Sobredosi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Carbó activat

La sobredosi descriu la ingestió o aplicació d'un medicament, una droga o altres substàncies, en quantitats que resulten excessives. Una sobredosi es considera danyosa i perillosa i pot portar a la mort.

Classificació[modifica]

La paraula "sobredosi" implica que hi ha una dosi segura per una substància; tanmateix aquest terme és normalment aplicat a les drogues, però no als verins encara que s'ha de remarcar que determinats verins són innocus a una dosi prou baixa.

Les sobredosis de drogues sovint són causes intencionades de suïcidi o d'autolesions, però moltes sobredosis són accidentals resultants d'un comportament irresponsable o d'equivocacions en llegir els prospecte de medicaments. Sovint la sobredosi és el resultat d'utilitzar múltiples drogues simultàniament amb contraindicacions entre elles (per exemple l'heroïna/amb alguns analgèsics i cocaïna/amfetamines/alcohol) També pot portar a la sobredosi utilitzar drogues il·lícites de puresa desconeguda, en grans quantitats, o després d'un període d'abstinència. Els que s'injecten cocaïna per via intravenosa poden tenir una sobredosi accidental, ja que el marge entre un “flash” òptim i la sobredosi és reduït.[1]

També hi pot haver sobredosis accidentals per altres causes com són la sobreprescripció, no haver reconegut una matèria activa en un medicament, o ingestió per nens petits.[2] Una sobredosi comuna en nens petits implica medicaments com els de multivitamines que continguin ferro que si arriba en grans quantitats a la sang fa que causa un sever canvi en el pH del cos. Aquesta sobredosi s'ha de tractar ràpidament amb una teràpia de quelats, ja que si no pot conduir a la mort o un coma permanent.

Signes i símptomes[modifica]

Depenen de les drogues o toxines utilitzades. Els símptomes es poden dividir en diferents toxídroms. Això pot ajudar a determinar quina classe de susbstància causa les dificultats.

Diagnòstic i tractament[modifica]

Determinar la substància és fàcil quan la persona està conscient i sap què ha pres. En persones inconscients la recerca en la casa del pacient o la informació dels familiars o amics pot ser útil. Naloxona és un antídot per a narcòtics que es fa servir sovint, ja que fa disminuir el risc de mort per sobredosi. en el cas de persones que s'han injectat drogues[3]

Cal evitar barrejar drogues amb depressors com alcohol barbitúrics, benzodiapines i opiacis[4]

Pel tractament el primer és estabilitzar al pacient en la seva funció respiratòria i del sistema circulatori, vigilar la temperatura, el pols, la taxa respiratòria, la pressió arterial i l'electrocardiograma i la saturació d' O₂.[5]

Epidemiologia[modifica]

Als Estats Units l'any 2004 van morir 19.250 persones per sobredosi per enverinament accidental (segons el National Center for Health Statistics).[6]

Referències[modifica]

  1. Study on fatal overdose in New-York City 1990-2000, visited May 11, 2008
  2. "What to do with leftover medicines". Medicines Talk, Winter 2005. Available at http://www.nps.org.au/consumers/publications/medicines_talk/mt14/what_to_do_with_left-over_medicines2 Arxivat 2009-10-24 a Wayback Machine.
  3. Piper TM, Stancliff S, Rudenstine S, et al. «Evaluation of a naloxone distribution and administration program in New York City». Subst Use Misuse, 43, 7, 2008, pàg. 858–70. DOI: 10.1080/10826080701801261. PMID: 18570021.
  4. «Mixing drugs». Arxivat de l'original el 2009-07-07. [Consulta: 10 maig 2010].
  5. Longmore, Murray; Ian Wilkinson, Tom Turmezei, Chee Kay Cheung. Oxford Handbook of Clinical Medicine. United Kingdom: Oxford, 2007. ISBN 0-19-856837-1. 
  6. National Center for Health Statistics

Bibliografia[modifica]

  • Nelson, Lewis H.; Flomenbaum, Neal; Goldfrank, Lewis R.; Hoffman, Robert Louis; Howland, Mary Deems; Neal A. Lewin. Goldfrank's toxicologic emergencies. Nova York: McGraw-Hill, Medical Pub. Division, 2006. ISBN 0-07-143763-0. 

Enllaços externs[modifica]