdica), Mikio Hirama (guitarra, cors); Seiji Kameda (Vocabulari anglès, Kameda Seiji) (baix); H Zett M (estilitzat com H ZETT M), també conegut com Masayuki Hiizumi (Piano, Hiizumi Masayuki, de Jazz Instrumental Band Pe'z), (teclat/piano); i Toshiki Hata (Introducció, Hata Toshiki) (bateria). La banda es va presentar per primera vegada a la gira Sugoroku Ecstasy de Sheena i també apareix al DVD Electric Mole de Sheena.

Hiizumi i Hirama van deixar Tokyo Jihen el juliol de 2005, i la banda va seleccionar dos nous membres: Ryosuke Nagaoka (Drifting Cloud), a la guitarra i cors, i Keitarō Izawa Ichiyo Izawa (Izawa Keitarō), també conegut com Ichiyo Izawa (Izawa Ichiyō), als teclats el setembre de 2005. La banda va llançar el seu segon àlbum amb la nova formació el gener de 2006 i va fer dos concerts, a l'Osaka-Jo Hall d'Osaka i al Budokan de Tòquio, al febrer.

Represa del treball en solitari[modifica]

A finals de 2006, Ringo va anunciar que reprendria el treball com a solista com a directora musical de la pel·lícula Sakuran de 2007.[5] L'àlbum Heisei Fūzoku (2007) és la banda sonora d'aquesta pel·lícula. El violinista Neko Saitō i la banda Soil & "Pimp" Sessions apareixen a l'àlbum. Una cançó amb ella i Soil, "Karisome Otome (Death Jazz version)" va ser llançada a iTunes Japan exclusivament l'11 de novembre de 2006. Va arribar al cim de les llistes i va romandre allí durant dies.

El juny de 2007, se li va demanar a Sheena que compongués música per al kabuki Sannin Kichisa de Kanzaburo Nakamura. Ella va compondre el tema final i alguna altra música.

El setembre de 2008, Sheena va proporcionar a la banda de nois japonesa Tokio dues cançons per als seus senzills.

El febrer de 2009, Sheena havia escrit música per al duet de rock japonès Puffy AmiYumi. El membre del duet, Ami, va ser presentat a Sheena per Hikaru Utada. Ami és un fan de la música de Sheena, cosa que va suposar la seva amistat junts.[6]

El març de 2009, Sheena Ringo va rebre el Premi de Belles Arts nouvinguda en la categoria de Cultura Popular del Ministeri d'Educació, Cultura, Esports, Ciència i Tecnologia. Al maig del mateix any, Sheena va llançar un senzill en solitari titulat "Ariamaru Tomi", que es va utilitzar com a tema principal del drama de televisió Smile. Al juny, Sheena va llançar el seu àlbum en solitari titulat "Sanmon Gossip" després d'una llarga pausa. El 2 de desembre de 2009, Sheena va llançar el senzill "Nōdōteki Sanpunkan" amb Tokyo Jihen després d'un interval d'uns dos anys.

Sheena va proporcionar una versió de "Uta" per a l'àlbum tribut a Buck-Tick del 29 de gener de 2020 Parade III ~Respective Tracks of Buck-Tick~.[7]

Estil de cant i escriptura de cançons[modifica]

Sheena és una músic i compositora consumada que escriu música que abasta nombrosos gèneres. És coneguda per la seva excentricitat, fent rodar les "r" i creant vídeos musicals promocionals amb visuals sorprenents.

Va admirar la veu d'Eddi Reader, però va sentir que la seva pròpia veu no era tan clara i sonava ronca. Va admirar el cant de Janis Ian i va escriure "Seventeen" en homenatge a "At Seventeen" d'Ian. Més tard va cobrir "Love Is Blind". Escolta molts gèneres musicals. En el moment del seu debut, té deu pàgines ben escrites de llistes dels seus músics preferits. Inclouen diversos gèneres com la música clàssica, la música popular japonesa i nord-americana dels anys 50 i 60, el rock contemporani i la banda local Fukuoka.[8]

Toca principalment la guitarra rítmica, però toca altres instruments musicals. Durant els espectacles en directe, de vegades toca el piano i de vegades el baix. Durant l'enregistrament, de vegades toca el piano i la bateria, i de vegades utilitza instruments musicals poc comuns com una melòdica i un shamisen.

