Sistan i Balutxistan

Plantilla:Infotaula geografia políticaSistan i Balutxistan
استان سيستان و بلوچستان (fa)
سݔستان ءُ بلۏچستانءِ استان (bal) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 29° 29′ 33″ N, 60° 52′ 01″ E / 29.4924°N,60.8669°E / 29.4924; 60.8669
EstatIran Modifica el valor a Wikidata
CapitalZahedan Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Bampur County (en) Tradueix
Chabahar
Dalgan County (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata../... 25+
Població humana
Població2.775.014 (2016) Modifica el valor a Wikidata (15,27 hab./km²)
Geografia
Superfície181.785 km² Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Organització política
• Cap de governSeyyed Ahmad Nasri Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
Prefix telefònic0542 Modifica el valor a Wikidata
ISO 3166-2IR-11 Modifica el valor a Wikidata

Lloc websbportal.ir Modifica el valor a Wikidata

Sistan i Balutxistan[1] (en persa: استان سيستان و بلوچستان, Ostān-e Sīstān-o Balūchestān) és una de les 31 províncies de l'Iran, localitzada al sud-est del país, és fronterera amb el Pakistan i l'Afganistan.

La seva capital és Zahedan la qual té 591.330 habitants. La província és la tercera més gran de l'Iran amb una àrea de 181.785 km² i una població de 2,2 milions.

Geografia[modifica]

Sistan i Balutxistan

La província comprèn dues seccions: Sistan al nord on es troba el Dasht-i-Sistán formada per la conca del riu Helmand i la muntanya Khaje, i Balutxistan al sud, regió principalment muntanyenca amb gran varietat de climes a causa de la proximitat del mar d'Oman i la muntanya Kuh-i-Taftan.

Entre les muntanyes més importants de la província destaca el Kuh-i-Taftán, amb una altura de 4.300 m, el qual va esser un volcà actiu, i actualment és un dels punts més importants del país per practicar l'alpinisme. També són importants altres muntanyes com la muntanya Kuh-i-Bazman, el Birg, el Malek Siah Kuh i la muntanya Khaje.

Els rius més importants de la província són el riu Helmand, el Bampur, el Kajo, el Sarbaz i el Kahir; mentre que els llacs més grans són el llac Hamun, el Jazmurian i el Gowater.

La província és una de les regions més seques de l'Iran presentant-se un lleu augment de precipitacions d'est a oest, i un augment d'humitat a les regions costaneres. La província està subjecta a vents de temporada provinents de diferents llocs entre els quals destaquen el Levar que és un vent de 120 dies de durada a Sistan, el Quosse, el setè vent conegut com a Gav-kosh, el Nambi o vent del sud; el Hushak, els vents humits de l'oceà Índic, el Nord o Gurich, i el Gard o vent de l'oest.

Cultura[modifica]

Al sud i oest de Sistan i Balutxistan, la gent és en la seva majoria d'ètnia balutxis, els quals parlen el balutxi. El nom Balutxistan significa Terra dels balutxi en persa. D'altra banda, el nom persa de Sistan prové de l'antic persa Sakastāna, que significa Terra dels sakas, nom persa pels escites, que van dominar la regió en el primer mil·lenni a. C.

És una de les regions menys desenvolupades de l'Iran.

Referències[modifica]

  1. «Sistan i Balutxistan». ésAdir. [Consulta: 23 setembre 2023].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sistan i Balutxistan