Societat Religiosa d'Amics

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
George Fox, considerat una de les figures més importants del quaquerisme.

La Societat Religiosa d'Amics, els membres dels quals són coneguts com a quàquers o amics, és una comunitat religiosa fundada el segle XVII a Anglaterra. Els quàquers són una congregació pacífica, que té congregacions arreu del món, amb un total de 600.000 persones. La influència principal dels quàquers es concentra a la ciutat nord-americana de Filadèlfia.

Història[modifica]

El moviment quàquer va començar a Anglaterra la dècada del 1650. Tradicionalment, es considera que George Fox fou el fundador, o la figura més important, del quaquerisme. El moviment es va estendre, però, amb oposició i persecució. A Gran Bretanya i a les colònies britàniques els quàquers van ser empresonats. A la colònia de Massachusetts alguns quàquers van ser morts per les seves creences. La colònia de Pennsilvània, però, es va crear com un lloc de seguretat pels quàquers; un territori lliure per a practicar la seva fe. No obstant la persecució, el moviment va créixer fins a formar una societat. Els segles següents el moviment, als Estats Units, es va dividir en diverses denominacions, però a la Gran Bretanya va romandre unit.

Creences[modifica]

Algunes característiques principals del quaquerisme són:

  • Déu pot ser experimentat directament sense la mediació d'un pastor ni dels sagraments. Crist mateix havia d'ensenyar al seu poble. Els quàquers han d'escoltar la veu de Déu a llur interior.
  • Les reunions quàqueres són místiques; tots els membres s'uneixen per a escoltar l'Esperit, i Ell parla a cadascú. Però, el misticisme ha de traduir-se en activisme. Un exemple de l'activisme històric va ser l'oposició a l'esclavatge als Estats Units, després de la revelació durant les reunions.
  • Crist és la Paraula (el Verb) de Déu, i no pas la Bíblia. La Bíblia és una declaració de la font (Crist), però no és la font mateixa. No obstant això, cap revelació de Crist no pot contradir la Bíblia.
  • No hi ha cap credo; els quàquers han d'escoltar la véu de l'Esperit i ser guiats per Ell.
  • Originalment els quàquers no creien en cap sagrament, totes les activitats humanes havien de ser sagrades. El matrimoni quàquer es realitzava com una reunió d'adoració, sense sacerdots.
  • Els quàquers han de posar-se vestimentes senzilles i simples.
  • El quaquerisme predicava igualtat espiritual, la qual incloïa la igualtat de l'home i la dona (una creença molt avançada el segle XVII). Homes i dones tenien la mateixa autoritat per a parlar en les reunions d'adoració.
  • L'honestedat és fonamental en totes les activitats dels quàquers. Els quàquers rebutgen prestar jurament a les corts, ja que això implica que no diuen sempre la veritat. La constitució dels Estats Units permet que els quàquers simplement "afirmen" la veritat.

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Societat Religiosa d'Amics Modifica l'enllaç a Wikidata