Nom artistic[modifica]

A la seva audició el 1996, es va presentar com "Sheena Ringo" per primera vegada. "Ringo" significa "poma" en japonès. Va dir que "Ringo" s'originava pel seu sobrenom de classe quan sovint es posava vermella en públic, i pel baterista dels Beatles Ringo Starr.

Recentment va declarar que va seguir el nom del seu nom de ploma de la seva artista de manga favorita, Sensha Yoshida. El seu primer nom és només el nom d'un objecte com Ringo ("Sensha" en aquest cas significa "tanc" en anglès). Va pensar que aquells que van escoltar el seu nom es sorprendrien per això.[9]

En la cultura popular[modifica]

La guitarra Duesenberg Starplayer que Sheena ha utilitzat va registrar les vendes històriques d'uns 1000 conjunts al Japó l'any 2000.[10]

El nom de Sheena apareixia sovint als llibres, pel·lícules, drames de televisió i cançons, com ara la pel·lícula japonesa All About Lily Chou-Chou (amb The Beatles, Björk i UA), la cançó de Maximum the Hormone "Sheena basu tei de matsu". El senzill "Idome" de Kreva,[11] la pel·lícula japonesa Linda Linda Linda,[12] el drama de televisió Furuhata Ninzaburō, la sèrie final, el llibre de Taro Aso, que és el 92è primer ministre del Japó Totetsumonai Nihon (com a cantant representant de Jpop amb Hikaru Utada).[13]

I-No, un personatge de la sèrie de jocs de lluita Guilty Gear, està inspirat en Sheena, maneja una guitarra similar com a arma i comparteix el seu aniversari.

Recepció[modifica]

Lenny Kravitz va declarar que admirava el vídeo musical de Sheena i tant la seva manera de fer música com la presentació, i va dir que volia conèixer-la l'any 2000.[14] Quan Courtney Love va visitar el Japó l'any 2001, l'editor de la revista musical de rockin'on li va recomanar diverses cantants de rock japoneses.[15] Sheena i Seagull Screaming Kiss Her Kiss Her[16] van ser escollides per Love, però Courtney Love no va tenir èxit en els seus esforços per contactar amb Sheena.[17] El cantautor britànic Mika va mencionar Sheena com un dels seus artistes japonesos preferits (al costat de Puffy AmiYumi, The Yellow Monkey, Yōko Kanno i els Yoshida Brothers) en diverses entrevistes durant la seva visita al Japó el 2007.[18][19] Jack Barnett de These New Puritans, que estava de visita al Japó per al festival Summer Sonic 2008, va dir en una entrevista que era un gran fan de Ringo Sheena i va comprar totes les seves obres mentre ell era allà, ja que no estaven disponibles al Regne Unit.[20]

El seu tercer àlbum, "Kalk Samen Kuri no Hana", va ocupar el segon lloc a la llista de CNN International Asia de la "música japonesa més subestimada dels anys 2000 de l'última dècada" el 22 de desembre de 2009.[21] Sheena també va rebre una menció a The Guardian com una de les artistes del Japó que "mereixen ser vista i escoltada a l'oest" el 2010.[22] El març de 2020, l'àlbum va ocupar el vuitè lloc per qualsevol artista del Japó i el número 556 en la llista d'àlbums de tots els temps a Rate Your Music.[23]

Premis[modifica]

Any Ceremonia Premi Treball Nominat
1999 SPACE SHOWER MVA BEST FEMALE VIDEO Honnō
2000 42nd Japan Record Award[24] Best Album Award Shōso Strip
SPACE SHOWER MVA BEST FEMALE VIDEO Tsumi to Batsu
Japan Gold Disc Award ROCK ALBUM OF THE YEAR Muzai Moratorium
2001 Japan Gold Disc Award ROCK ALBUM OF THE YEAR Shōso Strip
2002 SPACE SHOWER MVA BEST FEMALE VIDEO Mayonaka wa Junketsu
BEST WEB SITE by beatrip
2004 18th Japan Gold Disc Award[25] Music Video of the Year
SPACE SHOWER MVA BEST ART DIRECTION VIDEO Stem
2005 SPACE SHOWER MVA BEST GROUP VIDEO Gunjō Biyori
2008 31st Japan Academy Award[26] Music Award Sakuran
SPACE SHOWER MVA BEST TECHNICAL WORKS VIDEO Killer-tune
2009 Art Award Newcomer Award[27] Art Award
2010 Space Shower Music Awards[28] BEST ARTIST
BEST FEMALE VIDEO
CD Shop Awards Finalist Award Sanmon Gossip
2012 SPACE SHOWER MUSIC AWARDS BEST ARTIST Tokyo Jihen
2015 MTV VMAJ[29] Best Female Video -Japan-
CD shop awards Finalist Award Hi Izuru Tokoro
Music Jacket Award[30] Grand Prix
2016 SPACE SHOWER MUSIC AWARDS[31] Best Female Artist The Narrow Way

Vida personal[modifica]

El germà gran de Sheena, Junpei Shiina, és un músic de R&B, que va debutar l'any 2000 amb Sony.[32] Des de 2006, ha estat gestionat per Kronekodow, l'agència de gestió personal de Sheena.[33][34] La parella ha col·laborat musicalment diverses vegades. El 2002, van cobrir tres cançons en anglès: "The Onion Song" de Marvin Gaye per a l'àlbum Utaite Myōri de Sheena, "Where Is the Love" (interpretada originalment per Roberta Flack i Donny Hathaway) per a l'àlbum Discover de Junpei Shiina i "Georgy Porgy" de Toto. ." Aquest últim va ser gravat com a part d'una unitat especial anomenada Yokoshima, amb Jumpei Shiina als teclats i Ringo Sheena al cor.[35] El 2007, la parella va cantar un duet al seu senzill "Kono Yo no Kagiri".

Al novembre de 2000, Sheena es va casar amb el guitarrista Junji Yayoshi, que era membre de la seva banda de suport Gyakutai Glycogen.[36] Sheena va donar a llum un fill el juliol de 2001. La parella es va divorciar més tard el gener de 2002.[37]

El setembre de 2013, la revista de xafarderies Josei Jishin va publicar un article que la relacionava sentimentalment amb el director musical Yuichi Kodama i afirmava que en secret estava donant a llum el seu segon fill.[38] Sheena va abordar aquests rumors públicament durant els seus concerts de Tōtaikai el novembre de 2013, anunciant que va donar a llum a la primavera de 2013 una nena. Com que això estava a prop del llançament del seu senzill "Irohanihoheto/Kodoku no Akatsuki", ella no va creure que era apropiat vincular el naixement de la seva filla amb promocions solteres, així que va decidir no anunciar-ho en aquell moment.[39] Les imatges del seu anunci es van publicar al seu DVD Tōtaikai el març de 2014.

Instruments musicals[modifica]

Tipus Model Color Notes
Electric guitars Duesenberg Starplayer II surf green El va comprar a terminis mentre encara era amateur..
Duesenberg Starplayer TV silver sparkle
surf green
patró de quadres negre i daurat amb fulla d'or El seu model de signatura, "Ichimatsu (市松)". Es va vendre com a edició limitada per al 5è aniversari de Sheena Ringo.
Duesenberg V-Caster vintage white
Duesenberg Rocket black and white
Fender Jaguar Special Fabricat per Fender Japan
Fender Telecaster Fender a mida per Fender Japan
Fender Stratocaster Jimi Hendrix tribute
Gibson Firebird
Gibson Flying V antique natural
Gibson RD Artist natural Recommended by Ukigumo
Nagare blue Aquesta guitarra està basada en la Fender Jazzmaster, i està equipada amb una bombeta perquè llueixi mentre toca.
Rickenbacker 620 jetglo La va comprar amb els seus primers drets d'autor.
Tele Phantom red Fet per Songbird Guitar. Aquesta guitarra utilitza "Vox (equip musical) Phantom mark VI" com a motiu, i l'estructura és Telecaster. És el mateix model de guitarra que Ukigumo excepte pel color.
Acoustic guitars K.Yairi FK-1J
Bass guitars Danelectro 58 Longhorn aqua burst
Amplifiers Orange Overdrive OR412 Va començar a utilitzar això sota la influència de Susumu Nishikawa que era el seu guitarrista de sessió als primers dies.
Effects units Pro Co RAT2
Keyboard instruments Toy piano La va utilitzar a la gira "Senko Ecstasy".
Melodica La va utilitzar a la gira "Dynamite Out".

Discografia[modifica]

  • Muzai Moratorium (1999)
  • Shōso Strip (2000)
  • Utaite Myōri (2002)
  • Kalk Samen Kuri no Hana (2003)
  • Heisei Fūzoku (2007)
  • Sanmon Gossip (2009)
  • Gyakuyunyū: Kōwankyoku (2014)
  • Hi Izuru Tokoro (2014)
  • Gyakuyunyū: Kōkūkyoku (2017)
  • Gyakuyunyū: Kōkūkyoku (2017)

Concerts i gires[modifica]

Gires
  • Senkō Ecstasy (先攻エクスタシー; 1999)
  • Manabiya Ecstasy (学舎エクスタシー; 1999)
  • Gekokujō Xstasy (2000)
  • Gokiritsu Japon (2000)
  • Sugoroku Ecstasy (2003)
  • Dai Ikkai Ringo-han Taikai: Adults Only (2005)
  • (Nama) Ringo-haku '08: Jūshūnen Kinen-sai ((生)林檎博'08 ~10周年記念祭~; 2008)
  • Tōtaikai: Heisei Nijūgo-nen Kaneyama-chō Taikai (党大会 平成二十五年神山町大会; 2013)
  • Hantaikai: Heisei Nijūgo-nen Hamarikyū Taikai (班大会 平成二十五年浜離宮大会; 2013)
  • Chotto Shita Recohatsu 2014 (ちょっとしたレコ発 2014; 2014)
  • Ringo Haku '14: Toshionna no Gyakushū (林檎博'14 ~年女の逆襲~; 2014)
  • Shiina Ringo to Kyatsura ga Yuku Hyakkiyakō 2015 (椎名林檎と彼奴等がゆく 百鬼夜行2015; 2015)
  • Shiina Ringo to Kyatsura no Iru Shinkūchitai (椎名林檎と彼奴等の居る真空地帯-AIRPOCKET-; 2018)
  • (Nama) Ringo Haku' 18: Fuwaku no Yoyū ((生)林檎博'18 ~不惑の余裕~; 2018)
Concerts puntuals
  • Zazen Ecstasy (2000)
  • Baishō Ecstasy (賣笑エクスタシー; 2003)

Referències[modifica]

  1. ROCKIN' ON JAPAN, July 2008 issue
  2. Various (June 13, 2001). "Most Japanese TV music programs are rubbish". Japan Today. Archived from the original on February 21, 2008. Retrieved June 13, 2001.
  3. "Kalk Samen Kuri no Hana" is translated into English with "Lime, Semen, Chestnut Blossoms". Lime and chestnut blossoms are said to smell like semen, and zamen is a non-standard reading of the characters for "semen" (精液, seieki). The word karuki is derived from the Dutch word kalk, meaning lime, and as such is often translated as chalk. In Japanese the word refers specifically to calcium hypochlorite, a compound used as disinfectant in swimming pools. The album title is written with phonetic ateji (literally ka-ru-ki) that have no meaning; the word karuki is normally written with katakana.
  4. Kentaro Kobayashi—who is a member of stand-up comedy duo "Rahmens—produced, directed, and starred in this play.
  5. The movie based on the Moyoco Anno manga about a girl who becomes an oiran courtesan in the Edo-era Yoshiwara district.
  6. Puffy no Ami tokidoki Yumi "Ringo to Ichijiku" (パフィーのアミときどきユミ「林檎と無花果」, Puffy's Ami With Occasional Yumi "An Apple and a Fig") (essay), the December 17, 2008 issue of An An
  7. "BUCK-TICKトリビュート詳細解禁!椎名林檎、BRAHMAN、DIRらがカバーするのは". Natalie (in Japanese). November 22, 2019. Retrieved November 24, 2019.
  8. "TIMEasia Magazine: Rinngo's a Star"
  9. "Yoshida Sensha × Sheena Ringo", Big Comic Spirits (December 6, 2004 issue) or Bungei Bessatsu Yoshida Sensha (文藝別冊吉田戦車, The extra number of Bungei, Yoshida Sensha) (February 24, 2009)
  10. "Duesenberg". Retrieved August 22, 2016.
  11. There are lyrics "more active than Tokyo Jihen".
  12. The main characters must learn some cover songs within three days, and say the following lines. "How about Ringo Sheena?", "It is impossible in three days!"
  13. Totetsumonai Nihon (とてつもない日本, Extraordinary Japan) (Shinchosha shinsho-size paperback, June 6, 2007 issue)
  14. November 2000 issue of Rockin'on
  15. "「ごめん、コベイン」第1回 (ロッキンオン・山崎洋一郎) – ほぼ週刊 テリー植田". Retrieved August 22, 2016.
  16. Courtney picked their album as number 3 in her top 5 for 2001 in NME.
  17. "The interview to Courtenay that appeared in snoozer" which is a bimonthly of the June 2010 issue
  18. "MIKA – ミーカ – UNIVERSAL MUSIC JAPAN". Retrieved August 22, 2016.
  19. "J-WAVE WEBSITE : TOKIO HOT100". Retrieved August 22, 2016.
  20. "SUMMER SONIC '08レポート / VIBE-NET.COM". Archived from the original on August 24, 2016. Retrieved August 22, 2016
  21. "The 00s' most underappreciated Japanese music – CNN". Retrieved August 22, 2016.
  22. Nieman, Teresa (March 25, 2010). "Why Japanese pop matters". The Guardian. Retrieved August 22, 2016.
  23. "Top album charts by artists from Japan - Rate Your Music". Retrieved March 15, 2020.
  24. «第42回日本レコード大賞(2000年)受賞一覧【PRiVATE LiFE】データベース». [Consulta: 11 abril 2019].
  25. «THE JAPAN GOLD DISC AWARD|THE GOLD DISC». [Consulta: 11 abril 2019].
  26. Error en el títol o la url.«» (en japonès). [Consulta: 11 abril 2019].
  27. «椎名林檎 芸術選奨 文部科学大臣新人賞を受賞!-rockinon.com|https://rockinon.com/news/detail/18391» (en japonès). [Consulta: 11 abril 2019].
  28. «「SPACE SHOWER MUSIC VIDEO AWARDS」、大賞に安室奈美恵、ベストアーティストに椎名林檎» (en japonès). [Consulta: 11 abril 2019].
  29. «椎名林檎"長く短い祭"が「MTV VMAJ 2015」にノミネート! – UNIVERSAL MUSIC JAPAN» (en japonès), 02-10-2015. [Consulta: 11 abril 2019].
  30. «椎名林檎が「ミュージック・ジャケット大賞2015」大賞を受賞! 本人からのコメントも-rockinon.com|https://rockinon.com/news/detail/123956» (en japonès). [Consulta: 7 juliol 2019].
  31. «WINNERS – SPACE SHOWER MUSIC AWARDS». Arxivat de l'original el 1 de febrer 2017. [Consulta: 11 abril 2019].
  32. プロフィール (in Japanese). Sony Music Japan. Retrieved March 22, 2014
  33. "Artists" (in Japanese). Kronekodow. Archived from the original on March 31, 2006. Retrieved March 22, 2014.
  34. 椎名純平の歌声が聞こえ始めた [Junpei Shiina's singing voice has started to be heard] (in Japanese). Kronekodow. Archived from the original on March 31, 2006. Retrieved March 22, 2014.
  35. "Georgy Porgyについて...。" [About Georgy Porgy] (in Japanese). Toshiba EMI. Archived from the original on January 27, 2014. Retrieved January 27, 2014.
  36. ZAKZAK (May 18, 2002). "臨時ニウス!椎名林檎がスピード離婚!". Retrieved March 16, 2014.
  37. ZAKZAK (May 18, 2002). "臨時ニウス!椎名林檎がスピード離婚!". Retrieved March 16, 2014.
  38. 椎名林檎認めた!今春に第2子出産していた 女性自身報じる [Ringo Sheena admitted it! Giving birth to her second child last spring (Reported by Josei Jishin)] (in Japanese). Sankei Sports. December 10, 2013. Archived from the original on March 22, 2014. Retrieved March 22, 2014.
  39. Sheena, Ringo (2014). 党大会 平成二十五年度神山町大会 [The Party Convention: 2013 Kamiyama Event] (Blu-ray) (in Japanese). Tokyo, Japan: EMI Records Japan. 念願の女の子を授かりまして、現在育児中です。ごめんなさい。 だけど、その時お報告申し上げなかったのは赤ちゃんのリリースと、椎名林檎最新シングルのリリースが、見事にバッティングしており、折角の真っ新な命を図らずも親の商売の宣伝に駆り出す恰好にしてしまうような事態を、危惧したためです。 [I was gifted my hearts desire, a little girl, who's currently nursing. I'm very sorry. However, I didn't say anything at the time because the release of my baby, and the release of my new single were amazingly scheduled for the same time. I was worried about having a long-awaited brand new life unexpectedly tangled up with her parent's publicity for work.]

Enllaços externs[modifica]